DELEN

De rol van ledverlichting valt niet meer te onderschatten. Terwijl men vroeger nog beweerde dat spaarlampen de toekomst zijn, is ledverlichting ondertussen heer en meester. Desondanks zien we oude tl-lampen met hun welbekende armaturen nog vaak terugkomen, bijvoorbeeld in de schuur of in de sportzaal. Dat is vooral omdat die lampen gedurende lange tijd niet een-op-een te vervangen waren. Met led-tl-verlichting kan het echter wel. Dat jij ook beter effectief voor ledverlichting kiest, bewijzen onderstaande vijf redenen.

# 1. Energie besparen door tl-lampen te vervangen door led-tl-verlichting

Wie de aankoopprijzen vergelijkt, merkt inderdaad dat een led TL buis nog steeds duurder is dan klassieke tl-buizen. Desondanks bespaar je vaak meer dan 50% energie. Dat cijfer klinkt hoog en vaak wordt het op veel ongeloof onthaald, maar dat heeft te maken met het feit dat bij de oude tl-buis niet enkel de buis zelf energie verbruikt. Veel mensen houden er geen rekening mee dat tl-buizen ook een voorschakelapparaat hebben dat ook nog eens energie gebruikt, terwijl dat bij led-tl-verlichting niet nodig is. Hierdoor ligt het verbruik van tl-verlichting vaak 20% hoger dan het aangegeven vermogen doet uitschijnen.

# 2. Led-tl-verlichting heeft een langere levensduur

De hogere aanschafprijs laat zich met andere woorden eenvoudig terugverdienen. Dat is al helemaal het geval omdat ook de levensduur veel hoger ligt. Een klassieke tl-buis gaat ongeveer drie- tot tienduizend lichturen mee. Bij led-tl-buizen loopt dat cijfer echter op van vijfentwintig- tot vijftigduizend lichturen en sommige fabrikanten bieden zelfs garanties aan tot vijf jaar. Niet alleen hoef je ze dus minder snel aan te schaffen, maar bovendien heeft het ook een gebruiksgemak als voordeel. Zeker bij een hoog plafond waar je met een ladder of rolsteiger de lampen moet vervangen, is dat geen onbelangrijk punt.

# 3. Led-tl-verlichting is eenvoudig te installeren

In tegenstelling tot wat sommigen denken is het ombouwen van de tl-armatuur helemaal niet ingewikkeld. In principe volstaat het om de stroom uit te schakelen, de oude starter en tl-buis te verwijderen, de nieuwe led-starter en led-tl-buis te plaatsen en ten slotte opnieuw de stroom in te schakelen. Het voorschakelapparaat is zelden te verwijderen. Ga je meerdere led-tl-buizen plaatsen? Dan is het wel afgeraden om verschillende oudere armaturen achter elkaar te plaatsen. Ze ombouwen of vervangen door nieuwe led-tl-armaturen is natuurlijk een geschikte oplossing.

# 4. Led-tl-verlichting is beter voor het milieu

 De energiebesparing en de langere levensduur zijn hoe dan ook ecologische voordelen die zeker in overweging moeten worden genomen, maar er zijn heus wel nog een aantal voordelen. Zo zijn led-tl-buizen vaak minder fragiel omdat ze van melkachtig plastic en stevig aluminium zijn gemaakt, waardoor ze niet zomaar breken. Daarnaast bevatten ze in tegenstelling tot klassieke tl-buizen geen kwik, een ongezonde en ronduit gevaarlijke stof bij inademing.

# 5. Weg met de nadelen van tl-buizen, zonder de voordelen te verliezen

Ten slotte werkt led-tl-verlichting netjes de nadelen weg die we van klassieke tl-buizen kennen. Zo gaat ledverlichting bijvoorbeeld meteen op volle sterkte aan en hoef je niet eerst vijf tellen te wachten vooraleer je een kamer kan betreden. Daarnaast flikkeren led-tl-buizen niet. Het licht is geheel constant en je ervaart dus geen hinder door al dat geflikker, wat voor concentratieproblemen en hoofdpijn kan zorgen. De belangrijkste voordelen van tl-buizen, zoals de beschikbaarheid in diverse kleuren en afmetingen, blijven dan weer netjes behouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here