DELEN

Bijna zeven uur rijden is het, van Brussel tot Zürich. Toch blijft Zwitserland een populaire vakantiebestemming. Zeker tijdens de wintervakantie is dat het geval. Om die reis veilig te laten verlopen, zijn er dan ook een aantal aandachtspunten waar je maar beter rekening mee houdt.

# 1. Neem volgende veiligheidsproducten mee

In Zwitserland is het verplicht om een gevarendriehoek in de auto liggen te hebben en dit binnen handbereik. Je mag de gevarendriehoek dus niet in de kofferbak leggen. De gevarendriehoek moet bij een ongeval worden geplaatst op een afstand van vijftig of honderd meter (op autosnelwegen) van het voertuig. Verbanddozen, brandblussers, reservelampen of een veiligheidshesje zijn in Zwitserland niet verplicht, maar zal je tijdens jouw reis hoe dan ook bij moeten hebben.

Alleen al omdat je in België vertrekt, is een veiligheidshesje net als een verbanddoos en een brandblusser immers wel verplicht. Bij een doorreis doorheen Frankrijk zal je daar bovendien een alcoholtest aan toe moeten voegen.

# 2. Plaats altijd winterbanden

In Luxemburg en Duitsland is het gebruik van winterbanden sowieso verplicht bij winterse omstandigheden, maar in Zwitserland is dat vooralsnog niet het geval. Echter kan je bij een ongeval wel (mee) aansprakelijk worden gesteld, waardoor je ook in Zwitserland maar beter voor winterbanden kiest. De typische 4-seizoensbanden die officieel te gebruiken zijn als winterband, volstaan echter. Denk maar aan de Michelin Crossclimate banden van bandenjager.

Sneeuwkettingen zijn tot slot enkel verplicht indien een verkeersbord dat oplegt, terwijl spijkerbanden dan weer aan een eigen reglementering onderworpen zijn. Informeer hoe dan ook vooraf of jouw hotel of vakantiehuisje ook zonder het gebruik van sneeuwkettingen bereikbaar is.

# 3. Schaf vooraf een autobahn vignet aan

Om in Zwitserland op de snelweg te mogen rijden, zal je een zogenoemde autobahn vignet aan moeten kopen. Zo’n autobahn vignet kan je aan de grens aanschaffen, maar weet wel dat de wachttijden daar al snel op kunnen lopen. Het is dan ook aangeraden om het vooraf via internet aan te schaffen of dit meteen via jouw reisorganisatie te doen. Weet tot slot dat je met een autobahn vignet niet overal tolloos mag rijden. Onder andere in de tunnels Grote St. Bernard en Munt-la-Schera moet je alsnog tol betalen.

# 4. Ken de bijzondere verkeersregels

De Zwitserse verkeersregels zijn grotendeels gelijkaardig met de regels die we in België kennen. Toch zijn er een aantal bijzonderheden die je vooraf maar beter kent. Vooral de voorrangsregels op bergwegen zijn bijzonder. Hier heeft stijgend verkeer in principe voorrang op dalend verkeer, maar hebben zware voertuigen (bv. vrachtwagens) dan weer voorrang op lichtere voertuigen. Onder andere de Zwitserse postauto’s hebben eveneens voorrang op bergwegen.

Hiernaast is het belangrijk om te weten dat je buiten de bebouwde kom niet mag parkeren op bruggen en hoofdwegen en dat de maximale snelheid er 80 kilometer per uur bedraagt. Pas uiteraard jouw snelheid steeds aan in functie van de weersomstandigheden. Waar een dashcam tot slot niet verboden is in België en Frankrijk, wordt het gebruik ervan in Zwitserland ten zeerste afgeraden. Vergeet ‘m bij de grens dus niet in het handschoenenkastje te deponeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here