DELEN

Is het tijd voor de grote schoonmaak? Of zit je met een specifiek probleem waar je handige tips voor zoekt? Huishoudtips zijn altijd welkom. Want hoeveel ervaring je ook hebt, andere mensen hebben soms best verrassende ideeën die je heel wat tijd kunnen besparen. En omdat schoonmaken meestal niet echt een grote hobby is, kunnen we dat zeker gebruiken. Wij vonden 10 praktische schoonmaaktips die je zeker moet onthouden!

1. Je huis schoonmaken met een stappenplan

Om het huis schoon te maken, is een stappenplan handig. Zeker wanneer je het hele huis onder handen wilt nemen raak je snel het overzicht kwijt. Maak dus een goed stappenplan. Daarbij bepaal je eerst de volgorde van de klussen. Het beste begin je op de hoogste verdieping en werk je stap voor stap naar beneden.

2. Handige soda schoonmaaktips

Soda, ook wel ‘baking soda’ genoemd in Amerika, is een handig schoonmaakmiddel. Het kan meer dan je zou verwachten en er zijn dan ook veel soda schoonmaaktips. Wist je bijvoorbeeld dat je de wasmachine goed schoon kunt maken door een pak soda erin leeg te strooien en hem dan (leeg) te draaien op 90-95 graden? Daarnaast kun je soda gebruiken als middel tegen schimmel, werkt het goed om vlekken uit kleding te krijgen en heeft het een ontkalkend effect.

3. Ossengalzeep voor stoffen bekleding

Ossengalzeep is een ouderwetse zeep die vooral goed werkt op stoffen meubels. Zo kun je er bijvoorbeeld de bank of de zetel mee afpoetsen als deze is besmeurd. Ook vloerkleden kunnen hiermee worden behandeld. Zelf hardnekkige vlekken als chocolade, melk en fruit gaan er gewoon weer uit.

4. Grote dozen, kleine dozen

Bij de grote schoonmaak kom je waarschijnlijk heel wat spullen tegen die je eigenlijk niet meer gebruikt. Wees streng en ga door je hele verzameling heen. Wat kan er weg? De spullen die op zolder niet weg kunnen doe je in grote dozen. Heb je veel losse spulletjes in je woonruimte, dan doe je ze in kleine dozen of in decoratieve mandjes.

5. Vriezer ontdooien

Het ontdooien en schoonmaken van de vriezer is een lastig klusje.  Zet de vriezer uit en haal hem helemaal leeg. Zet er dan een grote pan of bak met net gekookt water in en doe de deur dicht. De stoom zal zorgen dat al het ijs razendsnel gaat smelten. Dit kun je herhalen als het water afgekoeld is. Eventueel kun je ook de föhn gebruiken, maar pas wel op dat je hem niet te dichtbij houdt!

6. De microgolf of oven schoonmaken

De microgolf en de oven nemen vaak veel tijd in beslag bij de schoonmaak. Dat hoeft echter niet! Neem een kopje en doe er gelijke hoeveelheden water en schoonmaakazijn in. Verwarm het dan vijf minuutjes in de microgolf of vijf minuutjes in de oven op ongeveer 100 graden. Het water met azijn verdampt en de damp lost vet en viezigheid op. Je kunt hierna met een doekje zo de microgolf of oven uitpoetsen.

7. Douchekop, kranen en kalk

Huishoudtips verwijzen graag naar simpele middeltjes. De douchekop en kranen kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig schoonmaken. Neem een plastic zakje, doe er wat schoonmaakazijn in en bind het zakje om de douchekop of kraan. Een uurtje laten weken en hij is weer brandschoon. Kalk in de badkamer kun je ook gewoon te lijf gaan met schoonmaakazijn.

8. Snijplanken en houten kookgerei

Wist je dat snijplanken en houten kookgerei vaak nog veel viezer zijn dan je wc-bril? Dan komt omdat ze in gewoon afwaswater niet helemaal schoon worden. Maak snijplanken en houten kookgerei regelmatig schoon met een mengsel van citroensap en zout. Dat doodt de bacteriën veel beter dan afwasmiddel.

9. Een schone WC-pot

Sommige handige poetstips stammen nog uit grootmoeders tijd. De wc-pot is heel simpel schoon te maken. Je giet er gewoon ’s avonds, als de laatste persoon naar de wc is geweest, een fles schoonmaakazijn of cola in leeg (niet doorspoelen!!) en doet het deksel dicht. De volgende dag is je wc keurig schoon en zijn vuil en kalkaanslag verdwenen. Bij hardnekkig vuil doe je dit twee of drie avonden op een rij.

10. Gebruik je wachttijd nuttig

Soms moet je op bepaalde dingen wachten. Bijvoorbeeld omdat het eten nog een uurtje in de oven moet, omdat de pasta nog niet gaar is of omdat je partner nog niet thuis is. Ga niet voor de zoveelste keer al je social media langs, maar doe even iets in het huishouden. Maak even een keukenkastje schoon of ruim het speelgoed op.

Er zijn natuurlijk nog veel meer handige schoonmaaktips te bedenken. Wanneer je per ruimte schoonmaakt, is het altijd goed om telkens even te zoeken naar grootmoeders poetstips. Die oma’s van vroeger kenden allerlei handige trucjes die nog goedkoop zijn ook. Middeltjes als soda, schoonmaakazijn en cola waren geliefd om allerlei problemen makkelijk op te lossen. Hopelijk kun jij met deze schoonmaaktips ook je huis weer lekker kuisen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here