Dat we deze zomer ook opnieuw met warmte temperaturen af te rekenen zullen krijgen, staat eigenlijk nu al vast. De kans is dan ook groot dat alle ventilators opnieuw uitverkocht zijn. Wie slim is, schaft nu al zijn ventilator aan. Maar waar moet je dan op letten, helpt zo’n ventilator ook echt en hoe zet je die ventilator het beste in? Dat leggen wij van Blogbox graag voor je uit.
# 1. Zorg dat de wind voelbaar is
Belangrijk om te weten is dat een ventilator een ruimte eigenlijk niet afkoelt, maar enkel lucht verplaatst. Rond het lichaam van de mens hangt eigenlijk altijd een warmer laagje en dat laagje wordt door de luchtverplaatsing weggeblazen. Daarnaast zorgt het voor een betere afvoer van zweetdruppels waardoor de huid beter kan ademen. Het gevolg is dat het koeler aanvoelt, terwijl de temperatuur wel gelijk blijft. Maar daarnaast neemt de gevoelstemperatuur ook enkel af wanneer de wind voelbaar is. Plaats een ventilator dan ook altijd in de directe omgeving.
Een tafelventilator plaats je bijvoorbeeld op het bureau of in een hoekje van de kamer. Je kan ‘m op je benen richten of op je armen. Of je maakt gebruikt van een ventilator die draait en verschillende delen van het lichaam koelt. Voor grotere ruimtes plaats je beter een grondventilator met een hoog debiet, zodat de luchtverplaatsing overal voelbaar is. Bij twijfel over de geschiktheid van een model kan je even de onafhankelijke reviews van BestGekozen.nl raadplegen.
# 2. Plaats een ventilator bij het raam
Toch is het best mogelijk om een ventilator ook te gebruiken om een ruimte af te koelen. De voorwaarde is dan wel dat het warme lucht kan afvoeren of koude lucht kan aanvoeren. Indien het buiten warmer is dan binnen, kan je de buitenlucht bijvoorbeeld naar binnen blazen. Zeker ’s nachts is dit een goed idee.
# 3. Let op voor de luchtvochtigheid
Vaak lees je doe-het-zelftips waarbij een ventilator wordt gebruikt in combinatie met natte doeken of met een emmer met ijsblokjes. Hoewel dit op korte termijn inderdaad voor verkoeling zal zorgen, is het tijdens een hittegolf geen goed idee. Op die manier verhoog je immers de luchtvochtigheid in huis. Een hogere luchtvochtigheid zorgt dan ook voor een hogere gevoelstemperatuur. Bij een luchtvochtigheid van 40% voelt 31 °C bijvoorbeeld ook zo aan, maar verhoog je de luchtvochtigheid naar 60% dan stijgt de gevoelstemperatuur tot 35 °C. Dat is meteen ook de reden waarom je lange douches maar beter beperkt.
# 4. Gebruik geen ventilator bij het slapen
Tijdens het werken, koken of lezen kan je perfect een ventilator gebruiken, maar tijdens het slapen blijkt dit toch helemaal geen goed idee te zijn. Het zorgt onder andere voor keelpijn, spierpijn, hoofdpijn en een verstopte neus. Als je echt niet in slaap kan vallen zonder ventilator, gebruik dan een ventilator met een timer of gebruik een schakelklok voor in het stopcontact. Zo blijft de ventilator alvast niet de hele nacht draaien.