DELEN

Net zoals er veel woonstijlen zijn, zijn er veel verschillende eetkamers. Het inrichten van de eetkamer is dan ook altijd maatwerk en vergt een aantal afwegingen. Toch zijn er een aantal trends die we terug zien komen en blijven er een aantal algemene richtlijnen gelden. Wij hebben ze in een aantal praktische tips gegoten waarmee we je helpen bij het inrichten van de eetkamer.

# 1. Vervang de stoelen door een eetkamerbank

Een tafel en de stoelen vormen het hart van de eetkamer. Moet dat echt? Eigenlijk niet. Zo zien we steeds vaker eetkamerbanken verschijnen. Dergelijke eetkamerbanken zorgen ervoor dat je niet langer hoeft te schuiven met stoelen terwijl iedereen toch voldoende plek heeft. Als je kiest voor lange eetkamerbanken heb je ook minder poten die tijdens het stofzuigen of dweilen in de weg kunnen zitten. Bovendien hoeft een eetkamerbank echt niet duur te zijn en soms zijn ze zelfs goedkoper dan aparte stoelen, niettegenstaande dergelijke goedkope banken dubbel zo comfortabel zitten.

# 2. De juiste tafel kiezen

De juiste tafel kiezen

Hoewel je de stoelen perfect door een eetkamerbank kan vervangen, blijft de tafel natuurlijk altijd aanwezig. Tafels komen wel in de meest uiteenlopende soorten, stijlen en maten. Het kiezen van een goede tafel is bijgevolg niet eenvoudig maar wel o zo belangrijk. Over het algemeen staat een ronde tafel goed in een klein interieur en doet een rechthoekige tafel het beter in een grote en langwerpige eetkamer. Laat hoe dan ook zeker eens je oog vallen op andere materialen dan het klassieke hout. Onder andere betonnen tafels of tafels met een metalen onderstel doen het momenteel heel goed.

# 3. Besteed voldoende aandacht aan de verlichting

Om gezellig te tafelen heb je voldoende verlichting nodig en daar durft het al eens verkeerd te lopen. Natuurlijk kan je romantisch dineren bij kaarslicht, maar verder moet je toch ook je krant kunnen lezen of kunnen zien waar dat laatste gehaktballetje in die pot tomatensoep gebleven is. Zorg ervoor dat de volledige tafel verlicht is en kies dan ook voor een plafondlamp en andere goede verlichting. Bij een rechthoekige tafel is dat een langwerpige hanglamp. Hang de lamp op ongeveer zestig tot zeventig centimeter hoogte. Bij een ronde lamp mag de maximale diameter vijftig tot zestig procent van de breedte van de eettafel zijn. Durf ook hier te experimenteren, bijvoorbeeld met een getrapte hanglamp.

# 4. Ga voor een ruimtelijk interieur

Grote meubelstukken zijn opnieuw aan een opmars bezig en maar goed ook: je hebt lekker veel opbergruimte en kan nog eens goed pronken! In een kleine ruimte moet je natuurlijk wel opletten, maar een enkel groot meubelstuk heeft er echt wel zijn plek. Dan kies je wel voor lichte materialen met veel glas of metaal. Ook lichte kleuren doen het dan heel goed.

# 5. Hang eens een kunstwerk op

De eetkamer hoort niet alleen functioneel te zijn. Hier zijn we uiteindelijk gezellig samen en daarom mag het toch wel een beetje weghebben van een restaurant. De nieuwste trend? Straatkunst. Uiteraard kan je ook kiezen voor een leuk schilderij, een natuurfoto, een leuke plant of iets dergelijks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here