DELEN

De ene peuter is een echte knuffelkont, de ander is nauwelijks op schoot te krijgen. Toch wil eigenlijk elke peuter op zijn tijd wel even lekker geknuffeld worden. Alleen soms even niet. En dat ‘even’, dat kan nog behoorlijk lang duren. Dit zijn 5 redenen waarom jouw peuter nu even niet wil knuffelen.

1. ‘Ik ben al groot’

Peuters doen erg hun best om onafhankelijk te worden. Heeft jouw peuter een sterke eigen wil? Dan is de kans groter dat hij of zij ook even niet wil knuffelen. Tenslotte voelt hij zich al groot en dan is knuffelen echt iets voor ‘kleine kindjes’. Dit kan helemaal geen kwaad, al is het wel belangrijk dat je dan op andere manieren laat merken dat je van hem houdt.

2. ‘Ik ben boos op jou’

Als je peuter boos op je is, wil hij natuurlijk niet knuffelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je hebt gezegd dat hij iets niet mag. Maar soms is de reden waarom hij boos op je is ook niet helemaal duidelijk. Ook dit is niet erg, zolang het maar niet te vaak voorkomt. Het is niet de bedoeling dat je peuter al zijn boosheid en frustratie op jou richt.

3. ‘Ik heb het veel te druk’

Als je kindje nog klein is, kan je hem of haar altijd knuffelen. Maar nu je kind een peuter is, is hij vaak druk met van alles en nog wat. Hij kan helemaal opgaan in zijn spel en wil dan niet gestoord worden. Niet alleen wil hij op zo’n moment niet knuffelen, hij kan zelfs boos worden omdat je hem ‘lastig valt’. Je kunt hem op die momenten het beste rustig laten spelen, dit is juist heel goed voor zijn ontwikkeling.

4. ‘Ik hou niet zo van aanraken’

Er zijn kinderen die niet zo houden van aanrakingen en knuffelen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel iets dat je in de gaten moet houden. Leg geen nadruk op het knuffelen en maak vooral je kind geen verwijten. Let in plaats daarvan op of je kind moeite heeft met andere aanrakingen, zoals bij het aan- of uitkleden of bij het spelen. Vooral jongens hebben een fase waarin ze even liever niet aangeraakt worden, dat gaat vanzelf weer over. Gebruik andere manieren om je peuter duidelijk te maken dat je van hem houdt.

5. ‘Ik knuffel alleen als ik moe ben’

Veel peuters zijn de hele dag druk bezig de wereld te ontdekken. Ze willen prima woeste spelletjes doen, maar rustig knuffelen zit er niet in. Vaak wil dat een stuk beter lukken als je kindje moe is. Probeer eens te knuffelen kort voordat hij naar bed gaat. Of als je een boekje aan het voorlezen bent.

In de meeste gevallen is er wel een reden waarom je kindje niet wil knuffelen. Gelukkig is er zelden echt iets aan de hand. Maar soms kan toch blijken dat er wel iets mis is. Wil jouw kindje nooit knuffelen, kijkt hij je niet recht aan en is hij sociaal onhandig? Dan kan het tijd zijn om dat te melden bij het consultatiebureau. Soms is op deze manier een vorm van autisme vroeg te herkennen, waardoor je er gemakkelijker mee om kunt gaan. Maar zoals gezegd is dit zeldzaam; meestal is het een fase die na enkele weken/maanden vanzelf weer over gaat.

DELEN
Vorig artikelDe bijzettafel: stijlen en inspiratie
Volgend artikelDe beauty trends voor zomer 2018
Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here