DELEN

Wil je zelf je huis verkopen zonder een makelaar, dan moet je ook zelf allerlei zaken regelen. Je zal bijvoorbeeld kandidaat-kopers op het spoor moeten komen door te adverteren op websites als Immoweb en Zimmo. En uiteraard kan je dan niet zonder goede vastgoedfoto’s. Als je een vastgoedmakelaar inschakelt, zal de makelaar foto’s maken of doet hij een beroep op een gespecialiseerde vastgoedfotograaf. Wil je zelf de foto’s maken en het huis verkopen? Neem dan de onderstaande 4 tips voor foto’s bij de verkoop van een huis door.

# 1. Kleed de vastgoedfoto’s wat aan

Het is zowel een foto’s- als een verkoop-huis-tip: zorg dat het huis proper is. Rommel, overbodige spullen en persoonlijke spullen kunnen maar beter niet aanwezig zijn als je vastgoedfoto’s neemt of als er kandidaat-kopers komen kijken. Hierbij geldt enerzijds dat hoe meer er van de woning zichtbaar is, hoe groter een ruimte lijkt. Vooral zichtbare vloeroppervlakte is erg belangrijk bij het nemen van goede vastgoedfoto’s. Daarom is het een goed idee om tapijten weg te halen, net als vuilbakken en andere spullen die op de vloer staan.

Haal echter niet alles weg, want kandidaat-kopers willen zich kunnen inbeelden hoe zij de woning zullen inrichten en er zullen wonen. Tafels, stoelen en ander meubilair kan je dus laten staan bij het nemen van vastgoedfoto’s. Ook eenvoudige en onpersoonlijke decoratiestukken, zoals een bloemetje of een fruitmand, kan blijven staan en kleden de vastgoedfoto’s zelfs mooi aan. Kies bij voorkeur voor spullen met frisse kleuren.

# 2. Zorg voor een goede belichting

Een goede belichting is belangrijk voor alle foto’s en zeker voor vastgoedfoto’s. Licht doet de ruimte wat groter ogen en kandidaat-kopers hebben graag een woning met veel natuurlijk daglicht. Daarom doe je de gordijnen open en de rolluiken omhoog als je vastgoedfoto’s neemt. Haal ook alle vensterbanken leeg en neem alles weg dat het natuurlijke daglicht kan verstoren. Het gebruik van spiegels kan een ruimte lichtrijker doen aanvoelen. Maak uiteraard gebruik van lange sluitertijden en gebruik een statief, want zo’n statief is nu eenmaal heel belangrijk voor het maken van vastgoedfoto’s die goed zijn belicht.

# 3. Neem foto’s vanop de juiste plek

Mensen hebben vaak de neiging om vanop ooghoogte vastgoedfoto’s te nemen, alsof je zelf in de ruimte zou staan. Toch is dat bij vastgoedfoto’s geen goed idee. Het is beter om net boven een horizontaal oppervlak de vastgoedfoto’s te nemen, bijvoorbeeld net boven het aanrecht van de keuken. Hierdoor breng je de ruimte realistisch in kaart. Hieronder zie je bijvoorbeeld een foto die op een goede hoogte is genomen. De ruimte ziet er groter uit en je brengt veel vloeroppervlak in beeld.

Je wilt bovendien dat zoveel mogelijk van de ruimte op de vastgoedfoto’s staat, zodat de ruimte niet kleiner oogt dan het is. In de praktijk wil dat meestal zeggen dat je echt helemaal in een hoekje van de ruimte moet gaan staan. Neem de vastgoedfoto’s ook telkens met een statief, zodat de deurstijlen en de verticale lijnen perfect recht ogen en het niet lijkt alsof alles schots en scheef staat. Vooral het gebruik van een groothoeklens is bij het nemen van vastgoedfoto’s aan te raden.

# 4. Verdiep je in de nabewerking van de vastgoedfoto’s

Bij goede vastgoedfoto’s komt het er niet alleen op aan dat je mooie vastgoedfoto’s neemt, maar ook dat je de vastgoedfoto’s nog even bewerkt. Het gaat er niet om dat je vastgoedfoto’s moet fotoshoppen en aan de waarheid moet sleutelen, maar het gaat er vooral om dat je een mooie fotoreportage maakt waarbij de vastgoedfoto’s onderling perfect op elkaar aansluiten. Omdat de kleuren en de belichting in elke ruimte wat anders zijn, is dat zonder nabewerking gemakkelijker gezegd dan gedaan. Door naderhand aan de helderheid, de kleur en het contrast van de vastgoedfoto’s te sleutelen, bekom je een mooie fotoreportage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here