DELEN

Elke zwangere vrouw krijgt al jaren een echo rond 12 weken en een rond 20 weken zwangerschap. Daarnaast kunnen er nog meer echo’s worden gedaan. Dat verschilt per zwangerschap, verloskundige en huisarts. De 20 weken echo geldt echter voor iedereen. Het is niet verplicht, maar wel belangrijk om te doen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

De procedure van de 20 weken echo

De procedure van de 20 weken echo is in een aantal opzichten heel anders dan die van de 12 weken echo. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

20 weken echo mag met lege blaas

Weet je nog dat je met 12 weken niet naar de wc mocht voor de echo? Nu mag dat gewoon. Je kindje is nu groot genoeg om het ook prima te zien zonder volle blaas. Sterker nog: met de 20 weken echo is een volle blaas eerder storend dan dat het echt helpt.

Geslachtsbepaling

Bij de 20 weken echo kun je het geslacht van je kindje te horen krijgen als je dat wilt. De echoscopist zal dat als het goed is voor de echo aan je vragen. Wil je het niet weten? Dan zal hij/zij je tijdens de echo zeggen om niet naar het scherm te kijken als de geslachtsdelen in beeld komen.

Het gaat uitwendig

Soms is een vroege echo inwendig, omdat er uitwendig weinig te zien is. De 20 weken echo is echter vrijwel altijd uitwendig. Je kindje is groot genoeg om te zien. En ligt hij toevallig in een lastige houding? Dan heb je geluk en mag je later terugkomen. Een inwendige echo met 20 weken komt maar zelden voor.

Wat als de 20 weken echo niet goed is?

Veel mensen zien de 20 weken echo als een soort pretecho. Maar dat is het niet: er wordt goed gekeken voor afwijkingen aan je kindje. Wat gebeurd er als de 20 weken echo niet goed is? Meestal zal een echoscopist je doorsturen naar de gynaecoloog of er direct een gynaecoloog bij halen. Grote afwijkingen kun je vaak zelf ook op het scherm zien, bijvoorbeeld als er lichaamsdelen missen of de verkeerde vorm hebben. Kleinere afwijkingen zullen je door de gynaecoloog getoond worden. Eventueel kan er verder onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie. Het is in elk geval goed om voorbereid te zijn als je slecht nieuws krijgt. De kans is niet groot, maar is ook niet uit te sluiten!

De 20 weken echo is meestal een leuke manier om je kindje tussendoor te bewonderen. Eventueel kun je ook het geslacht van je kindje te weten komen. Maar je moet je wel realiseren dat er een goede reden is waarom de 20 weken echo in het zorgpakket zit. Afwijkingen kunnen zo vroeg worden opgespoord. Soms zijn er afwijkingen die nog (deels) te herstellen zijn. Maar hoe dan ook is het goed om voorbereid te zijn als er iets niet helemaal in orde is. Wil je tussendoor even kijken naar je kindje zonder dat er een medische screening wordt gedaan? Dan kun je een pretecho plannen: dan weet je tenminste zeker dat je lekker ontspannen naar je kleintje kan kijken.

DELEN
Vorig artikelLED verlichting in België: de status anno 2018
Volgend artikelEen stralende huid krijg je zo!
Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here