DELEN

Het is algemeen geweten dat Vlaamse kleuters te weinig bewegen. Kleuters brengen te veel tijd door in de kinderwagen, aan de computer of voor televisie. En dat terwijl beweging kleuter net heel belangrijk is. De voordelen van kleuter bewegen zijn groot: kinderen die actief zijn slapen beter, kunnen hun gewicht op peil houden, ze zijn gelukkiger, lopen minder risico op hartziekten, diabetes en kanker bij verouderen. Heel wat gezondheidsvoordelen dus! Hoe kan je je kleuter meer laten bewegen? Bij kleuters is het vooral belangrijk dat bewegen leuk blijft. Wij helpen je graag een handje met deze vijf tips!

beweging kleuter

1. Beweging kleuter: ga naar buiten

Je kind meer laten bewegen? Dat doe je door naar buiten te gaan. De buitenlucht alleen al zal je kind inspireren meer te bewegen. Ga naar de speeltuin waar je kind kan lopen, springen en klimmen. Is de speeltuin te ver? Speel dan tikkertje in je eigen tuin en zorg voor activerend speelgoed zoals een kinderfiets, een bal waarmee hij kan gooien of een trampoline. Je kleuter meer laten bewegen is op veel leuke manieren mogelijk.

Lees ook: Buiten spelen als het regent

2. Kleuter bewegen: ga wandelen

Deze tip sluit een beetje aan bij de vorige. Laat de kinderwagen wat vaker staan en ga zo veel mogelijk te voet. Door te wandelen naar bijvoorbeeld de bakker kan je je kind meer laten bewegen. Als dat niet mogelijk is, parkeer de auto dan een beetje verder zodat je kleuter toch een kleine wandeling krijgt. Alle beetjes helpen bij bewegen kind. Wat ook heel leuk is: een boswandeling met het hele gezin. Zo krijg jij als ouder ook meer beweging in je dagelijkse leven!

3. Kleuter meer laten bewegen: beperk schermtijd

Kind bewegen? Laat je kleuter niet de hele dag naar televisie kijken of aan de computer zitten. Beperk de schermtijd tot maximaal twee uur per dag. Beland je kind toch vaak voor televisie, bijvoorbeeld omdat je van thuis werkt? Geef dan de voorkeur aan dvd’s die je kind aanmoedigen om mee te dansen. Hierdoor zal je kind meer bewegen in huis dan bij het kijken naar passieve tekenfilms.

4. Zoek een sportieve hobby

Heel wat sportclubs bieden dans-, turn- of zwemlessen voor kleuters aan. Door je kind hier bij in te schrijven, kan je je kleuter meer laten bewegen. En doordat hij met leeftijdsgenoten kan spelen, help je je kind ook vriendjes te maken. Hierdoor zal hij bewegen extra leuk vinden!

5. Geef het goede voorbeeld

Meer bewegen in huis begint bij jezelf. Als jij als ouder de hele dag in de zetel ligt, dan stimuleer je je kind niet om te bewegen. De beste manier voor kleuter bewegen is door zelf te tonen dat bewegen leuk en belangrijk is. Als je een gezinsuitstapje doet, zorg dan dat het een actieve uitstap is zoals zwemmen of een boswandeling. Is het slecht weer? Zet dan een dvd met dansinstructies op en laat je eens helemaal gaan. Door je kind te tonen dat bewegen voor jou leuk is, zal hij dit gedrag snel overnemen.

kleuter bewegen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here