DELEN

Een huis verkopen zonder makelaar is een ideale manier om te besparen, maar het is dan wel belangrijk dat je het goed doet. Die paar duizend euro minder makelaarskosten verdwijnen natuurlijk in het niks als je je huis fel onder de marktprijs verkoopt. Hieronder vind je zes handige tips die nuttig zijn voor eender wie van plan is om zijn huis te verkopen zonder makelaar.

# 1. Laat een schatting uitvoeren

Een huis verkopen zonder makelaar betekent dat je zelf een vraagprijs zal moeten bepalen. In de praktijk blijkt dat kandidaat-verkopers vaak de waarde van hun huis overschatten. Een te hoge vraagprijs is echter geen goed idee. In een ideaal geval worden kandidaat-kopers optimaal tegen elkaar uitgespeeld. Als de initiële vraagprijs te hoog is, haken sommige kopers meteen af en is de concurrentie minder groot. Hierdoor kan het hoogste bod uiteindelijk tegenvallen.

Wil je een huis verkopen zonder makelaar, dan raden we aan om te vertrekken vanaf een objectieve schatting. Er bestaan tools die je hier een relatief goed idee van geven. De Realo Schatting geeft bijvoorbeeld een goede indicatie van de waarde van het huis. Uiteraard kan je ook een schatter inschakelen. Over het algemeen kost zo’n schatting dan 250 euro.

# 2. De juiste vraagprijs vragen

De vraagprijs mag gerust iets boven de geschatte waarde liggen om nog een onderhandelingsmarge te behouden. Houd er rekening mee dat een openingsbod over het algemeen vijf tot tien procent lager ligt. Rondt de vraagprijs niet af op tienduizend euro, want een magische negen overtuigt mensen om sneller iets te kopen. In plaats van 350.000 euro vraag je dus 349.000 euro.

# 3. Verkoop op het juiste moment

Als je het maximum wil halen uit je huis moet je weten wanneer het een goed moment is om te verkopen. In het ideale geval speel je kandidaat-kopers tegen elkaar uit en niet omgekeerd. Daarom kan je maar beter even wachten als er nog een aantal andere huizen in de buurt te koop staan. Ook andere factoren, zoals lage rentevoeten, kunnen ervoor zorgen dat het ene moment gunstiger is dan het andere.

# 4. Schakel tijdig een notaris in

Wil je huis verkopen zonder makelaar, dan is het aan te raden om meteen contact op te nemen met de notaris. De notaris vraagt allerlei documenten op en zal advies verlenen. Veel kandidaat-verkopers wachten tot na de verkoopovereenkomst voordat ze de notaris contacteren, maar het opvragen van sommige documenten kan maanden duren. Bovendien riskeer je dat er fouten in de verkoopovereenkomst sluipen en dat kan problemen opleveren.

# 5. Offertes opvragen en vergelijken

Veel mensen die zelf een huis verkopen zonder makelaar willen besparen op de makelaarskosten. Dat is zeker geen slecht idee, maar vergeet niet dat er nog andere kostenposten zijn waarop je kan besparen. Je hebt bijvoorbeeld een EPC-keuring, een elektriciteitskeuring en een keuring van de mazoutketel nodig. Hiervoor moet een expert langskomen die eigen tarieven hanteert. Dit kan per expert soms tot honderd euro verschillen, zeker als je meteen voor een pakketformule kiest.

# 6. Je huis klaarmaken voor de verkoop

Het is zeker geen slecht idee om kleine gebreken te herstellen. Het gaat dan voornamelijk om de meest dringende en zichtbare gebreken aan de woning, zoals het opvullen van een barst in de muur. Ook muren met felle kleuren een laagje witte verf geven, is een goed idee. Grote renovatiewerken, zoals het steken van een nieuwe keuken, hoef je niet meer te doen. Dergelijke investeringen haal je er bij een verkoop niet meer uit. Je loopt bovendien het risico dat een kandidaat-koper de keuken maar niks vindt en dat hij zelf een nieuwe keuken wil laten plaatsen.

Ruim je huis verder op, maar laat de meubels staan. In de tuin geldt hetzelfde: zet de tuinstoelen, de parasol en de barbecue alvast klaar. Het is vaak het idee van ergens te wonen dat kandidaat-kopers overtuigt en niet louter de bakstenen. Je huis moet een huiselijk gevoel hebben en kandidaat-kopers moeten zich alvast kunnen voorstellen hoe zij er zouden wonen en leven. Rust, ruimte, orde en netheid zijn een must. Maak het echter niet te persoonlijk en haal de familiefoto’s al van de muren. Bloemen en planten zijn wel een goed idee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here