DELEN

Zwangerschapsmisselijkheid is een vervelende kwaal waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen. De misselijkheid kan verschillen van heftig tot af en toe een vlaag die je overvalt. Na de vierde zwangerschapsmaand neemt de misselijkheid meestal vanzelf weer af, maar je kan er ook langer last van hebben. Sommige vrouwen voelen zich zelfs de hele zwangerschap misselijk. In dit artikel geven we je zeven tips tegen zwangerschapsmisselijkheid. Een wondermiddel bestaat helaas niet, maar deze tips kunnen wel verlichting brengen zodat je alsnog kan genieten van je zwangerschap!

zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid tips

1. Eet iets kleins voor het opstaan

Sommige zwangere vrouwen hebben enkel last van ochtendmisselijkheid, andere vrouwen zijn de hele dag misselijk. Hoe dan ook, het is sowieso een goed idee om iets kleins te eten zodra je wakker wordt. Sta niet meteen op, maar eet bij voorkeur een droog beschuitje, cracker of rijstwafel in bed. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door iets kleins te eten is de kans kleiner dat je binnen de kortste keren boven het toilet hangt omdat je misselijkheid bent. Moet je in het midden van de nacht opstaan om te plassen? Eet ook dan een hapje om ervoor te zorgen dat je niet misselijk wordt terwijl je opstaat.

2. Zwangerschapsmisselijkheid: vermijd je triggers

Nog één van de tips tegen zwangerschapsmisselijkheid is om je triggers zoveel mogelijk te vermijden. Deze triggers zijn voor iedereen anders, maar dit zijn de meest voorkomende geuren waar veel zwangere vrouwen misselijk van worden: zweetgeur, bepaald voedsel in de koelkast, de geur van koffie, benzine, afval, parfum en verzorgingsproducten. Word je bijvoorbeeld misselijk van een bepaalde douchegel of deodorant? Gebruik dan tijdelijk een andere, eventueel neutrale variant. Moet je kokhalzen zodra je de koelkast opent? Vraag dan (indien mogelijk) aan je partner om producten uit de koelkast te nemen. Zwangerschapsmisselijkheid vraagt nu eenmaal om een paar tijdelijke aanpassingen.

3. Eet kleine maaltijden in plaats van grote

Wat te doen tegen zwangerschapsmisselijkheid? Verspreid je maaltijden over heel de dag, dus altijd kleine beetjes zodat je maag niet leeg is. Als je maag leeg is zal je namelijk sneller misselijk worden. Wanneer je urenlang niet eet kan je een lage bloedsuikerspiegel krijgen die kan leiden tot misselijkheid. Door regelmatig kleine maaltijden te eten gedurende de dag, hou je je maag tevreden en je bloedsuikerspiegel stabiel.

4. Eet licht verteerbaar voedsel

Door de zwangerschapshormonen heb je tijdens je zwangerschap wellicht zin in bepaald voedsel, bijvoorbeeld zoet, zuur of vet eten. Toch kies je beter voor licht verteerbaar voedsel zoals beschuiten, crackers, rijst, fruit, groenten, yoghurt en bouillon. Vermijd voedsel dat moeilijk te verteren is, alsook vet, pittig en gefrituurd voedsel want hierdoor vergroot je de kans op misselijkheid zwangerschap.

zwangerschapsmisselijkheid tips

5. Natuurlijke middelen tegen zwangerschapsmisselijkheid

Wat te doen tegen misselijkheid zwangerschap? Als je zwanger bent mag je vrijwel geen medicatie meer innemen, je moet het dus doen met natuurlijke middelen. Zo kan je bijvoorbeeld water met citroen drinken, de geur van citroen helpt misselijkheid te verminderen. Ook munt is een natuurlijk middel tegen misselijkheid. Denk aan kauwgom, muntsnoepjes of muntthee. Drink je liever gemberthee? Doe gerust, want ook gember werkt goed tegen misselijkheid. Tenslotte heeft vitamine B6 een gunstig effect op de symptomen van misselijkheid. Vitamine B6 vind je onder andere terug in brood en graanproducten, aardappelen, eieren, vlees, vis, peulvruchten, groenten, melkproducten en kaas.

6. Geef je lichaam voldoende rust

Als je zwanger bent is je lichaam hard aan het werk om een klein mensje te maken, het is dan ook belangrijk om je lichaam voldoende rust te gunnen. En al helemaal als je ook nog eens kotsmisselijk bent. Veel zwangere vrouwen zijn – vooral de eerste maanden – heel moe en eigenlijk komt dat goed uit in combinatie met de misselijkheid. Kruip in je bed zodra het kan en zorg dat je zoveel mogelijk slaap neemt. Die extra slaap zal je trouwens nog goed kunnen gebruiken zodra de baby er is.

7. Ga wandelen in de frisse lucht

Ben je misselijk tijdens zwangerschap? Dan blijf je wellicht het liefst de hele dag in bed liggen, wachtend tot die zwangerschapsmisselijkheid eindelijk voorbij is. Toch kan je beter af en toe naar buiten gaan. Frisse lucht is namelijk goed voor je als je misselijk bent. Maak een rondje in het dorp of ga eens wandelen in het bos. Wie weet voel je je daarna een stuk beter!

tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Zo, dit zijn zeven tips tegen zwangerschapsmisselijkheid. Wat voor de ene zwangere vrouw werkt, werkt soms niet voor de ander. Het is dus een beetje zoeken naar middelen die voor jou het beste werken. Heb je last van extreme misselijkheid zwangerschap? Dan kan je beter contact opnemen met je huisarts of gynaecoloog. Hoe verschrikkelijk het ook is, onthoud dat de misselijkheid slechts tijdelijk is. Binnen een paar maanden heb je je prachtige dochtertje of zoontje in je armen en dan zal je die ellende snel vergeten!

Lees ook: Dit zijn onverwachte voordelen van zwanger zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here