Je kind zelf leren spelen is belangrijk. Niet alleen zodat jij eindelijk toekomt aan je rust, maar ook omdat het goed is voor je kind. Je kind kan bijvoorbeeld beter alleen zijn en zal daar ook later minder moeite mee hebben. Zelf leren spelen zorgt er ook voor dat je kind de rust heeft om zichzelf nieuwe dingen te leren. Super belangrijk dus! Maar wat als jouw kind niet uit zichzelf alleen kan spelen?
1. Zelfstandig spelen en beeldschermen: geen goede combinatie
Vaak is het geen enkel probleem om kinderen zelf te leren spelen als ze beschikking hebben over een beeldscherm. Maar… dat blijkt wel te zorgen voor concentratieproblemen! Op een beeldscherm beweegt er vanalles. Je kind zal daardoor wennen aan snel veranderende beelden. Vrijwel alles in het gewone leven is daarbij vergeleken saai. Zonder beeldscherm bij de hand zal je kind ineens niet meer zelfstandig kunnen spelen. Tip één is dus: probeer beeldschermen te vermijden en gebruik ze nooit als zoethoudertje.
2. Voorzie in alle behoeften
Je kind zal nooit zelfstandig gaan spelen als hij honger heeft. Hij is dan onrustig, snel afgeleid of dreinerig. Datzelfde geldt voor dorst. Een kind dat erg moe is zal ook erg moeilijk zelfstandig spelen. En een vieze luier heeft ook een behoorlijk remmende werking. Zorg dus eerst goed dat alle behoeften voorzien zijn. Met een vol buikje, een schone luier en genoeg energie zal je kind veel makkelijker zelfstandig spelen.
3. Langzaam opbouwen
Je zult misschien wel hebben ontdekt dat je sluipenderwijs steeds meer aandacht ging geven aan je kind. Om dan ineens zelfstandig te moeten spelen is heel moeilijk. Je moet de zelfstandige tijd dus langzaam opbouwen. Begin bijvoorbeeld door je kind vijf minuten alleen te laten spelen. Bouw daar elke dag een minuutje bij. Onthoud ook dat je kind geen uren achter elkaar alleen hoeft te spelen. Het is heel natuurlijk dat je kind een halfuur alleen speelt, dan even wat aandacht wil en dan weer een poosje alleen speelt.
4. Zorg dat er iets te doen is…
Veel ouders die zich verbijten omdat hun kind niet zelfstandig speelt, zijn vergeten dat er wel iets leuks te doen moet zijn. Zeker in het begin zul je regelmatig een nieuw speeltje moeten aanbieden. Als je kind ouder is dan 2 jaar begint zijn fantasie te werken. Je kunt dan bijvoorbeeld voorstellen dat hij zichzelf “voorleest”, dat wordt meestal een prachtig fantasieverhaal. Ontdek wat je kind leuk vindt en wat hij niet leuk vindt.
5. …maar niet teveel
Vooral kleine kinderen, jonger dan anderhalf jaar, raken gefrustreerd van teveel moeilijke keuzes. Zet een kindje van 9 maanden in de box die vol ligt met speelgoed en kans is groot dat het kind ontroostbaar is. Want het wil de pop, maar ook de knuffel en het boekje en de blokken… Kindjes kunnen moeilijk kiezen en kunnen daar enorm gefrustreerd van raken. Bied slechts enkele speeltjes aan en vervang ze dagelijks voor andere speeltjes. Zo blijft het leuk en zal je kind veel rustiger spelen.
6. Wat past bij je kind?
Laatst vroeg een moeder wanhopig: ‘Waarom speelt mijn kind niet zelfstandig?’. Al snel ontdekte ik dat het kereltje heel erg veel energie heeft. Hij loopt maar te stuiteren en te springen en zal dus nooit zomaar een boekje pakken. Zijn moeder had gekeken naar andere kindjes die dat wel deden en verwachtte dat ook van haar zoontje. Het resultaat was dat hij voortdurend bezig was kattenkwaad uit te halen of om aandacht te zeuren. Toen ik haar daarop wees, besloot de moeder eens wat nieuws te proberen. Een groot speelkleed met autootjes, een bal en een loopfiets met genoeg ruimte om rond te racen. Het resultaat was dat ze voor het eerst in maanden weer eens tijd had om een boek te lezen – zoonlief kon zijn energie kwijt en vermaakt zich nu uitstekend zelf.
7. Verveling is ook goed
Ouders denken tegenwoordig dat hun kinderen zich altijd maar bezig moeten houden. Als je kind ook maar even rustig in het niets zit te staren, moet hij meteen vermaakt worden. Dat idee moet losgelaten worden. Het is namelijk gezond voor je kind om zich af en toe te vervelen. Het geeft het hoofd rust en zorgt ervoor dat je kind later zelfstandiger wordt. Komt je kind zeuren dat hij zich verveelt, leg dan uit dat er genoeg keuzes zijn. En laat hem zich anders gewoon eens een halfuurtje vervelen. Dat deed je zelf vroeger toch ook? Verveling slaat vaak ook toe als het buiten slecht weer is. Laat je kind gerust eens buiten spelen als het regent: super leuk en hij vermaakt zich prima.
Er zijn een paar dingen erg belangrijk om over na te denken. Allereerst de vraag hoe je kind in elkaar zit. Misschien heeft jouw kind veel bevestiging en complimenten nodig. Of heeft je kind veel energie en weinig concentratievermogen. Leren hoe je kind is, is de belangrijkste stap in hem leren zichzelf te vermaken. Kijk niet teveel naar andere ouders en kinderen. Elk kind is anders en zal dus ook anders reageren. Probeer gewoon rustig uit wat wel en niet werkt. Overigens: honger, dorst, een vieze luier of moeheid zorgen ervoor dat je kind gewoon echt niet zelf kan spelen.