DELEN

Met een industriële lamp maak je eenvoudig een statement in je interieur. Ze geven een ruige uitstraling en doen het natuurlijk goed in een industrieel interieur, maar passen eigenlijk perfect in zowel een landelijke als een moderne inrichting. Industriële lampen zijn dan ook zowel stoer als elegant, hoewel sommige fabriekslampen toch eerder naar een van de twee uitersten neigen. Bij het kiezen van industriële lampen zijn er hoe dan ook een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. En dan hebben we het niet alleen over het inpassen in je interieur. Lees deze vier tips en kies nog eenvoudiger een geschikte industriële lamp.

# 1. Let op het gewicht van industriële lampen

Kwalitatieve industriële lampen kunnen best wel zwaar worden. Bij een staande lamp is dat misschien niet meteen een zorg, maar bij industriële plafondlampen ben je toch maar beter aandachtig. Je wil per slot van rekening niet dat zo’n lamp van vijftien kilo je gipsplafond naar beneden haalt. Voor een gipsplafond mag je rekenen op een plafondlamp van zo’n zeven tot acht kilogram, maar gebruik dan wel even paraplupluggen om een optimale gewichtsoverdracht te garanderen. Zwaardere lampen zijn eigenlijk enkel een goed idee wanneer je ze aan een stevige constructie kunt hangen. Een stel massiefhouten balken kan bijvoorbeeld gerust een plafondlamp van vijftien kilogram dragen.

# 2. Let op de grootte van de industriële lamp

Industriele lamp

Ook wat de afmetingen van de industriële lamp betreft, heb je meer dan genoeg keuze. Je keuze is hier enerzijds afhankelijk van je eigen smaak. Wil je een industriële lamp die een centrale rol inneemt in je interieur? Dan mag die best wat groter zijn, terwijl anders het omgekeerde geldt.

Daarnaast moet je ook aandacht schenken aan het te verlichten oppervlak. Wil je bijvoorbeeld een industriële lamp boven de eettafel hangen? Reken dan op een breedte van ongeveer twee derde van de tafel. Op die manier zijn ook de uithoeken van de eettafel mooi verlicht terwijl je niet in de spotlights moet eten. Verder kan je natuurlijk ook spelen met het aantal lumen dat de lichtbronnen samen genereren. In de eetkamer is 3.000 tot 6.000 lumen ruimschoots voldoende, terwijl dat in de keuken toch iets meer mag zijn.

Houd ten slotte ook rekening met de afmetingen van de ruimte. Een te grote industriële lamp kan een kleine ruimte nog kleiner laten lijken. Kies in dat geval eerder voor een kleinere lamp of gebruik een aantal kleinere industriële plafondlampen die je op verschillende hoogtes ophangt.

# 3. Stem de verlichting af op het gebruik van de ruimte

Deze tip geldt in principe voor alle lampen, maar in de praktijk lijkt het wel vaker zo dat fans van industriële verlichting onnodig vaak kiezen voor basisverlichting. Wissel basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting dan ook af in functie van de manier waarop je de ruimte gebruikt. In de leeshoek of bij het werkblad in de keuken is accentverlichting bijvoorbeeld een must, terwijl je in de woonkamer de basisverlichting met sfeerverlichting afwisselt. Kies dus niet enkel voor grote industriële lampen met flink wat lumen, maar verwerk ook kleinere en zachtere industriële lampen in het interieur. Dat staat net zo mooi en is dubbel zo gezellig. Kan je de keuze echt niet maken? Eventueel kan je dan dimbare lampen overwegen, opdat je de verlichting eenvoudig afstemt op de noden van het moment.

# 4. Maak gebruik van natuurlijke verlichting

Industriële lampen kunnen nogal eens log zijn en dan is het toch opletten geblazen. Zeker wanneer je grote glaspartijen hebt en er veel natuurlijke verlichting binnenkomt, is het aangeraden om het natuurlijk licht niet al te veel tegen te houden. In dat geval zijn industriële lampen met lampenkappen niet zo’n goed idee en kies je eerder voor verfijnde modellen die het natuurlijk licht niet breken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here