DELEN

Stemmingswisselingen zwangerschap – Je kent het vast wel: het ene moment heb je het gevoel dat je de wereld aan kan, en het andere moment barst je in tranen uit en kan je niet stoppen met huilen. De zwanger stemmingswisselingen worden grotendeels veroorzaakt door hormonen. Daarnaast brengt een zwangerschap ook onzekerheid en stress met zich mee. Er groeit een baby in je buik en daar ben je natuurlijk heel blij om, maar toch brengt het ook veel zorgen met zich mee. En dan zijn er nog de typische kwaaltjes zoals zwangerschapsmisselijkheid, vermoeidheid en rugpijn. Redenen genoeg dus om last van stemmingswisselingen te hebben. Wat helpt tegen stemmingswisselingen zwangerschap? Je leest het in deze blogpost!

stemmingswisselingen zwangerschap

Wat te doen tegen stemmingwisselingen zwangerschap?

1. Slaap voldoende

Tijdens je zwangerschap moet je lichaam veel extra werk verrichten. Je lichaam produceert immers een nieuw leventje! Slaap tijdens je zwangerschap is dan ook ontzettend belangrijk. Echter kan slapen op dit moment juist heel lastig zijn. Slaap je slecht ’s nachts? Probeer dan overdag een powernapje te doen. Let wel op dat je overdag niet te lang slaapt want dat is slecht voor je slaappatroon ’s nachts. Een powernap van maximum 20 minuten is ideaal.

2. Verzorg je goed

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om jezelf goed te verzorgen. Eet gezond, beweeg genoeg en neem genoeg rust. Geef hier en daar gerust wat taken uit handen. En laat je ook eens lekker verwennen met bijvoorbeeld een pedicure of zwangerschapsmassage!

3. Relax, take it easy

Als je gespannen bent en stress hebt, barst je veel sneller in tranen uit. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen tijdens je zwangerschap. Een bezoek aan de schoonheidsspecialiste is alvast een goed begin, maar je kunt nog meer doen. Ga bijvoorbeeld naar de yoga, ga zwangerschapszwemmen of neem regelmatig een heerlijk bad. Bouw in ieder geval voldoende rustmomenten in waarop je actief probeert te ontspannen. Kan je moeilijk tot rust komen? Plan deze momenten dan in je agenda!

stemmingswisselingen zwanger

4. Bereid je rustig voor

Tijdens je zwangerschap kan je ook veel stress hebben over zaken die nog moeten gebeuren. Denk aan het kopen van een babybed, de babykamer die nog geschilderd moet worden of de zwangerschapscursus die je nog moet regelen. Al deze dingen kunnen stress veroorzaken, zeker wanneer je niet goed plant. Een tip om de stress onder controle te houden, is om te bekijken welke zaken er écht nodig zijn. Stel deze dingen niet uit, maar doe ze zo snel mogelijk zodat je er niet blijft over piekeren.

5. Humor is het beste medicijn

Die vervelende stemmingswisselingen zwangerschap horen er nu eenmaal bij, maar probeer het vooral niet te serieus te nemen. Begin je te huilen omdat je man de laatste chocoladereep heeft opgegeten? Lach er dan eens goed mee en geef je hormonen de schuld. Humor is het beste medicijn en dat geldt ook voor zwanger stemmingswisselingen!

Wanneer je hormonen na de bevalling weer hun normale niveau bereiken, zullen je stemmingswisselingen zwanger vanzelf weer overgaan. Heb je stemmingswisselingen na zwangerschap? Bespreek dit dan met je gynaecoloog of huisarts.

Meer lezen over zwangerschap?

Zwanger en huisdieren: waar moet je op letten?
Dit zijn onverwachte voordelen van zwanger zijn!
Samen zwanger met je (schoon)zus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here