DELEN

Ben ook jij van plan om met de auto op reis te gaan? Lekker de grenzen van Europa op eigen houtje ontdekken, van de laars van Italië tot het Hoge Noorden? Een fantastisch idee, maar waarschijnlijk brengt het toch een beetje stress met zich mee. Met een goede voorbereiding kan je echter des te sneller genieten. Een tikkeltje zekerheid mag immers niet ontbreken. Er zijn dan ook een aantal zaken waar je bij een roadtrip aan moet denken.

Informeer goed naar de lokale regels

Dat je vooraf maar beter goed nadenkt over het traject dat je af zal leggen, hoeven we je vast niet te vertellen. Toch ga je best ook even dieper in op de landen die je bezoeken zal. Zo zoek je niet alleen op wat je nu in een stad als Marseille beleven kan, maar ga je ook de toepasselijke wetgeving even na. In Kroatië moet je bijvoorbeeld altijd over reservelampjes beschikken, terwijl je in Slovenië over een extra gevarendriehoek moet beschikken indien je een aanhanger voorttrekt.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de lokale verkeerswetgeving kan afwijken van wat wij gewoon zijn. Het gaat echter ook verder dan dat: mag je bijvoorbeeld wel rijden met een dashcam? Moet je in de winterperiode over winterbanden of zelfs een sneeuwketting beschikken? Je kan immers niet alleen hevige boetes oplopen maar bovendien kan zelfs jouw aansprakelijkheid in het gedrang komen. Gelukkig zal jouw autoverzekering meestal wel redding bieden. Lees echter vooraf goed de voorwaarden na. Zo zal een all-risk autoverzekering zelden de schade dekken indien je op weg naar de skipiste de verharde weg verlaat.

Ga vooraf even naar de garage

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom ga je best vooraf nog even langs bij de garage. Laat de wagen goed nazien en laat zeker de bandenspanning even controleren. Tijdens het wachten op het nazicht is het misschien wel het ideale moment om de groene kaart er even op na te lezen? Het is vooral belangrijk dat je nagaat of de verzekering wel dekking verleent in de landen die je bezoeken zal. Vooral wanneer je ook met de ferry de oversteek naar Cyprus maakt, zal men vaak niet op het gehele eiland dekking genieten. In pakweg Frankrijk of Duitsland zal je je echter niet meteen zorgen hoeven te maken.

Denk aan jouw gezondheid

Moet je tijdens jouw roadtrip bepaalde geneesmiddelen in het buitenland afhalen? Vraag dan naar een internationaal recept. Ga hiernaast goed na wat je moet doen om een eventuele terugbetaling te bekomen. Misschien kan een speciale reisverzekering hier ook interessant zijn? Vraag het na bij jouw verzekeraar.

Neem de juiste documenten mee

Tussen de verschillende landen van de Schengenzone zijn er geen grenscontroles. Toch maken onder andere Bulgarije, Kroatië en Roemenië geen deel uit van die Schengenzone. Hier moet je aan de grens dus wel even een geldig identiteitsbewijs laten zien. Zo’n identiteitsbewijs moet je natuurlijk altijd meenemen tijdens jouw roadtrip. Tijdens het inpakken zorg je er uiteraard voor dat je ook jouw groene kaart niet vergeet. Denk bovendien ook aan een aantal praktische zaken zoals het noteren van noodnummers, het klaarleggen van een zonnebril, het noteren van het telefoonnummer van jouw pechhulp verzekering

Neem je jouw hond of kat mee tijdens de roadtrip doorheen Europa? Zorg er dan voor dat je over een Europees huisdierenpaspoort beschikt. Zo’n huisdierenpaspoort kan je gewoon verkrijgen bij de dierenarts.

Klaar met inpakken? Vergeet dan zeker jouw glimlach niet. Misschien is dat immers wel het belangrijkste accessoire voor een deugddoende roadtrip doorheen Europa!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here