DELEN

Op vakantie in eigen land: niet alleen goed voor zij die willen besparen, ook gewoon leuk voor wie er snel even tussenuit wil. We hoeven ons in België echter niet te beperken tot het zonnekloppen aan de Belgische kust. Ook voor de actievelingen heeft België immers heel wat in z’n mars. Hetzelfde geldt voor zij die houden van watersporten. In het buitenland is dat doodgewoon, in eigen land laten we het toch nog iets te vaak links liggen. Onterecht, want onderstaande zeven mooie locaties hebben immers heel wat te bieden.

Kajakken en kanoën in Wallonië

Indien we het hebben over de wildere rivieren waar ook een vleugje natuur aan te pas komt, moeten we ons natuurlijk verplaatsen naar het Waals landsgedeelte. Onder andere op de Lesse, de Lacs de l’Eau d’Heure en de Semois kan je kajakken en kanovaren. Welk traject je kiest? Dat is uiteraard afhankelijk van hoe uitdagend je het allemaal hebben wil. Voor beginners en gezinnen die vooral op zoek zijn naar een kalm uitje, is de afvaart van de Ourthe een aanrader. Kies in dat geval voor een vertrek vanaf de oevers van de Ourthe en trek zo met de kajak naar Palogne waar kleedkamers en douches jou opwachten.

Mag het een stuk actiever zijn? Dan kies je voor het traject te Bayehon. Het gaat om een traject van 4,4 kilometer op een van de moeilijkst bevaarbare rivieren van België. Kajakken doe je er in wildwater tussen de wondermooie rotswanden en de boskloven, terwijl versperringen jou voortdurend opwachten. De stroming is zeer snel en een ideale waterstand is er een utopie. Ideaal voor zij die toe zijn aan een fikse uitdaging!

Zeilen aan de Belgische kust

Omwille van de vele verplichtingen wordt zeilen op de Belgische bevaarbare waterwegen eerder afgeraden. De kustregio is dan ook veel beter geschikt. Velen kiezen Zeebrugge als hun favoriete vertrekhaven. Van hieruit kan je dan de verschillende Belgische kusthavens afzeilen. Nadien kan men noordelijker trekken tot in Nederland, waarbij de havens van Breskens of Vlissingen het eindstation zijn. Velen verkiezen echter een zuidelijke route. In dat geval zijn Duinkerke, Calais en Boulogne ideale locaties om opnieuw aan te meren. Uiteraard zijn er ook heel wat meerdaagse trajecten mogelijk waarbij via de Zuydcoote Pas overgestoken wordt naar Dover, om zo de Engelse kustregio te ontdekken.

Kortom: de Belgische kust is de ideale uitvalsbasis om de omringende kusten te verkennen. Wie een zeilboot huurt in Kroatië, is vaak beperkt tot eilandhoppen in Kroatië. In België zijn verhuurders een stuk inschikkelijker en bieden ze ons extra vrijheid. Volgens vele zeilers is het net dat wat onze kustregio zo bijzonder maakt.

Wakeboarden in Knokke-Heist

Voor zij die graag een initiatiecursus volgen, is er het Terhills Cablepark te Dilsen-Stokkem. Hier leer je onder begeleiding veilig wakeboarden. In de kostprijs voor die lessen is het materiaal steeds inbegrepen. Naast de gehuurde helm en zwemvest kan je uiteraard ook zelf nog een wetsuit kopen. Dat is meteen ook handig voor wanneer je in een latere fase kiest voor de uitdagingen van de Belgische kust.

In dat laatste geval kan je onder andere in Knokke-Heist terecht. Naast een avontuurlijk potje wakeboarden of waterskiën kan je hier eveneens kiezen voor allerhande varianten. Onder andere een ritje op de inflatable towable wordt als sensationeel ervaren.

Duiken in de marmergroeve van Vodecée

Ook België heeft heel wat mooie duiklocaties. Vaak zijn ze minder bekend, maar daarom niet minder interessant. Beginners zullen bijvoorbeeld hun toevlucht zoeken tot de Gentse Blaarmeersen waar ze kunnen duiken tot een diepte van vijftien meter. De vijver is er heel toegankelijk en voorzien van een schuine kant. Het zicht zal variëren tussen 1,5 en 3 meter. Bovendien kan je er zoetwaterkreeftjes, paling en stekelbaarsjes aantreffen. Het enige nadeel: ook vissers zijn actief in dit deel van de vijver. Goed opletten blijft dus belangrijk.

Op zoek naar een bijzondere locatie? Die vinden we in Vodecée -La Croisette waar je kan duiken tot een diepte van 32 meter. La Croisette was een vroegere ontginningsplaats voor rode marmer waarbij de kleine steengroeve met loodrechte wanden je de diepte instuurt. In het water vind je onder andere karpers, de reuzenmeerval, steur en snoek terug. Ga je helemaal tot de bodem van de groeve? Dan vind je een ruim scala aan werkmateriaal dat door de vroegere arbeiders is achtergelaten. Denk bijvoorbeeld aan volledige wc’s, laadbakken, schuilhokjes en ladders. Bij de terugkeer zullen ook de vele spelonken en barsten in het aardewerk vast opvallen.

Ach, waarom nog naar verre oorden trekken als je ook in België heerlijk watersporten kan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here