DELEN

Red Dead Redemption 2 palmt wereldwijd de harten van ervaren gamers in. Alleen al de cover bewijst echter dat het er wel eens bloederig aan toe kan gaan. Terwijl kogels heen en weer zoeven en het bloed al snel over de straatstenen vloeit – het is niet voor niets een spelletje van de makers van de befaamde reeks Grand Theft Auto, is de PEGI-leeftijd niet voor niets opgetrokken tot achttien jaar. Niet zo kindvriendelijk dus. Maar welke leuke en verantwoorde spelletjes voor kinderen zijn er dan wel te vinden? Op basis van de verschillende PEGI-leeftijden zochten wij de beste, meest verantwoorde én de leukste spelletjes uit.

Leuke PS4-games voor drie- tot zevenjarigen

In principe is deze leeftijdsgroep iets te ruim. Zo zullen zevenjarigen minder moeite hebben met de ingewikkelde besturing van de PS4-controller, terwijl de allerkleinsten vooral op beweging en motoriek rekenen. Toch hebben deze games steeds iets gemeen: de besturing moet eenvoudig zijn en geweld is volledig uit den boze. Liefst komen deze games ook nog eens in het Nederlands of wijst een en ander zichzelf uit.

Automatisch komen we uit bij games zoals Just Dance en Mario Tennis Ultra Smash. Deze spelletjes hebben al bij al een vrij herkenbare besturing of er is duidelijk aangeven welke knoppen het kind dient gebruiken. Zie de sportspelletjes van Mario wel eerder als games voor vijf- tot zevenjarigen.

Op zoek naar een verjaardagscadeau voor een vierjarige? Voor deze leeftijdsgroep is het een stuk moeilijker om in de winkel geschikte games te vinden. De markt is hier dan ook veel kleiner. Via Playstation Plus is het aanbod echter des te groter. Denk aan eenvoudige games die liefst ook nog eens de Motion-sensor gebruiken. Onder andere Super Rub ‘a’ dub is voor de allerkleinsten een aanrader.

Leuke PS4-games voor zeven- tot twaalfjarigen

In deze leeftijdscategorie is het aanbod meteen al een stuk groter. Ook hier laten we geweld en grof taalgebruik achterwege en ligt de focus voornamelijk op tekenfilmfiguurtjes. Onder andere Disney Infinity en de LEGO Dimensions-games doen het heel goed. Die laatste zouden we echter toch vooral aanraden voor tien- tot twaalfjarigen. Wanneer Homer Simpson in beeld komt, gaat het er immers lang niet altijd even kindvriendelijk aan toe. Hiernaast mogen ook de klassiekers zoals Rayman Legends, Tearaway Unfolded en de Crash Bandicoot N. Sane Trilogy niet ontbreken.

Ben je op zoek naar een leuk en verantwoord spelletje voor een elf- tot twaalfjarige? In deze prille tienerjaren is dat toch wel een stuk moeilijker. De praktijk leert ons dat het spelletje Minecraft het hier altijd wel goed doet. Daar kunnen ze immers nog enkele jaren mee verder zonder dat je je zorgen hoeft te maken over rauw geweld.

Leuke PS4-games voor twaalf- tot zestienjarigen

Vanaf de PEGI-leeftijd van twaalf jaar wordt het allemaal een stuk gewelddadiger. Het is ook hier dat je games zoals het befaamde Fortnite terug zal vinden. Of zo’n spelletjes al dan niet geschikt zijn voor kinderen? Daarover volgen onderzoeken elkaar in ijltempo op. Vaker wel dan niet komen ze met tegenstrijdige resultaten op de proppen. Een opvoedkundig lesje geven we niet mee, maar als een klein tikkeltje geweld en actie aanwezig mogen zijn, doet het racespelletje The Crew 2 het bij tieners heel goed.

Liever geen geweld en ronkende motoren in jouw woonkamer? Dan kies je voor het populaire De Sims 4. Ook andere soortgelijke games en simulators doen het in deze leeftijdscategorie vaak heel goed. Veel is en blijft natuurlijk afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van het kind…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here