DELEN

Als je auto zonder problemen werkt, ben je meestal niet bezig met de techniek van je auto. Maar als je wat merkt aan bijvoorbeeld het gedrag van de motor, kan dat snel veranderen. In plaats van je auto naar de garage brengen kun je ook zelf een aantal zaken proberen. In het geval van een haperende of aarzelende motor is het verstandig om de filtering te controleren. Heb je het brandstof- en luchtfilter vervangen, maar het probleem is niet weg? Dan kun je de bougies van je auto vervangen.

De werking van bougies

Een bougie in de motor zorgt voor de ontbranding van het brandstof-luchtmengsel. Dit geldt voor benzinemotoren, omdat dieselmotor zelf ontbranden. Op het moment dat een zuiger het geïnjecteerde mengsel van benzine en lucht samenperst, geeft de bougie een vonk. Deze vonk zorgt dat het mengsel ontbrandt en de zuiger met kracht weer naar beneden wordt gedwongen. Het is daarom cruciaal wanneer de vonk ontstaat. Komt de vonk te vroeg, dan is de zuiger nog bezig om omhoog te komen. De motor verliest hierdoor vermogen. Komt de vonk te laat, dan ontbrand het mengsel niet of met minder kracht. Op dat moment gaat de motor haperen. Is een bougie vervuild, dan kan deze voor een slechte ontbranding zorgen. En uiteindelijk stopt de werking zodat de betreffende cilinder niet meer werkt.

Oude bougies verwijderen

In dit geval kun je het beste alle bougies vervangen omdat de kans groot is dat alle bougies eenzelfde mate van vervuiling hebben. Als je de bougies gaat verwijderen is het belangrijk dat je zorgt dat het goed schoon is. Want als de bougie weg is, valt eventueel vuil direct in de motor. De kabels op de bougies kun je met beleid lostrekken. Gebruik eerst even remreiniger om rond de bougie schoon te maken. Zorg ervoor dat er geen los vuil meer ligt. Draai vervolgens met de juiste bougie dop de bougies uit het motorblok. Dek direct het ontstane gat af, zodat er geen vuil ik kan vallen.

Nieuwe bougies plaatsen

Een nieuwe bougie, zoals gezien op de website “auto-onderdelenshop.be”, kun je online bestellen. Bij het plaatsen van de nieuwe bougies is het belangrijk dat je de bougies eerst losjes met de hand erin draait. Draai door tot de bougie niet meer verder wil, zonder kracht te gebruiken. Gaat de bougie na een aantal slagen al zwaar draaien, dan moet je niets forceren. De bougie zit dan scheef of het schroefdraad is vuil. Maak het schroefdraad schoon en draai hem er rechtstandig in. Voor het aandraaimoment geldt bij een bougie zonder afdichtingsring dat je de bougie ongeveer 15 graden verder draait met de sleutel. Bij een bougie met afdichtingsring draai je nog 90 graden door.

Voorzichtig testen

Als de bougies zijn vervangen, plaats je de kabels weer en start je de auto, zonder gas te geven. Loopt de motor soepel zonder haperingen, dan is het succesvol geweest. Rijdt voor de zekerheid nog een rondje om zeker te zijn van het probleem is verholpen. Als de motor nog steeds niet soepel loopt, dan is het aan te raden om naar de garage te gaan. Als je tijdens het vervangen van de bougies gaat twijfelen of je het goed doet, kun je ook beter naar de garage gaan. Want een kapotte motor is veel duurder dan de vervanging van de bougies.

Het is redelijk eenvoudig om zelf de bougies van je auto te vervangen. Het is wel belangrijk dat je het juiste gereedschap hebt en dat je zorg dat er geen vuil in de motor valt. Bij twijfel of geen resultaat, kun je de auto alsnog naar de garage brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here