DELEN

Wie maakt er niet graag mooie foto’s van zijn kroost? Echter is kinderfoto’s maken geen gemakkelijke opdracht. Kinderfotografie is toch wel een kunst apart. Vergeet de geforceerde ‘schat, lach eens naar de camera’. Met deze vijf kinderfotografie tips kan je pas écht leuke kinderfoto’s maken!

1. Kinderfoto’s maken: ga door de knieën

Vaak zijn mensen geneigd om foto’s te maken vanuit rechtstaande positie. Bij kinderfotografie is het beter om op je hurken te zitten. Zo ben je op ooghoogte met je kind en dat geeft een leuker beeld. Durf ook zeker te experimenteren met camerastandpunten. Door bijvoorbeeld op de grond te gaan liggen, krijg je ook toffe en originele foto’s.

2. Kinderfotografie: let op het licht

Bij kinderfoto’s maken is de juiste belichting heel belangrijk. Binnenshuis doe je beter niet het licht aan want dat geeft je foto’s een gele gloed. Natuurlijk daglicht is het allermooiste. Bij het raam staan of buiten kinderfoto’s maken, zorgt voor het mooiste resultaat.

3. Kinderportretfotografie: je kind is geen fotomodel

‘Schat, lach eens naar de camera’ of ‘sta eens stil’ zijn veelgebruikte zinnetjes bij ouders. Daar is op zich niets mis mee maar als je spontane foto’s wilt maken, moet je met kinderen spelen. Je kunt bijvoorbeeld buiten achter je kind aanlopen en zeggen dat je hem of haar gaat vangen met je camera. Wat ook altijd een succes is: gekke bekken laten trekken. Tussen die gekke gezichtjes zit sowieso ook een prachtige glimlach. Gewoon omdat je kind het leuk vindt om zichzelf te kunnen zijn.

kinderfotografie

4. Varieer met attributen

Heb je het gevoel dat je altijd dezelfde foto’s maakt? Daag jezelf dan uit om creatief uit de hoek te komen. Ballonnen, confetti, speelgoed en een ijsje zijn ontzettend leuke attributen om mee aan de slag te gaan. Een ander tof idee is om witte lakens op het bed te leggen en je kind te laten ravotten onder die lakens. Of wat dacht je ervan om je kind met schmink of verf te laten spelen? Oké, je moet achteraf een beetje boenen om alles schoon te krijgen, maar dan heb je ook wat: superleuke en originele foto’s!

5. Kijk naar kleur

Nog één van onze kinderfotografie tips is om naar kleur te kijken. Outfits of attributen in neutrale tinten of pastelkleuren zijn sowieso een succes. Geef je kind bijvoorbeeld een roze bril en een aardbei ijsje. Als de kleuren mooi matchen, ziet je foto er een stuk professioneler uit! Let wel op: als je je kind mooie kleren aandoet is de kans groot dat ze na een paar foto’s onder de vlekken zitten. Maar hé, ook daar kan je leuke foto’s van maken!

kinderportretfotografie

Zo, dit zijn vijf tips voor kinderfoto’s maken. Wat als je kind niet op de foto wil? Als je een kind dwingt om te poseren, krijg je niet het gewenste effect. Het enige wat je kunt doen is de keuze respecteren en op een ander moment nog eens proberen. Of om in interactie te gaan met je kind. Praat met je kind of speel ermee. Vraag je kind ook waar jullie de foto zullen maken, wat voor een foto jullie willen maken enzoverder. Door je kind te betrekken bij de kinderfotografie, heb je de meeste kans van slagen.

Als je het fijn vindt, kan je foto’s laten maken bij een fotograaf kinderfotografie. Je kunt natuurlijk ook zelf een kinderfotografie cursus volgen. Eens je de kneepjes van het vak kent, kan je altijd en overal de leukste kinderfoto’s maken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here