DELEN

Een vakantie met jouw favoriete sport combineren? Dat kan. Dat bewijzen de vele skifanaten elk jaar opnieuw. Maar ook als wielertoerist heeft Europa heel wat te bieden. Je hoeft er soms echt niet het vliegtuig voor te gebruiken en het is zelfs een tip voor een goedkope zomervakantie. Tenzij je natuurlijk een bijzonder vulkanisch eiland hoopt te ontdekken…

Door het hart van Europa via de Donauradweg

Deze fietsroute behoort tot de populairste van Europa. De Donau is dan ook de langste rivier binnen de EU en ontspringt in het Duitse Zwarte Woud om via Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Oekraïne in de Zwarte Zee uit te monden. De Donauradweg is een populaire fietsroute die de rivier volgt en over een traject van 1.500 kilometer tientallen toeristische locaties met elkaar in verbinding brengt.

Tijdens de herfstmaanden oogt de Donau nog mooier.

Uiteraard hoef je niet het volledige traject te volgen, maar kan je ook opteren voor een deeltraject. Een populair traject is het Hongaarse gedeelte tussen Wenen en Boedapest. Met zijn lengte van 306 kilometer is het dan ook vrij toegankelijk. Zelfs met het gezin is het, uiteraard mits enkele leuke stop- en overnachtingsplaatsen, perfect doenbaar. Eventueel kan het ook met de e-bike, maar zorg er dan wel dat je tijdig de accu opladen kan.

Mag het wat meer zijn? Dan volg je bijvoorbeeld het deeltraject tussen Donaueschingen en het Duitse Passau. Dit traject voegt ruim 250 kilometer extra aan de teller toe.

# 2. De witte dorpen van Andalusië

Het zonnige Spanje heeft voor de geoefende fietser geen geheimen. Of net wel? Ja, want in de praktijk hebben nog maar weinigen deze wonderbaarlijke fietsvakantie in het zuiden van Spanje gemaakt. Vaak omdat ze afgeschrikt worden door de warmere temperaturen die de regio kenmerken.

Durf zeker ook even halt te houden om te genieten van de prachtige Spaanse zonsondergang.

Bij deze fietsvakantie vertrek je vanaf Ronda en trek je via Olvera naar het natuurpark Sierra de Grazelma. Terwijl je met de racefiets rondtrekt nestelen gieren zich in de ontoegankelijke kloven. Je zou toch voor minder een racefiets kopen?

De tocht zet zich verder naar witte dorpen zoals Zahara en Grazelma waar de restaurants je in kleine steegjes opwachten. Uiteindelijk trek je via Benaocaz terug naar Ronda. Stop zeker nog even in Montejaque waar je op een heerlijk terrasje tot rust komt. Reken op ongeveer acht dagen om deze tocht van ruim 350 kilometer af te ronden. Of toch indien je ook de lokale witte dorpen detaillistisch hoopt te aanschouwen.

# 3. Mountainbiken op La Réunion

Dit Frans departement moet je zoeken in de buurt van Madagaskar. Op het vulkanisch eiland Réunion betaal je gewoon met euro’s en je hoeft niet eens een visum aan te vragen. Het eiland is dan ook populair bij strandtoeristen en romantici, maar ook voor trekkers en mountainbikers. Letterlijk fietsen op een vulkaan. Maar deze keer laat je jouw racefiets maar beter thuis.

Desolate vulkaanlandschappen en oerbos wisselen elkaar speels af.

Toegegeven: wie nog nooit door gestolde lava navigeerde staat een heuse uitdaging te wachten. Het is een echte evenwichtsoefening, maar het uitzicht over de talloze kraters maakt echt veel goed. Heuse beklimmingen die zich laten opvolgen door afdalingen doorheen acaciabossen. La Réunion is nu eenmaal geen plaats voor doetjes. Daarom houd je maar beter een oog op het pad, ook indien je met het andere oog van de fraaie vergezichten mag genieten.

En zorg vooral ook voor een goede voorbereiding want hoe bijzonder het landschap ook is, het laat je al snel eenzaam aanvoelen. Of boek gewoon een fietsvakantie bij een touraanbieder! Zo voel je je helemaal veilig, zelfs wanneer je de eeuwenoude lagen lava onder de banden voelt schuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here