Je bent zwanger, gefeliciteerd! En… jouw zus of schoonzus is ook zwanger! Dat kan ontzettend leuk en spannend zijn: samen zwanger. Het kan soms echter ook een beetje vervelend zijn. Bijvoorbeeld als alle aandacht uitgaat naar je (schoon)zus en er voor jouw geen interesse lijkt te zijn. Het heeft zowel voor- als nadelen om samen zwanger te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook super gezellig zijn!
Samen zwanger: de ontdekking
Meestal zit er wat tijd tussen het ontdekken van de zwangerschap en het vertellen aan familieleden. Je wilt het eerst, samen met je man of vriend, een beetje laten bezinken. Bovendien wachten de meeste vrouwen eerst nog een poosje af, want de kans dat het misgaat is in het begin vrij groot. En dan komt de tijd dat je het gaat vertellen. En nét twee dagen voordat jij het wilde vertellen, vertelt je zus ineens trots dat ze zwanger is. Of je schoonzus verteld de week nadat jij het iedereen hebt verteld, dat ze óók zwanger is. Hoe reageer je dan?
Kunnen jullie goed overweg?
Als jullie goed met elkaar overweg kunnen, ben je gewoon onverdeeld blij dat de ander ook zwanger is. Toch kan het zelfs bij je beste vriendin zo zijn dat je je even een tikje jaloers voelt, omdat ze het net iets eerder vertelde dan jij. Het voelt alsof jou de primeur is afgenomen. Alsof jouw zwangerschap minder bijzonder is nu je die aandacht moet delen met haar. Het is afhankelijk van je verhouding met je (schoon)zus hoe je hiermee omgaat. Sommigen zijn gewoon meteen dolgelukkig (kunnen we lekker samen shoppen!), terwijl anderen even aan het idee moeten wennen. En kun je niet goed overweg met de ander, dan zal dit nog een stukje lastiger zijn…
Wat kunnen jullie samen doen?
Samen zwanger zijn heeft grote voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld samen elke week kijken naar de prachtige groei van de baby in je buik. Vaak is de een net wat langer zwanger dan de ander, dus is er wel wat verschil. Toch is het heel bijzonder om samen dingen te kunnen delen over hoe je je voelt. Het kan ook een grote steun zijn als je zelf een beetje onzeker bent. In het begin zijn het vooral dingen als de beweging in je buik en de zwangerschapskwaaltjes waar jullie over kunnen kletsen. Maar al snel kunnen jullie andere dingen gaan doen. Wat dacht je bijvoorbeeld aan samen shoppen voor de baby’s? Kleertjes, spulletjes voor de babykamer… Dit is super gezellig om samen te doen. Bovendien is het vaak veel leuker om te shoppen met iemand die ook een kleintje verwacht, want dat maakt het extra leuk en bijzonder.
Wat als het anders gaat dan je zou willen?
Soms kun je niet zo goed opschieten met je (schoon)zus. Of voel je je vooral jaloers op haar. Of misschien gaat de zwangerschap bij jou wel heel soepel en makkelijk, terwijl zij alleen maar kwaaltjes heeft. Andersom kan ook natuurlijk: dat zij er doorheen dartelt terwijl jij al vanaf week 3 te maken hebt met alle kwaaltjes die er zijn. Er zijn altijd momenten waarbij het anders gaat dan je zou willen. Hoe ga je daarmee om? Probeer iemand te vinden bij wie je je hart kunt uitstorten. Vaak begrijpt je moeder of je beste vriendin best dat je niet altijd even blij bent met dat ’tegelijk zwanger zijn’. Probeer ook dat gevoel een plekje te geven. Je hoeft niet perse 100% van de tijd heel blij te zijn dat jullie samen zwanger zijn. Maar je kunt wel proberen je in te leven in je (schoon)zus. Zij is er misschien ook niet helemaal gelukkig mee. Doe je best om er de positieve kanten van in te zien.
Samen zwanger zijn met je zus of schoonzus kan heel erg leuk zijn. Jullie kunnen samen allerlei dingen doen die je anders niet zo snel met elkaar zou delen. Samen shoppen, genieten van de zwangerschap, zorgen delen… Toch gaat het delen van alle aandacht niet altijd over rozen. Stiekem wil elke moeder toch zoveel mogelijk aandacht voor haar kleine baby’tje. Probeer om gevoelens van concurrentie van je af te zetten en doe je best om ervan te genieten. Misschien is dit juist wel de tijd dat jullie nader tot elkaar kunnen komen en een levenslange vriendschap op kunnen bouwen!