DELEN

Je kind leren sparen is een van de belangrijkste dingen die je moet doen tijdens de opvoeding. Zo leert je kind zuinig omgaan met geld en zorg je ervoor dat hij of zij opgroeit tot een verantwoordelijke volwassene. Echter zijn er veel ouders die het belang van deze financiële gewoonte niet goed inzien of gewoon niet weten hoe ze het moeten aanpakken. Dikwijls wordt er aan deze belangrijke les dan ook geen aandacht besteed. Daarom delen we in deze blogpost een aantal manieren om je kind te leren sparen!

kind leren sparen

1. Kind leren sparen: laat het belang van sparen zien

Hoe leer je sparen? Als ouder is het heel belangrijk om je kind te leren dat het belangrijk is om niet altijd geld uit te geven. Daarom moet je ze leren sparen en leren hoe ze op een slimme manier geld uit kunnen geven. Probeer dit op een eenvoudige manier uit te leggen, op een manier die bij de leeftijd van je kind past. Vertel hoe belangrijk het is om te sparen en laat zien wat ze kunnen bereiken als ze geld opzij leggen. Dit zal ervoor zorgen dat je kind tijdens de opvoeding een goed beeld krijgt van wat sparen precies is.

Je kunt je kind bijvoorbeeld zakgeld geven en kleine klusjes in het huishouden laten doen in ruil voor wat extra geld. Daarnaast is het een leuk idee om ze een spaarpot te geven. Als je kind al wat ouder is, kan je hem of haar leren hoe ze een bankrekening openen en beheren. Je kunt natuurlijk ook voorstellen om dit voor je kind te doen totdat hij of zij oud genoeg is om dit samen te doen.

2. Leer je kind verantwoordelijk te zijn

Leren omgaan met geld kind? Kinderen leren omgaan met geld betekent ook dat je hun verantwoordelijkheidsgevoel aanmoedigt. Zo zal je kind zich meer bewust zijn van de waarde van zijn eigendommen. Als ouder doe je immers flink je best om je kind te geven wat het nodig heeft. Wanneer je kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel aanleert door ze te leren om niet altijd geld uit te geven, zullen ze ook leren hoe ze deze waarde in andere contexten moeten toepassen. Verantwoordelijkheid is immers een belangrijke kwaliteit die je nodig hebt in het leven.

3. Laat je kind zien hoe het met geld kan omgaan

In principe hoeven kinderen geen grote uitgaven te doen. Echter is het wel belangrijk dat ze goed met het geld omgaan dat ze krijgen van jou. Daarom is het belangrijk om ze het verschil te leren tussen nodige en onnodige uitgaven. Een goed geldbeheer is een van de beste dingen die je je kind kunt leren. Dit kan je doen door ze te begeleiden in een aantal zaken.

Motiveer je kind eerst om goed met z’n eigen spullen om te gaan. Laat hem dan zien dat het even belangrijk is om goed met de spullen van anderen om te gaan. Leer je kind tenslotte dat het belangrijk is om alleen geld uit te geven aan de dingen die hij écht nodig heeft.

4. Laat de waarde van geld zien

Als volwassene weet je dat geld waarde heeft. Het is dan ook belangrijk dat je dit leert aan je kind. Laat je kind daarom zien dat geld alleen maar een middel is, maar dat hij wel goed moet leren om hiermee om te gaan. Bovendien is het belangrijk om je kind te leren dat ze beter geen overbodige uitgaven kunnen maken. Beperk de hoeveelheid geld die je aan je kind geeft zodat het bewust wordt van de waarde. Laat je kind ook zien hoe moeilijk het is om geld te verdienen en dat je niet over een geldboom beschikt.

Is je kind oud genoeg voor een studentenjob? Moedig je kind dan zeker aan om dit te doen. Er is geen betere manier om te laten zien dat geld niet uit de lucht komt vallen. Daarnaast kan je je kind leren sparen. Met het loon dat je kind heeft verdiend, kan hij iets leuks voor zichzelf kopen en/of kan hij eventueel een deel opzij zetten om te sparen!

leren sparen

Zo, dit zijn een aantal manieren om je kind te leren sparen. Wanneer je dit niet leert, kan dit eindeloze consequenties hebben. Als je je kind roekeloze uitgaven laat maken, leert je kind dat ze geld kunnen verspillen. Dit kan voor problemen zorgen wanneer je kind ouder wordt. En als je kind geen spaarrekening heeft, zal dit als volwassene een zeer moeilijke situatie voor hem worden. Je kind heeft dan geen financieel vangnet. Redenen genoeg dus om wél een spaarpot aan te schaffen!

Lees ook: 10 tips om je kind meer fruit en groenten te laten eten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here