Een kinderzitje in de auto is meestal verplicht. Er zijn enkele uitzonderingen, maar uiteindelijk wil je toch vooral dat je kinderen goed en veilig zitten. Via websites als Kinderzitjes.be vind je eenvoudig een goed kinderzitje. Toch moet je ook dan nog een aantal afwegingen maken.
Een babyzitje of een reiswieg
In de eerste plaats moet je de keuze maken uit verschillende soorten kinderzitjes die ook allemaal hun eigen gebruiksregels hebben. Babyzitjes moet je bijvoorbeeld tegen de rijrichting in de auto plaatsen. Zo’n babyzitje plaats je op de achterbank of op de voorste passagierszetel, maar dan moet je wel altijd de airbag uitschakelen. Voor baby’s kan je ook een reiswieg overwegen, maar volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde is dat een minder veilige oplossing.
Al dan niet een meegroeizitje kiezen
Na het babyzitje stap je over op een peuterzitje en nog later op een verhogingskussen. Die laatste overstap maak je pas wanneer je kindje met het hoofd boven de rand van het zitje uitkomt of gewoon te zwaar is geworden. Hoe dan ook moet je dan dus vaak nieuwe zitjes kopen en installeren.
Daarom kan je overwegen om een meegroeizitje te kopen. Dergelijke meegroeizitjes kan je zelf ombouwen naarmate je kindje groter wordt. Eerst gebruik je ze als babyzitje en later als peuterzitje of zelfs als verhogingskussen. In principe is er niks mis met dergelijke meegroeizitjes en moeten ze net als elk ander kinderzitje in de auto aan strenge veiligheidsregels voldoen. Toch worden ze vaak afgeraden. Dit komt omdat er vaak fouten worden gemaakt bij het ombouwen en dit komt de veiligheid niet ten goede. Je kan het wel overwegen, maar bekijk dus zeker eerst even de handleiding om na te gaan hoe eenvoudig of ingewikkeld het ombouwen is.
Praktische overwegingen voor een warme, comfortabele autoreis
Ten slotte is het belangrijk om niet alleen aandacht te hebben voor het kinderzitje, maar ook voor de kleding van je kindje. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het gevaarlijk is om je kindje te dik te kleden. Het effect van riempjes of veiligheidsgordels zou hierdoor worden verminderd. Door de dikte van de stof is de ruimte tussen de gordel en het kindje te groot, waardoor er nog steeds een grote impact wordt ondergaan. Overweeg dan ook om de verwarming een graadje hoger te zetten of om een voetenzak te gebruiken, maar die dikke winterjas moet nu eenmaal uit. Een alternatief is een thermisch baby- of peuterpakje. Zo’n pakjes zijn heel dun, maar zorgen toch voor een goede isolatie.