DELEN

Je kind is je oogappel en wil je te allen tijde zo goed mogelijk verzorgen. Heeft je kind last van irritatie, jeuk en roodheid? Of van een schilferige huid? Dan is de kans op eczeem groot. In dit artikel gaan we dieper in op wat eczeem is, waardoor het getriggerd wordt en wat je als ouder kan doen om je kind hier zo snel mogelijk van te verlossen.

Wat is eczeem?

Eczeem komt vooral bij baby’s en jonge kinderen voor. De rode plekken met schilfers of korstvorming komen bij baby’s op het hele lichaam voor. Oudere kinderen hebben er vooral last van in de huidplooien en de nek. Eczeem wordt uitgelokt door uitdroging van de huid (zeep, water, wasmiddelen, zweet …).

Eczeem wordt vaak verward met psoriasis. Hoewel deze huidaandoeningen gelijkaardige kenmerken hebben (rode, jeukende huidplekken), zijn het twee verschillende aandoeningen.

1. Beperk baden en douchen

Water en zeep maken de klachten van eczeem erger. Laat je kind daarom maximaal 2 à 3 keer per week douchen of in bad gaan. Voorkom dat de huid nog meer uitdroogt. Zorg ervoor dat het badwater niet te warm is. En gebruik geen overbodige producten die de huid verder kunnen uitdrogen, zoals badschuim. Gebruik enkel het hoogst noodzakelijke.

2. Smeer de huid in met een vette crème

Heeft je kind last van eczeem, dan doe je er goed aan het hele lichaam dagelijks in te smeren met een vette en verzachtende zalf of crème. Kies liever niet voor de goedkoopst mogelijke oplossing bij je plaatselijke supermarkt maar vraag raad aan de dermatoloog of apotheker. Normaal gezien kan je bij de apotheker zonder problemen terecht voor crèmes en zalfjes voor een gevoelige, zeer droge huid met eczeem. Zoals de gekende, door dermatologen aanbevolen, Lipikar-producten van La Roche Posay. De crème neemt ontstekingsbacteriën weg om de symptomen van eczeem spoedig te verlichten.

Smeer de huid in met een vette crème

3. Gebruik wasmiddelen zonder allergene stoffen

Wasmiddel kan voor jeukende plekjes en eczeem zorgen. Kies bij voorkeur voor wasmiddelen zonder allergene stoffen en geurstoffen. Het label ‘hypoallergeen’ kan de kans op allergische reacties verkleinen maar niet volledig uitsluiten! Gebruik ook enkel het hoogst noodzakelijke om de kleding van je kind te reinigen. Wasverzachter is vaak geparfumeerd en kan makkelijk achterwege worden gelaten.

4. Laat je kind luchtige kleding dragen

Katoenen kleding is luchtig en meer ademend dan bijvoorbeeld wollen kleding. Wollen kleding is warmer en zorgt ervoor dat je kind sneller zal zweten. Hierdoor kan de huid weer meer irriteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here