DELEN

We spenderen nogal wat tijd in en rondom onze woning. De meeste tijd, brengen we vaak binnen door. Gezellig een filmpje kijken op de bank, een spelletje spelen, eten, afwassen en huiswerk maken: het gebeurt allemaal binnenshuis. Laten we ook niet vergeten dat dit de plek is waar we slapen – een gezonde omgeving is dus erg belangrijk! Met deze 5 tips zorg jij zelf voor een gezond binnenklimaat.

1. Ververs de lucht dagelijks

Het is belangrijk om voldoende frisse lucht in de woning toe te laten. Door dagelijks ramen (en eventueel deuren) tegenover elkaar open te zetten, komt er nieuwe, frisse buitenlucht de woning binnen. De circulatie van de lucht zorgt ervoor dat nare geurtjes en eventuele bacterieen de ruimte verlaten. Probeer ook wanneer je de woning verlaat altijd een paar ramen open te laten staan – op een kiertje is vaak al genoeg!

2. Schakel op tijd hulp in

Je kan niet altijd alles zelf doen. In het geval van een ongezond binnenklimaat door asbest, legionella of sterke, gevaarlijke geuren, is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen. Organisaties zoals Strooming.nl zijn gespecialiseerd in het creeeren van een gezond binnenklimaat en weten precies wat er gedaan moet worden om de woning weer gezond en leefbaar te maken.

3. Haal groen naar binnen

Planten zorgen er op een natuurlijke wijze voor dat de kwaliteit van de lucht in een ruimte goed blijft. Daarnaast geven ze natuurlijk ook veel sfeer en maken ze een ruimte direct aangenamer. Haal dus vooral veel groen naar binnen en plaats planten in iedere ruimte van de woning. Zeker planten als varens en klimop zijn ideaal voor een gezond binnenklimaat.

4. Zet elektrische apparatuur uit

We zijn tegenwoordig erg afhankelijk van onze elektrische apparatuur. Op zich is dit natuurlijk geen probleem, maar al deze elektrische straling heeft wel invloed op onze gezondheid. Probeer dus niet alleen de ‘beeldtijd’ zo laag mogelijk te houden, maar zet ook ’s nachts alle elektrische apparatuur (behalve koelkast en vriezer natuurlijk) gewoon uit. Niet alleen met de knop, maar ook de stekker mag uit het stopcontact.

5. Regelmatige grote schoonmaak

Een huis schoon houden hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Maar het is ook belangrijk om regelmatig een grote schoonmaak te houden. Door alle meubelstukken even van hun plek te verwijderen en ook achter en onder meubelen schoon te maken, weet je zeker dat er geen bacterieen of andere gekke dingen verstopt blijven zitten. Probeer ook kussens, fleecedekens, beddegoed en ander wasbaar materiaal regelmatig te wassen en buiten te luchten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here