Het nemen van een vakantie als vrijwilliger is een speciale ervaring. Het zal je helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en je bewust te worden van je vermogen om anderen te helpen.
Wat houdt een vrijwilligersvakantie in?
De vrijwilligersvakantie is een zeer bijzonder en constructieve formule, met vele toepassingsgebieden. Je kan nuttig zijn voor anderen en een ervaring hebben die je leven misschien verbetert of zelfs in de goede richting verandert. De mogelijkheden om als vrijwilliger op vakantie te gaan zijn helemaal anders. De vakanties hebben betrekking op veel gebieden: van de bescherming van het milieu tot activiteiten voor de armen. Van het herstel van een school tot het onderwijzen van een sport aan kinderen met problemen. Of misschien kies je wel voor de bescherming van dieren of gezondheidszorg in arme gebieden getroffen door een ramp.
Hoe kies je jouw vakantie als vrijwilliger?
Maar hoe worden vakanties gekozen door vrijwilligers? En hoe oriënteer je jezelf in het universum van mogelijkheden? Om teleurstellingen te voorkomen en om het beste resultaat van je vakantie als vrijwilliger te bereiken volg je deze 10 eenvoudige tips. Deze kunnen erg nuttig voor je zijn.
- Het is niet de klassieke vakantie
Dit geldt ook voor ontspanning. Je zou naar prachtige plekken kunnen gaan, zonder je op de strandstoel te kunnen uitstrekken of helpen in verschillende, min of meer inspannende activiteiten. - Ontdek het voor je vertrekt.
Het uitvoeren van een groep of individuele activiteit is ook heel verschillend in vrijwilligerswerk. In elk geval is het advies om voor vertrek zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Zo minimaliseert je het risico van onaangename verrassingen. - Neem de essentiële dingen mee.
Laad jezelf niet met bagage. De verblijven zijn vaak niet zo ruim. Dan worden overtollige voorwerpen dan omvangrijk waardoor de ruimte in uw kamer wordt verkleind. - Neem deel aan wat je interesseert.
Vrijwilligerswerk is nog interessanter als het een gebied betreft waartoe je wordt aangetrokken. Het kan ook ver verwijderd zijn van je vaardigheden, maar het moet een uitdaging zijn. Het zal je helpen om je aandacht gericht te houden op wat je doet. - Weet hoe je je moet aanpassen.
In sommige dorpen woon je misschien in een spartaanse omgeving, waar water de hele dag niet beschikbaar is en de keuken heel anders is dan je gewend bent. Als je niet bereid bent om uit je comfortzone te stappen, denk dan nog een keer na voordat je jezelf organiseert. - Wees nederig.
Onderschat niet de vaardigheden die de taken vereisen. als je nuttig wilt zijn voor de gemeenschap. Bestudeer daarom niet alleen zorgvuldig wat je uit deze ervaring wil halen, maar ook wat je kan geven. - Beoordeel de plaats waar je naartoe gaat.
Oppervlakkig zijn bij het kiezen van de bestemming kan riskant zijn. Let dus op de keuze van de bestemming om niet teleurgesteld te worden. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in een herbebossingsproject, kan Bali de juiste bestemming zijn. - Stel de juiste vragen .
Vraag voordat je je reis organiseert informatie over het project waaraan je deelneemt en laat geen twijfels open. Je kan vragen op welke tijden je druk zal zijn, wat de rustdagen zijn, de verbindingen en de kosten voor het pension. - Spreek de taal.
Naar een volledig onbekende plek gaan is niet altijd een goed idee. Vrijwilliger zijn betekent ook dat je je nuttig maakt in de activiteiten die plaatsvinden. Om jezelf niet in moeilijkheden te brengen, is kennis van de lokale taal en gewoonten essentieel. - Overweeg om buiten te werken of net niet .
Als je normaal op kantoor werkt, kan kiezen voor een buitenactiviteit. Het kan een kans zijn om meer in contact te komen met de natuur en deel te nemen aan andere activiteiten dan die je normaal uitvoert.
Meer en meer mensen, vooral jonge mensen reizen met een sociaal doel. Het doel wordt echter niet altijd bereikt, in sommige gevallen blijkt de reis duur te zijn en dreigt de gemeenschap waarop het vrijwilligerswerk is gericht, schade toe te brengen . Daarom is het belangrijk om dit soort ervaringen zorgvuldig te evalueren door te vertrouwen op een gevestigde organisatie en niet onvoorbereid te zijn op de bestemming. Of misschien heb je wel familie of vrienden met een kleinschalig project in het buitenland? Om van jouw reis een positieve ervaring te maken, zorg dat je bovenstaande tips niet uit het oog verliest. Mail niet alleen met de organisatie maar vraag ook naar telefonische contactgegevens.
Ken je iemand die vertrekt op vrijwilligersvakantie of heb je ondertussen zelf de kriebels gekregen en wil je je nuttig inzetten? Laat dan zeker een reactie na.