DELEN

In de wagen zitten is voor veel volwassenen en kinderen niet altijd een pretje. Zeker als je last hebt van wagenziekte is een autovakantie allesbehalve leuk. Gelukkig zijn er een aantal middelen en trucjes om wagenziekte te voorkomen en te verminderen. Wij zetten negen tips tegen wagenziekte op een rijtje voor je!

wagenziekte

Wagenziekte: 9 tips

De ene mens heeft last van wagenziekte en de andere niet. Hoe komt dat? Dit heeft te maken met je evenwichtsorganen die zich in je binnenoor, ogen en hersenen bevinden. De bewegingen die je lichaam voelt, komen niet overeen met wat je ogen zien en daardoor raken je hersenen in de war. Hierdoor maken je hersenen de stof histamine aan die misselijkheid opwekt. Wagenziekte komt over het algemeen meer voor bij kinderen dan bij volwassenen omdat hun evenwichtsorgaan nog niet helemaal ontwikkeld is.

Symptomen van wagenziekte kunnen zijn: gapen, slap en lusteloos, slaperig, draaierig, bleek zien, zweten, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.

wagenziek

1. Ga op de juiste plaats zitten

Wat te doen tegen wagenziekte? Als eerste is het belangrijk dat je op de juiste plaats gaat zitten. Bij voorkeur naast de chauffeur of in het midden van de achterbank. Op die manier kan je de weg gemakkelijker meevolgen en word je minder snel misselijk.

2. Kruip zelf achter het stuur

Als je als volwassene last hebt van wagenziekte kan je ook zelf achter het stuur kruipen. Soms helpt het om zelf te sturen omdat je dan beter ziet waar het voertuig en de weg heen gaan. Je evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat je in balans blijft omdat je zelf ziet en bepaalt wat er gaat gebeuren.

3. Rij rustig

Het spreekt voor zich, maar een rustige rijstijl is heel belangrijk als je snel wagenziek wordt. Verwittig de chauffeur dus over je wagenziekte zodat hij hiermee rekening kan houden: rustiger rijden in bochten en kronkelwegen, en niet te bruusk remmen en versnellen.

4. Eet een lichte maaltijd

Wat doen tegen wagenziekte? Je kan beter geen zware maaltijd eten voor je in de auto stapt. Maar ook reizen met een lege maag is geen goed idee. Probeer regelmatig iets licht te eten, bijvoorbeeld een boterham of cracker. Als je iets wil drinken, dan neem je best een slokje water. Ook het drinken van gemberthee kan helpen tegen misselijkheid. Frisdrank, koffie, alcohol en snoep kan je beter vermijden als je snel wagenziek wordt.

5. Probeer zo snel mogelijk in slaap te vallen

Heb je een autovakantie gepland? Probeer dan zo snel mogelijk in slaap te vallen. Niet als je zelf achter het stuur zit natuurlijk, maar wel als passagier. Door te slapen maak je minder mee van de reis waardoor de reis sneller lijkt te gaan en je dus minder snel wagenziek wordt. Vertrek bij voorkeur ’s nachts. Op die manier kan je gewoon slapen tijdens de reis en word je minder snel misselijk. Ook als je kinderen last hebben van wagenziekte is het een goed idee om ’s nachts te vertrekken.

wagenziekte

6. Neem regelmatig frisse lucht

Wat helpt tegen wagenziekte? Regelmatig pauzeren, de benen strekken en een portie frisse lucht inademen. Je kan ook het raam op een kiertje zetten tijdens het rijden. Als het warm is in de auto kan je de airco aanzetten. Warmte kan er namelijk voor zorgen dat je sneller misselijk wordt.

7. Vermijd lezen en gamen

Je zou misschien verwachten dat lezen en gamen net een goede afleiding is tegen wagenziekte, maar dat klopt niet. Wanneer je iets gaat doen in de auto kan het voorkomen dat je nog draaieriger of misselijker wordt. Het is belangrijk om je te ontspannen door bijvoorbeeld naar buiten te kijken en muziek te luisteren of te praten met andere passagiers.

8. Armbandjes tegen wagenziekte

Tegenwoordig bestaan er speciale armbandjes tegen wagenziekte die volgens het principe van de acupressuur werken. Ze hebben een speciaal knopje dat lichtjes op de pols drukt en zo misselijkheid verminderen. Je hebt deze bandjes voor kinderen en volwassenen en je kan ze kopen bij de apotheek.

9. Medicatie tegen wagenziekte

Wat kun je doen tegen wagenziekte? Als het echt te erg wordt, dan is het wellicht handig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je wagenziekte pilletjes voorschrijven die helpen tegen reisziekte. Hierdoor wordt je evenwichtsorgaan minder gevoelig en voorkom je misselijkheid. De meeste medicatie tegen wagenziekte veroorzaakt wel sufheid. Als je zo’n pilletje neemt is het dus geen goed idee om zelf achter het stuur te zitten.

Word jij snel wagenziek? Heb jij nog andere tips tegen wagenziekte? We zijn benieuwd naar je reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here