DELEN

We staan er niet altijd bij stil, maar door de jaren heen verzamelen we teveel spullen in huis. Dingen die je nog wel hebt, maar die eigenlijk net zo goed weg kunnen. Door spullen uit huis weg te gooien, creëer je meer ruimte in huis én krijg je meer rust in je hoofd. Welke spullen uit je huis kan je weggooien? Wij helpen je graag een handje op weg met onderstaande tips!

Spullen weggooien: 15 tips

1. Losse kabels

In ieder huis slingeren wel losse kabels rond: oplaadkabels, kabels voor de camera, audiosnoeren, verlengkabels en ga zo maar door. Vaak heb je een heleboel kabels waarvan je de meeste nooit gebruikt. Misschien heb je geen idee meer bij welk apparaat ze horen of misschien heb je het apparaat zelfs niet meer in huis. Verzamel alle kabels in huis en bekijk welke kabels je nog gebruikt. Rol de kabels op, doe er een elastiekje omheen en alles is weer mooi gebundeld.

2. Oude tijdschriften

Wat te doen met oude spullen? Denk bijvoorbeeld aan oude tijdschriften. Als je ze bijhoudt met de gedachte om er later ooit nog eens door te bladeren, dan kan je ze beter weggooien want dat komt er toch niet van. Hou je ze bijvoorbeeld bij voor je (klein)kinderen die graag collages maken? Geen probleem, maar hou het bij drie tijdschriften en niet meer.

3. Oude kleding

Wil je graag (oude) kleding weggooien maar heb je nog wat tips nodig? Doe je kledingkast open en kijk welke kleren je nog graag draagt en welke helemaal niet. Passen sommige kleren niet meer, zijn ze uit de mode of zijn ze totaal jouw smaak niet meer, maak er dan iemand anders gelukkig mee. Vraag gerust eens rond bij je vriendinnen of ze geïnteresseerd zijn en anders kan je de kleren misschien tweedehands verkopen. Zo verdien je nog een centje bij!

4. Kapotte lakens

Ook al zijn het je favoriete lakens: als er gaten of scheuren in zijn die je niet meer kan repareren, is de kans klein dat je ze nog ooit zal gebruiken. Maak van je hart een steen en gooi ze weg. Je hoeft trouwens maar twee sets per bed te hebben, dat is voldoende om af te wisselen als er eentje in de was zit.

5. Notitieboekjes

Notitieboekjes zien er vaak ontzettend leuk uit, maar dat is natuurlijk ook met een reden: om ze te kopen. Je hebt heus geen tien verschillende notitieboekjes nodig omdat ze “handig” zijn. Vaak begin je in het ene notitieboekje te schrijven en gebruik je het daarna nooit meer. Misschien is het een goed idee om een notitieboekje bij te houden in je gsm of computer.

6. Kortingsbonnen, kassatickets en meeneemmenu’s

Kortingsbonnen zijn ontzettend leuk, alleen vergeten we ze soms weleens te gebruiken. Het resultaat? De kortingsbonnen liggen overal: in je portemonnee, in je auto, in de schuif… Als je graag kortingsbonnen gebruikt, hou dan goed in de gaten tot wanneer ze geldig zijn. Zijn ze vervallen? Dat is jammer, maar gooi ze in de vuilbak. Hetzelfde geldt trouwens voor kassaticketjes of papieren meeneemmenu’s. Laat deze papiertjes niet rondslingeren en gooi ze meteen weg als je ze niet meer gebruikt. Die meeneemmenu’s kan je misschien gewoon online raadplegen?

7. De voorraadkast

We willen allemaal een goede indeling in onze voorraadkast, maar vroeg of laat wordt het toch een rommeltje. Tijd om die voorraadkast eens grondig onder handen te nemen! Haal alle producten uit de kast en kijk welke voedingswaren je niet meer gebruikt of die ver over de houdbaarheidsdatum zijn. Gooi ze weg want ze nemen alleen maar onnodig plaats in de kast.

8. Vervallen cosmetica

Voor de dames onder ons: check altijd de houdbaarheidsdatum van make-up en verzorgingsproducten. Na een tijdje valt de samenstelling uit elkaar en zal het product geen effect meer hebben. Erger nog, je huid kan er zelfs gevoelig op reageren. Smeer de producten dus niet meer op je lichaam. Hoe graag je ook body lotions gebruikt, doe één pot per keer open, zo gaan er niet teveel producten verloren. En die drie verschillende mascara’s heb je overigens ook echt niet nodig.

9. Boeken

Heb je al een paar jaar niet in bepaalde boeken gekeken, doe ze dan weg en hou enkel de exemplaren bij waar je nu nog steeds plezier aan hebt. Verkoop ze tweedehands of geef ze weg aan familie of vrienden. Zo creëer je weer meer ruimte in het boekenrek of de kast.

10. Vervallen medicijnen

Nog zo iets wat vaak wordt vergeten: het medicijnenkastje. Maak af en toe tijd om het medicijnenkastje op te ruimen. Zo maak je niet alleen plaats vrij, maar voorkom je ook dat je medicijnen inneemt die misschien al lang over datum zijn.

11. Shampoo flesjes en zeepjes uit hotels

Je krijgt ze gratis dus je neemt ze mee naar huis, maar vaak blijven ze rondslingeren in je toilettas of badkamerkastje. Laat ze de volgende keer gewoon staan als je weet dat je ze toch niet gaat gebruiken.

12. Speelgoed van je kinderen

Iedere ouder herkent het waarschijnlijk wel: een grote hoeveelheid speelgoed en knuffels waar niet meer naar omgekeken wordt. Hebben je kinderen te veel speelgoed en wil je het speelgoed minimaliseren? Geef je kinderen één grote mand die ze zelf mogen vullen met al het speelgoed waar ze graag mee willen blijven spelen. De rest van het speelgoed kan weg. In plaats van het speelgoed meteen weg te gooien, kan je het misschien naar een goed doel brengen waar ze maar al te graag speelgoed kunnen gebruiken.

13. Plastic zakken

Het is zeker geen slecht idee om plastic zakjes te bewaren, maar weet dat de collectie in de toekomst waarschijnlijk nog zal uitbreiden. Af en toe een plastic zakje weggooien is dus geen slecht idee. In plaats van al die kleine plastic zakjes kan je misschien beter één of twee grote boodschappentassen aanschaffen die je altijd gebruikt. Leg deze tassen op een vaste plek voor als je boodschappen gaat doen, bijvoorbeeld in de auto. Zo voorkom je dat je weer met kleine plastic zakjes naar huis komt.

14. Keukenspullen

Als je graag kookt, heb je wellicht ook veel keukengerief. Maar gebruik je het ook allemaal? Heb je dat wafelijzer in hartjesvorm, die ananassnijder of die vijf vergieten wel écht nodig? Hou vooral de spullen bij die je meerdere keren per week gebruikt, de rest kan heus wel weg.

15. Verhuizen = spullen weggooien

Ben je van plan om te verhuizen? Dit is de ideale moment om eens grondig op te ruimen en (oude) spullen weg te gooien. Zo kan je een frisse start nemen in je nieuwe woning! Daarna is het natuurlijk wel belangrijk om regelmatig te blijven opruimen. Alleen zo voorkom je dat je huis straks weer een grote rommel wordt.

Welke spullen zou jij dringend eens moeten opruimen? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: 5 tips voor een minimalistisch interieur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here