Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een of meer huisdieren. Je denkt er misschien nooit echt over na. Toch kan dat ineens veranderen, bijvoorbeeld als je ontdekt dat je zwanger bent. Is het wel veilig om alles te blijven doen? Waar moet je eigenlijk op letten als je zwanger bent met huisdieren in huis? En wat kun je verwachten als je eenmaal bevallen bent?
Zwanger met een kat in huis
De meeste mensen weten wel dat een zwangere vrouw de kattenbak niet mag schoonmaken. Waarom? Omdat de meeste katten drager zijn van de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt. Voor volwassenen en kinderen vrijwel nooit echt een probleem, maar bij zwangere vrouwen zou de parasiet kunnen zorgen voor afwijkingen of een miskraam. De kattenbak dus maar even niet verschonen of handschoenen aantrekken. Overigens moet je ook opletten bij het tuinieren als er katten poepen in je tuin. Verder is de kat niet gevaarlijk. Gewoon regelmatig stofzuigen, zoals je altijd zou doen. Je kunt de kat gewoon aaien en knuffelen.
Een hond en een zwangerschap
Honden dragen haast nooit de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt. Er is dus qua gezondheid geen probleem en geen reden om de hond weg te doen. Wel moet je zorgen dat de hond goed getraind is. Een beet kan namelijk wel zorgen voor problemen. Verder gaan we er vanuit dat je zelf zorgt dat de hond niet als een gek op je buik kan springen of andere maffe dingen doet.
Konijnen en knaagdieren
Konijnen en knaagdieren worden vaak besmet met toxoplasmose. De parasiet kan bij hen echter niet goed overleven. De kans op besmetting via de ontlasting van je konijn of knaagdier is nihil en je kunt dus gewoon het verblijf blijven schoonmaken. Wel moet je oppassen met beten: deze moeten snel ontsmet worden met alcohol. Begint het wondje op te zwellen of te ontsteken, dan is het verstandig om er snel mee naar de huisarts te gaan. Afgezien daarvan zijn konijnen en knaagdieren tijdens de zwangerschap geen probleem.
En hoe ga je verder na de bevalling?
Met een baby in huis verandert de situatie behoorlijk. De huisdieren moeten daar ook flink aan wennen. Met knaagdieren levert dat meestal weinig problemen op. Voor de andere huisdieren soms wel:
- Katten kunnen soms moeilijk wennen aan het lawaai van een baby. Geef de kat vooral de ruimte om naar buiten te gaan als ze hier moeite mee heeft. Verder moet je voorkomen dat de kat bij het kind kan als jij niet oplet. Sommige katten vallen uit frustratie ineens de baby aan. Ook met lieve katten moet je oppassen: soms gaan ze lekker knus bij de baby in de wieg liggen, maar dit kan de ademhaling van je kind belemmeren.
- Honden vinden het soms lastig dat ze de aandacht moeten delen met een baby. Het is dus altijd goed om hier rekening mee te houden. Maak de hond duidelijk dat jij de baas bent en dat de baby belangrijker is dan de hond. De hond moet leren respect voor de baby te hebben. Laat je hond nooit alleen met je baby, want honden kunnen heel onverwacht reageren. Sommige honden wennen niet aan een baby in huis en moeten een nieuw plekje krijgen.
- Konijnen die vrij in huis kunnen rondlopen zullen je kindje in principe niets doen. De eerste maanden maakt het weinig uit, maar wanneer de baby gaat kruipen zal deze erg geïnteresseerd zijn in het konijn. Is er echt geen ontsnapping mogelijk, dan kan het konijn je kind aanvallen.Zorg voor een plekje waar het konijn heen kan, maar je kind niet. Zo kan het konijn altijd ontsnappen en zal hij minder snel agressief of bang worden.
Een zwangerschap en huisdieren zijn meestal heel goed met elkaar te combineren. Je hoeft je weinig zorgen te maken in de meeste gevallen. Alleen met katten moet je goed opletten en honden dienen getraind te worden. Verder moet elk dier na de geboorte van je kindje een plekje hebben om zich af te zonderen, waar je kindje niet bij kan komen. Doordat het dier altijd naar rustige plek kan, zal het sneller wennen aan het kind en minder snel problemen veroorzaken.