DELEN

Driftbuien peuter – Je herkent het vast wel: ik ben twee en ik zeg nee. De peuterpuberteit is een van de meest gevreesde leeftijden van ouders. Het is de tijd dat kinderen de meeste driftbuien krijgen. Dit uit zich in schreeuwen, huilen, slaan, niet luisteren en verzet tegen ouderlijke instructies. In deze fase doet zich veel moeilijk gedrag voor en dat kan zelfs voor de meest geduldige ouders een uitdaging zijn. De speeltuin verlaten, in of uit bad stappen, tanden poetsen, zich aankleden… Elke dagelijkse activiteit kan wel een peuter driftbui veroorzaken. In deze blogpost vertellen we wat driftbuien kind precies zien. Ook geven we een aantal tips om driftbuien peuter te voorkomen!

driftbuien peuter

Wat zijn driftbuien?

Driftbuien zijn een normaal en gezond onderdeel van de groei van kinderen en houden verband met de cognitieve en sociale ontwikkeling. Tot voor kort had het kind een passieve rol en lag het daar maar te liggen. Kinderen stellen volwassenen in staat om in al hun behoeften te voldoen. Ze hebben zichzelf ook nog niet als onafhankelijke persoontjes kunnen zien, met hun eigen interesses en verlangens. Rond de leeftijd van 18 maanden verandert dit allemaal en begint de peuterpuberteit. Rond deze leeftijd wordt het kind zelfbewust en wil het zich uitdrukken en zelfstandig worden.

Peuters weten precies wat ze willen, maar hebben geen controle over hun eigen leven. Bovendien hebben ze niet de middelen om zich uit te drukken. Uit protest ontstaat dan een driftbui dreumes omdat ze niet in staat zijn om hun verlangens te bevredigen.

Deze fase kan tot het vierde levensjaar duren, maar elk kind is anders. Hun eigen persoonlijkheid en hoe ouders met de driftbuien omgaan, spelen hierbij een belangrijke rol. Hieronder vind je een aantal tips om peuter en kleuter driftbuien te voorkomen.

driftbuien

Hoe kan je driftbuien peuter voorkomen?

1. Vermijd mogelijke triggers

Het is je wellicht al opgevallen dat je kind meer driftbuien heeft als het hongerig, moe of overprikkeld is. Je kunt dus enkele stappen ondernemen om driftbuien die hiermee verband houden, te voorkomen. Probeer als eerste een routine en schema in het leven van je kind aan te houden. Probeer de tijden van eten of slapen niet te overschrijden en pas alle andere activiteiten aan deze basisbehoeften aan. Ben je onderweg? Voorzie dan altijd een snack in je tas voor als je kind honger krijgt. Hetzelfde geldt voor een flesje water als het dorst krijgt.

2. Vertel dingen op voorhand

Het is normaal dat kinderen niet willen stoppen met spelen als je ineens klaarstaat om de deur uit te gaan. Door ze vijf à tien minuten op voorhand te verwittigen dat je met hen naar de supermarkt gaat, komen ze niet voor verrassingen te staan en zullen ze minder snel driftbuien krijgen. Ben je in de speeltuin en is het tijd om naar huis te gaan? Verwittig je kind dan ook op voorhand en verwacht niet dat het, zonder dit tijdig te informeren, flink mee naar huis gaat.

3. Wees flexibel

Vaak ontstaan driftbuien omdat volwassenen hun wil proberen op te leggen. Onthoud dat je kind zijn karakter begint te ontwikkelen en zelfstandig wil zijn. Er is niets mis mee om het de vrijheid te geven om een paar dingen te beslissen die voor hem belangrijk zijn. Geef je kind verschillende opties waaruit het binnen jouw grenzen kan kiezen. Laat het bijvoorbeeld kiezen uit welk bordje het wil ontbijten, welk stuk fruit hij wil eten en welk shirt je kind het liefst wil dragen.

Wees ook duidelijk dat over sommige dingen niet kan worden onderhandeld. In de auto moeten kinderen bijvoorbeeld hun gordel om doen of bepaalde kleding dragen als ze naar buiten gaan. Probeer gewoon zo flexibel mogelijk te zijn op andere momenten.

4. Bevestig de emoties van je kind

Hoe omgaan met driftbuien peuter? Weet dat driftbuien gebeuren omdat je kind nog niet weet hoe het zijn gevoelens adequaat moet beheren en uiten. Erken en bevestig daarom de emoties van je kind. Laat je kind weten dat je begrijpt hoe het zich voelt en dat hij het recht heeft om zich zo te voelen. Op deze manier kan je kind zijn emoties uiten en hoeft je kind het niet te uiten door tegen jou te schreeuwen.

peuter driftbui

5. Blijf rustig en schreeuw niet terug

De bovenstaande tips kunnen helpen om driftbuien peuter te voorkomen. Wat moet je doen als je kind al een driftbui heeft? Houd allereerst je eigen emoties onder controle en wees voorzichtig met wat je zegt. Hoe moeilijk je het ook hebt, adem diep in en uit en schreeuw niet tegen je kind. Het is niet de bedoeling van je peuter om je te vernederen, je kind is gewoon niet in staat om zijn gevoelens te beheersen. Toon empathie, wees lief en geduldig, maar zorg er wel voor dat ze zichzelf of anderen geen pijn doen. Veel succes!

Lees ook: Help! Mijn kind lust geen groente!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here