DELEN

Het is soms best lastig om kinderen nieuwe dingen aan te leren. Vervelend gedrag afleren is zelfs nog een stuk moeilijker. Er zijn eigenlijk twee methodes die je kunt gebruiken. De ‘negatieve’ methode, waarbij je duidelijk dingen verbiedt en je kind straf geeft als hij het niet goed doet. Hier is op zich niets mis mee, zolang je het maar combineert met de tweede methode. Dit is de ‘positieve’ methode: je leert je kind dingen door goed gedrag aan te moedigen. Maar hoe kun je dat het beste doen zonder je kind te gaan verwennen?

1. Gerichte complimenten

Een kind heeft er niets aan als jij voor elk wissewasje een compliment geeft. Als je kind al honderd keer per dag hoort dat hij/zij zo lief is, heeft dat voor het kind niet meer zo heel veel toegevoegde waarde. Geef dus wel regelmatig complimenten, maar doe dat gericht. Dus niet “wat ben jij lief”, maar “ik vind het heel lief dat jij zo rustig aan het spelen bent”.

2. Zinvolle complimenten

Elk kind heeft een eigen niveau waar ook zinvolle complimenten bij passen. Als jouw kindje nog maar net 1 jaar is, kan het compliment “wat loop jij al snel” heel zinvol zijn. Bij een tweejarige die al een poos kan lopen, heeft dat geen zin meer. Hou bij het geven van complimenten rekening met de ontwikkelingsfase van je kind en complimenteer je kind bij opvallend gedrag.

3. Probeer meteen goed gedrag aan te leren

Een kind iets afleren is ontzettend moeilijk. Je kunt dus beter meteen proberen goed gedrag aan te leren. Misschien is het heel schattig dat je tweejarige spettert in het bad. Maar als hij een jaar of zes is, is dat lang zo schattig niet meer. Dus leer je kind de regels met een vooruitziende blik: dingen die nu leuk lijken zijn dat over een paar jaar misschien niet meer.

4. Gebruik eventueel extra materiaal

Er zijn best wat methoden die kunnen helpen de positieve opvoeding te ondersteunen. Zo vind je op Stammetjes.nl een heel aantal beloningsmethoden. Je kunt bijvoorbeeld een mooi stickervel aanschaffen. Vervolgens kan het kind de stickers ‘verdienen’ door goed gedrag. Dit werkt bijvoorbeeld vrij goed voor de zindelijkheidstraining, maar ook later werkt het goed. Zo kan je kind als het stickervel compleet is ook een klein cadeautje verdienen.

5. Combineer de methoden

De positieve leermethode werkt ontzettend goed. Toch is uit onderzoeken duidelijk geworden dat ook discipline goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Het gaat daarbij vooral om het duidelijk stellen van regels en die consequent handhaven. Je hoeft niet heel streng te zijn, maar je moet wel duidelijk zijn. Door duidelijke regels te stellen krijgt het kind structuur, waardoor het zich ook veiliger voelt en weet waar het aan toe is. Combineer dus de positieve leermethode ook met het toepassen van duidelijke regels.

Je kunt je kind op een positieve manier heel veel leren. Vaak werkt de positieve manier zo goed omdat het leuk is voor het kind. Het is ook een goede manier om het zelfvertrouwen van je kind op te bouwen. Zolang je het combineert met duidelijkheid en een consequente houding is de positieve opvoed methode heel effectief.

DELEN
Vorig artikelEen roadtrip met je vrienden: hier moet je aan denken
Volgend artikelDit is waarom vriendschappen tussen vrouwen ingewikkeld zijn
Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here