Het omgaan met pubers is vaak een behoorlijke uitdaging. Natuurlijk is het ene kind het andere niet, maar vrijwel elke puber laat weleens duidelijk merken dat hij aan het puberen is. Pubers opvoeden is dan ook lang niet gemakkelijk. Zit jij met je handen in het haar en weet je niet meer wat je aanmoet met je opstandige puber? Hier vind je 10 praktische tips voor het omgaan met pubers!
1. Zorg voor vertrouwen
Probeer het vertrouwen van je kind te behouden, ook als dat betekent dat je regelmatig op je tong moet bijten. Zorg dat je kind je alles verteld, zonder daarover te oordelen. Het is beter dat je weet waar je kind is, ook al ben je het er niet mee eens, dan dat je er op andere manieren achter komt.
2. Maak tijd
Pubers mopperen vaak dat ouders geen tijd voor hen hebben. En hoewel dat niet altijd zo is, blijkt dat ouders inderdaad lang niet altijd de tijd hebben. Zoek hier een moment voor dat handig is voor jou én je puber. Bijvoorbeeld bij een kopje thee als hij thuiskomt of ga ’s avonds even naar hem toe voordat hij (of jij) naar bed gaat. Je hoeft geen ellenlange gesprekken te voeren, maar gewoon even praten is al genoeg.
3. Probeer neutraal te blijven
Veel opstandige pubers geloven oprecht dat de hele wereld tegen hen is. Zo kan het ook voelen in de puberteit. Daarom is het belangrijk dat jij als ouder probeert om neutraal te blijven. Vel geen harde oordelen en probeer gewoon over de dingen te praten. Begin ook niet meteen met “doe dit niet” of “doe dat wel”.
4. Accepteer ‘nee’
Het omgaan met pubers vereist vaardigheden van de ouders. Verrassend genoeg komen sommige vaardigheden aardig overeen met de peuterpuberteit. Een van die dingen is het accepteren van het ‘nee’ van het kind. Wil je perse dat je kind iets gaat doen? Dan moet je het niet als een vraag formuleren, maar als een eis. Dus niet “wil je de tafel dekken?” maar “dek jij de tafel maar even”. Het klinkt als een klein verschil, maar wanneer je een vraag stelt moet je ook accepteren dat het antwoord weleens kan tegenvallen.
5. Stel duidelijke grenzen op
In de puberteit krijg je vaak oeverloze discussies. En op sommige punten kun je je kind best gelijk geven. Maar… jij bent en blijft zijn ouder en dus moet je grenzen stellen. Dat kan ruzies opleveren, maar het is noodzakelijk om te doen. Zorg wel dat de grenzen redelijk zijn, zodat je een sterke positie hebt. Hou altijd de hoofdlijn in gedachten, ook als je puber het niet met je eens is.
6. Zeg ook eens wat wél goed gaat
Als pubers lastig zijn, hebben ouders vaak de neiging om te mopperen. Maar helaas horen pubers heel wat minder vaak gemeende complimenten. Probeer dat ook eens te benoemen en leg ook uit waarom je dat vindt. Je hoeft dat niet uitgebreid te doen, maar vergeet het vooral niet. Bedank hem dus ook wanneer hij heeft geholpen de tafel te dekken, zodat hij weet dat goede inzet gewaardeerd wordt.
7. Heb respect tijdens discussies
Je kind discussieert niet om zichzelf boven jou te plaatsen, maar om voor vol aangezien te worden. Het is dus absoluut not done om hem af te kraken of zijn standpunt te vernederen. Lach hem niet uit, maar ga de discussie aan en wees ook bereid om toe te geven dat hij gelijk heeft als dat zo is. Het gaat er niet eens om wie er wint, zolang de discussie maar respectvol gevoerd wordt.
8. Je blijft zijn ouder
In deze tijd raken kinderen eraan gewend om minder respect te hebben voor volwassenen dan vroeger. Misschien mag je kind je zelfs met je voornaam aanspreken. Dat maakt op zich niet uit, maar je moet wel het respect eisen dat jou als ouder toekomt. Als hij tegen je schreeuwt, is het bijvoorbeeld verstandig om duidelijk te maken dat dat niet kan en dat je hem eerst even laat afkoelen.
9. Geef het goede voorbeeld
Pubers zijn erg gevoelig voor de manier waarop de ouders dingen doen. Als jij bijvoorbeeld graag roddelt aan tafel, zal je kind van je verwachten dat je achter zijn rug ook over hem kletst. En als jij altijd inconsequent bent, of altijd te laat komt, kun je het hem moeilijk kwalijk nemen als hij hetzelfde doet.
10. Hou je gevoel voor humor vast
Merk je dat jij de laatste tijd maar weinig samen met je puber gelachen hebt? Dat is jammer. Het is belangrijk dat je niet alleen samen discussieert of serieuze gesprekken voert, maar dat je ook samen kunt lachen. Probeer het eens door gewoon een grapje te maken. Lachen kan veel spanning uit de lucht halen.
Pubers opvoeden is geen makkie. Toch is het een fase waar wel doorheen te komen is. Daarbij moet je ook in gedachten houden dat vrijwel elke ouder weleens momenten van wanhoop meemaakt. Trek je het niet in je eentje, wees dan niet beschaamd om er hulp bij te vragen. De puberteit is meestal rond een leeftijd van 18-20 uitgeraasd en je zult merken dat je kind dan ineens een stuk anders tegen het leven (en tegen jou) aankijkt.