DELEN

Bijna alle baby’s hebben wel eens luieruitslag, ook luiereczeem of luierdermatitis genoemd. Je herkent luieruitslag baby aan de rode vlekken, luieruitslag blaasjes, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. De oorzaak is een combinatie van factoren: warmte, wrijving en contact met urine en ontlasting. Luieruitslag baby is een onschuldige aandoening, maar wel heel pijnlijk voor je kindje. Wat te doen bij luieruitslag? Onze tips helpen je baby luieruitslag behandelen!

luieruitslag

1. Luieruitslag baby: verschoon tijdig de luier

Een eerste belangrijke tip bij baby luieruitslag is om de luier regelmatig te verschonen. Minimaal acht keer per dag. Zeker als je kindje net ontlasting heeft gehad, is het van belang om de luier zo snel mogelijk te verschonen. Een natte, vochtige huid is immers gevoeliger voor wrijving en irritatie. Zorg ook altijd dat de huid goed droog is alvorens je een luier aandoet. Let er goed op dat je dept in plaats van wrijft. Indien het kan, laat je kindje dan regelmatig zonder luier liggen. Dit geeft de huid de kans om te herstellen.

2. Baby luieruitslag: gebruik babydoekjes zonder allergenen

Tijdens het verschonen ben je altijd in de weer met babydoekjes. Daarom gebruik je het best babydoekjes zonder allergenen. Dus zonder parfum, alcohol en irriterende ingrediënten. Je kunt er ook voor kiezen om de rode billen baby alleen met een washandje en lauw water schoon te maken. Hierbij is het belangrijk dat je niet te hard wrijft. Stoelgang kan je verwijderen met een neutrale zeep. Er wordt aangeraden om maximaal twee keer per dag zeep te gebruiken. Ook hier geldt weer: dep de huid goed droog en vermijd wrijven.

3. Luieruitslag zalf

Wat te doen bij luieruitslag? Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de inwerking van vocht, urine en ontlasting. Luieruitslag behandelen kan daarom met een speciale luieruitslag zalf: zinkzalf. Dit is een billenzalf met een hoog zinkgehalte die als het ware voor een beschermend laagje zorgt. Smeer het rode billetje baby hiermee bij iedere verschoning in. Je kunt luieruitslag zalf zonder voorschrift kopen bij de drogist. Let er wel op dat de zinkzalf geen parfum of andere irriterende ingrediënten bevat.

luieruitslag baby

4. Luieruitslag creme

Je kunt de uitslag billen baby ook behandelen met een luieruitslag creme. Luieruitslag sudocrem is hier een goed voorbeeld van. Sudocrem beschermt, verzacht en ondersteunt de kwetsbare babyhuid. Luieruitslag sudocrem bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen, net zoals de zinkzalf doet. Breng de luieruitslag creme aan bij iedere luierwisseling. Zorg ook hier dat de billetjes schoon en droog zijn voor gebruik. Ook sudocrem kan je zonder voorschrift kopen bij de drogist.

5. Luieruitslag blaasjes

Wat te doen bij luieruitslag blaasjes? Vaak stoppen ouders met het smeren van een billenzalf omdat ze denken dat deze prikt. Wanneer je billenzalf gebruikt met parfum of andere irriterende ingrediënten, kan dit ook het geval zijn. Bij luieruitslag blaasjes of open wondjes smeer je dus het liefst een niet-irriterende billenzalf. Want het is juist dan zo belangrijk om een beschermend laagje aan te brengen op de beschadigde huid. Op die manier kan de huid onder de laag herstellen, en kunnen urine en ontlasting de huid niet irriteren.

6. Geen verbetering? Ga naar de huisarts

Als bovenstaande tips na enkele dagen niet helpen of als je denkt dat er een infectie is bijgekomen, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een schimmel- of een bacteriële infectie. Bij een bacteriële infectie kan de arts antibiotica voorschrijven. Indien er sprake is van een schimmelinfectie, kan hij een schimmeldodende crème voorschrijven. Bij extreme luieruitslag kan het nodig zijn om tijdelijk een lichte hormoonzalf te gebruiken. Gebruik deze middelen liever niet op eigen houtje, maar overleg vooraf met je huisarts of pediater.

Als de luieruitslag baby ondanks alles toch blijft duren, moet de baby verder onderzocht worden op de aanwezigheid van onderliggende aandoeningen. Denk aan psoriasis, atopische dermatitis, contactallergie enzoverder. Je huisarts of pediater kan je hier verder over inlichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here