Als je gaat verbouwen heb je al snel een kamersteiger nodig. Je staat er veel steviger op dan op een ladder of op een traptrede, terwijl je overal goed bij kan. Bovendien berg je ze na het verbouwen op voor later, waardoor een kamersteiger kopen eigenlijk altijd aangeraden is bij verbouwingen. Desondanks moet je de kamersteiger wel veilig gebruiken. Daarom deze vier tips.
# 1. Schenk aandacht aan de opbouw
Als het misloopt, heeft het vaak te maken met fouten tijdens de opbouw. Gebruik alleen originele onderdelen van de fabrikant en combineer geen onderdelen van verschillende fabrikanten. Gebruik ook steeds de gebruiksaanwijzing en volg het stappenplan nauwgezet. Denk echt niet dat je het na een enkele keer allemaal wel uit het hoofd kent, want door verstrooidheden ontstaan er ongevallen.
Monteer steeds stabilisatoren eenmaal je hoger dan twee meter opbouwt. Zelfs bij een beperkte werkhoogte raden we leuningwerk aan om te voorkomen dat er iemand naar beneden dondert. Controleer ten slotte altijd de ondergrond en de stevigheid van de kamersteiger vooraleer je die betreedt. Lees zeker ook even de richtlijnen van de Nederlandse Inspectie SZW (pdf) door, waar je nog een aantal andere tips vindt om veilig een steiger op te bouwen.
# 2. Gebruik de kamersteiger op een veilige manier
Het klopt dat de veiligheidsvoorschriften het allemaal wat minder efficiënt maken, maar uiteindelijk gaat veiligheid boven alles. Verplaats de kamersteiger daarom nooit wanneer er nog iemand op staat. Gebruik na het verplaatsen ook consequent de wielremmen om ongevallen te voorkomen. Klim uiteraard niet langs de frames omhoog, hang nooit materiaal of gereedschap aan de leuningen op en voorkom overbelasting door te zware materialen naar boven te tillen. Bescherm de kamersteiger daarnaast ook tegen omstaanders. Blokkeer bijvoorbeeld een toegangsdeur en hang een lintje op, zeker als er ook kinderen in huis zijn.
# 3. Zorg voor een nette werkplek
Ongevallen met een kamersteiger vinden soms hun oorsprong in de onveiligheid van de werkplek. Rondslingerende materialen waarover je kan struikelen, maar ook natte verf of modder op de kamersteiger kunnen de veiligheid in het gedrang brengen. Wees kritisch en denk niet dat het jou niet zal overkomen. Houd er bovendien rekening mee dat geconcentreerde zouten of zuren de steigerconstructie kunnen verzwakken. Hoe dan ook raden we aan om de kamersteiger steeds netjes achter te laten en geen werkgerief te laten rondslingeren. Dan word je daags nadien niet pijnlijk verrast.
# 4. De juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken
Zelfs door extra voorzichtigheid in te bouwen, kan je door ongeschikt schoeisel nog steeds uitglijden op een kamersteiger. Daarom moet je zelfs op een veilige kamersteiger ook steeds de juiste werkkleding dragen. Denk bijvoorbeeld aan een helm om het stoten aan het plafond te voorkomen, maar vervang ook je korte broek maar door een goede werkbroek.
Ten slotte een laatste tip: alcohol en een kamersteiger gaan nooit samen. Zelfs met je beste vrienden in de buurt houd je alcohol voor als het hard labeur gedaan is.