DELEN

Door een schilderij op te hangen kan je eenvoudig je woning wat extra sfeer bezorgen. Het is een manier om leven in je interieur te krijgen, een kale muur op te vrolijken of een bijzondere toets aan je interieur te geven. Het is wel belangrijk dat je het goed doet, want anders wordt het al snel een rommeltje. Daarom deze drie belangrijke tips.

Trek het interieur door

In de eerste plaats is het belangrijk om een constante in je interieur te krijgen. Dit wil zeggen dat je de verschillende elementen op elkaar afstemt. Dit gaat dan zowel over de kleuren als over andere elementen in je interieur. Een mooi voorbeeld daarvan vind je hieronder. Hier trekken duidelijk de twee kleuren die netjes onder elkaar op het schilderij zijn weergegeven de aandacht. Het kader met de zwart-witfoto neemt dan weer mooi de grijze elementen in zich op. Hier is het schilderij echt het verlengde van het interieur en dat is gewoon altijd een goed idee.

Denk goed na over de positionering van het schilderij

Een schilderij kan om aandacht vragen, maar het kan ook gewoon een subtiele toets aan het interieur geven. Veel heeft te maken met de grootte van het schilderij, maar ook met de positionering en de belichting.

Een goed voorbeeld van zo’n echte eyecatcher vinden we bij woonwinkel Woonenzo. Hier worden twee schilderijen centraal opgehangen en dit terwijl de beide vrouwen elkaar aankijken. Hierdoor benadrukken ze nog meer het centrale punt waaromheen ze zich bevinden en waar de aandacht van de ogen naartoe wordt getrokken. De belichting, inclusief het spotje dat centraal is gemonteerd, maakt het helemaal af.

© Woonenzo, Schilderij Afrikaanse vrouwen, www.woonenzo.nl/accessoires/schilderijen/schilderij-afrikaanse-vrouwen

Let op de grootte van het schilderij

Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de grootte van het schilderij. Een groot schilderij wordt al snel schreeuwerig. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dan moet je er toch voor zorgen dat er minder storende objecten zijn die om aandacht vragen. Lege oppervlakken en subtielere decorstukjes helpen daarbij.

Op de tweede foto zou een groot schilderij minder goed staan. Daarvoor is het interieur veel te druk en zitten de kastjes te vol. Kijk bijvoorbeeld even naar onderstaand ontwerp. Het schilderij vertolkt netjes de kleuren die al in het interieur aanwezig zijn en sluit naadloos aan bij het natuurlijk groen dat via de grote glaspartijen naar binnen wordt gebracht. Een groot schilderij is hier op het eerste gezicht een goed idee, omdat het om een relatief grote ruimte gaat waarbij de muur echt om een statement lijkt te smeken.

Bedenk nu hoe de ruimte verder wordt aangekleed. Een extra zetel, een televisie en een vloerkleed kan er wel nog bij. Plaats je er ook nog eens een paar drukke kasten bij en zet je het muurtje vol met decorstukken, dan wordt het wel een kakelbont boeltje. De ruimte kan dus nog steeds verder worden aangekleed, maar stouw het niet vol. Het is een van de redenen waarom een groot schilderij vaak goed staat in een open eetkamer. Daar heb je met de tafel reeds een groot oppervlak dat niet zo druk is, maar uiteraard hangt het ook hier af van de verdere aankleding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here