DELEN

Hoofdluis komt regelmatig voor, zeker bij kinderen op de basisschool. Hoofdluizen zijn erg vervelend omdat ze irritatie en jeuk veroorzaken, maar gelukkig kunnen ze verder geen kwaad. Natuurlijk wil je er graag zo snel mogelijk vanaf geraken en daar heb je de juiste middelen voor nodig. Wat te doen tegen hoofdluis? Je leest het in dit artikel!

wat te doen tegen hoofdluis

Wat te doen tegen hoofdluis?

1. Blijf rustig

Geraak je al in paniek wanneer je je kind in zijn haar ziet krabben? Probeer dan niet te panikeren wanneer je kind daadwerkelijk met hoofdluizen thuiskomt. Je goed voorbereiden is daarentegen wél belangrijk. Je moet immers niet alleen de volwassen luizen maar ook de neten verwijderd krijgen, en dat is niet altijd even makkelijk. Panikeren helpt op dat moment echt niet.

Bereid je voor op een strijd van enkele dagen of weken. Een nieuwe luizenplaag kan al ontstaan nadat je één neet gemist hebt. Ga dus rustig en systematisch te werk voor de meeste kans van slagen.

2. Gebruik een luizenkam

Wat te doen tegen luizen in haar? De eerste stap in de strijd tegen hoofdluizen is dikwijls de ergste. Je moet namelijk met een luizenkam de beestjes één voor één uit het haar verwijderen. Neem hiervoor rustig de tijd zodat je alle hoofdluis en neten mee hebt. Je kunt een luizenkam kopen bij de drogist.

3. Olijfolie tegen hoofdluis

Wat doen tegen hoofdluis? Je kunt hoofdluis behandelen met olijfolie, dit werkt perfect om levende luizen te doden. De olijfolie zorgt ervoor dat hoofdluizen niet langer kunnen ademen omdat hun luchtkanalen verstopt raken door de olie.

Het is wel belangrijk dat je de haren van je kind ’s nachts rijkelijk in masseert met olijfolie. Ook slapen met een douchekapje op is sterk aangeraden. Kam het haar ook goed uit om hoofdluis neten te verwijderen. Dit zou door de olijfolie alvast een stuk vlotter moeten gaan.

4. Haargel tegen hoofdluizen

Wat doe je tegen luizen? Net als olijfolie zorgt haargel ervoor dat luizen langzaam stikken. Breng een flinke laag haargel aan op de hoofdhuid en haarlengtes, en doe je kind een douchekapje aan voor het slapengaan. Tegen de volgende ochtend zouden de meeste luizen gestikt moeten zijn waardoor je ze makkelijk kunt uitkammen.

5. Hoofdluis shampoo

Zodra je het grootste deel van de luizen verwijdert hebt, kan je de hoofdluizen behandelen met een hoofdluis shampoo. Deze shampoo kan je kopen bij de drogist of apotheek.

wat te doen tegen luizen in haar

6. Haardroger tegen hoofdluis

Wat kun je doen tegen luizen? Je kunt hoofdluizen bestrijden met de haardroger. De warme lucht van een haardroger is namelijk zeer efficiënt voor het doden van hoofdluis neten. Maar liefst 98% van de neten in het haar worden gedood nadat het haar uitgebreid gedroogd wordt met een haardroger! Pas deze stap toe na het kammen en een behandeling met een hoofdluis shampoo. Voor het doden van levende luizen is warme lucht niet zo effectief.

7. Afwasmiddel

Wat doen tegen luizen? Hoewel afwasmiddel geen luizen of neten dood, doet het wel wonderen om de vette olijfolie of haargel te verwijderen uit het haar van je kind. Daarnaast zou afwasmiddel ook helpen om neten makkelijker te doen loskomen van de hoofdhuid of haarschacht. Hier vind je nog 10 manieren om afwasmiddel in huis te gebruiken!

8. Azijn

Nog een andere manier om hoofdluis neten makkelijker te doen loskomen is azijn. Breng azijn, al dan niet verdund met water, aan op het haar en kam het daarna goed door met de luizenkam. Hier kan je lezen waarom azijn het wondermiddel in huis is!

9. Wat met je woning?

Wat moet je doen tegen luizen? Je hoeft je woning niet chemisch te laten reinigen eens er een besmet kind in rondloopt. Hoofdluizen kunnen maximaal vierentwintig uur zonder het bloed van hun gastheer overleven. Dit betekent dat je enkel dingen die rechtstreeks in aanraking kwamen met de besmette persoon grondig moet reinigen.

Was onder andere beddengoed, petten, mutsen, sjaals, kledij en handdoeken en steek ze in de droogkast. Kammen en borstels laat je in heet water met zeep weken. Stofzuig ook de vloer, zetels, kussen en autostoel. Dingen die je niet kunt wassen, bijvoorbeeld knuffels van je kind, stop je in een zak die je vervolgens goed afsluit en twee weken laat staan.

10. Hoe hoofdluis voorkomen?

Wat te doen tegen luizen? Een luizenplaag heeft niets te maken met hygiëne. Hoofdluizen komen net zo graag in een proper huis als in een vuile woning. De enige manier om hoofdluizen te voorkomen is het vermijden van hoofd-tegen-hoofd contact. Je kunt er alvast voor zorgen dat luizen het een stuk moeilijker hebben om van het ene hoofd naar het andere te kruipen.

Lang haar doe je bijvoorbeeld in een paardenstaart of vlecht. Daarnaast is het belangrijk om geen kam, borstel, muts, pet, sjaal of kussen te delen. Tenslotte kan je een paar druppels tea tree olie op het haar doen want luizen houden absoluut niet van deze geur. Het is dan ook het beste middel tegen hoofdluis!

wat doen tegen hoofdluis

Zo, dit zijn tien tips voor hoofdluizen bestrijden. Hoofdluizen behandelen vraagt een flinke dosis geduld, maar dan ben je er ook helemaal vanaf. Veel succes!LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here