DELEN

De ene persoon voelt zich thuis in een huis dat helemaal vol staat met allerlei spullen. De andere persoon zal pas rust vinden in een strak en zo leeg mogelijk interieur, met veel natuurlijk licht en zonder teveel tierlantijntjes. Die laatste persoon zal zich waarschijnlijk kunnen vinden in het minimalisme. Wat houdt minimalisme juist in? En waar moet je zoal rekening mee houden voor een minimalistisch interieur? Wij delen 5 tips!

1. Opgeruimd staat netjes

Het spreekt voor zich, maar een minimalistisch interieur begint met opruimen. Een mens heeft vaak te veel spullen in huis, terwijl je er soms maar de helft van gebruikt. Neem daarom je interieur eens goed onder handen en kijk wat allemaal weg kan. Begin bijvoorbeeld bij de inhoud van je kasten. Wat heb je al een jaar niet aangeraakt? Heb je sommige spullen wel echt nodig? Wil je echt vijf verschillende soorten vazen bijhouden? Neem niet enkel de inhoud van je kasten onder handen, maar ook alle spullen die erop staan. Hoe minder spullen er in het zicht staan, hoe meer rust je zal krijgen. Wees tijdens het opruimen streng voor jezelf want alleen zo kan je een minimalistisch interieur creëren.

2. Lichte kleuren

In een minimalistisch interieur vormen neutrale kleuren zoals wit, zwart en grijs de basis. Deze natuurlijke kleuren zien er fris, clean en rustig uit. Hier en daar kan je eventueel een pastelkleur gebruiken om het geheel wat te breken. Felle kleuren en drukke patronen op de muren horen niet thuis bij een minimalist. Ook het type vloer speelt een belangrijke rol. Zo past een strakke vloer perfect binnen een minimalistisch interieur. Denk bijvoorbeeld aan een betonnen vloer, een houten vloer of een gietvloer.

3. Minimalistische meubels

Qua meubels kies je best voor natuurlijke materialen zoals hout. Bij minimalistische meubels is de basis wit, eventueel voorzien van houten pootjes of grepen. Deze meubels zijn strak en van duurzaam materiaal. Ze zitten comfortabel en verder hebben ze geen tierlantijntjes. Enkele voorbeelden zijn een grijze stoffen zetel, een wit tv-meubel of opbergmeubel en een subtiel salontafeltje in dezelfde kleur.

4. Weinig accessoires

‘Kiezen is verliezen’ gaat niet op in een minimalistisch interieur. Hoe minder accessoires, hoe beter. Natuurlijk hoef je niet al je kaarsen en decoratie weg te gooien, want dan zou het maar een kille bedoening worden. Kies een paar accessoires uit en verkoop de rest bijvoorbeeld tweedehands. Kan je het echt niet laten om af en toe iets nieuws te kopen? Spreek met jezelf af om telkens een item weg te doen voor elk nieuw accessoire dat je koopt. Zo voorkom je dat je weer te veel rommel in huis haalt.

5. Raamdecoratie

Als laatste is ook de raamdecoratie niet onbelangrijk. In een minimalistisch interieur kan je de ramen eigenlijk het beste open en vrij houden. Als je toch graag iets van raamdecoratie wil, dan zijn dunne gordijnen in neutrale kleuren een goede keuze. Maar ook houten jaloezieën, lamellen of vouwgordijnen in een lichte stof passen goed in een minimalistisch interieur.

Hou jij van een minimalistisch interieur? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: 4 x de meest gemaakte fouten in het interieur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here