DELEN

Een goede plaatsbeschrijving is voor zowel de huurder als de verhuurder echt wel aangewezen. Het is het belangrijkste document om de huurschade vast te stellen, waarbij de uittredende plaatsbeschrijving met de intredende plaatsbeschrijving wordt vergeleken. In principe kunnen de huurder en verhuurder samen zo’n plaatsbeschrijving opmaken, maar er zijn wel een aantal zaken waarop ze moeten letten. Hieronder leggen we het een en ander uit en geven we je ook zeven tips mee om een goede plaatsbeschrijving te maken.

Op tijd een plaatsbeschrijving opmaken

De eerste plaatsbeschrijving opmaken moet zo snel mogelijk gebeuren. Dat is logisch want anders wordt het wel heel moeilijk om de begintoestand vast te stellen. Daarom gebeurt de plaatsbeschrijving opmaken bij voorkeur net alvorens de huurder er zijn intrek neemt. Als de plaatsbeschrijving opmaken dan niet kan, moet de plaatsbeschrijving opmaken binnen de eerste maand van de huurperiode gebeuren. Dit houdt wel een aantal risico’s in want de huurder kan dan al schade hebben veroorzaakt. Vroeger de plaatsbeschrijving opmaken is dan ook beter. Bij de uittredende plaatsbeschrijving geldt trouwens net hetzelfde: maak het op de laatste dag van de huur op, net op het moment dat de huurder vertrekt.

Samen de plaatsbeschrijving opmaken

Een plaatsbeschrijving moet altijd op tegenspraak gemaakt zijn. Dit wil zeggen dat huurder en verhuurder aanwezig zijn, maar ook dat je best zelf je zegje doet. Kijk ook zelf rond, let goed op de details en laat alles vastleggen wat je ziet. Als je het niet helemaal eens bent met de goede werking van een toestel, laat je het opnemen.

Een gedetailleerde plaatsbeschrijving opmaken

Het is belangrijk dat een plaatsbeschrijving voldoende gedetailleerd is. Daarom moet je echt alles bekijken. Probeer bijvoorbeeld stopcontacten uit, laat kraantjes eens even lopen, controleer de afvoeren, gebruik de lichten enzovoort. Hetzelfde geldt voor toestellen als ovens en vaatwasmachines: je kan niet zomaar aannemen dat ze werken en je moet ze proberen.

Wees ook altijd gedetailleerd in je omschrijvingen. Het kan bijvoorbeeld wel gaan om een functionerende oven van merk X, maar zeg er toch maar meteen ook bij of het een oven in nieuwstaat is of een oven met duidelijke gebruikssporen. Omdat schade door ouderdom voor rekening van de verhuurder is, is het voor de huurder belangrijk dat hier akte van wordt genomen.

Beschrijf niet alleen de binnenkant van de woning

Vaak wordt de plaatsbeschrijving beperkt tot de binnenkant van de woning. Ook de gevel van de woning kan natuurlijk schade oplopen, net zoals de tuin. Wees daarom heel concreet en noteer ook hier alle bijzonderheden. Zeker in de tuin schort er wel vaker het een en ander. Vergeet verder niet om de meterstanden te noteren en om te noteren hoeveel huissleutels en garagesleutels er aanwezig zijn.

Neem veel foto’s

Natuurlijk moet je een schriftelijke plaatsbeschrijving opmaken, maar beelden zeggen nog steeds veel meer dan woorden. Neem daarom veel foto’s die aan de plaatsbeschrijving worden toegevoegd. Het gaat dan over algemene foto’s van verschillende ruimtes, maar schenk zeker ook aandacht aan specifieke mankementen, zoals een gebroken badkamertegel. De foto’s voeg je dan aan de plaatsbeschrijving toe. Veel makelaars hebben een mobiele printer mee om ze meteen af te printen en toe te kunnen voegen, zodat ze ook meteen kunnen worden gehandtekend.

Schakel een onafhankelijke derde in

Om onenigheid te voorkomen, willen verhuurders liever niet zelf de plaatsbeschrijving opmaken. Zij schakelen dan liever een onafhankelijk persoon in. Dat kan inderdaad interessant zijn. Een landmeter heeft bijvoorbeeld meer kennis van sommige zaken en weet goed waar hij op moet letten. Anderzijds is zo’n landmeter niet goedkoop en kan de plaatsbeschrijving opmaken zo al snel meer dan 300 euro kosten. Sommige verhuurders willen deze kosten aan de huurder aanrekenen, maar dat mag niet. Deze kosten moeten worden gedeeld.

Vergeet de plaatsbeschrijving niet te registreren

Is de plaatsbeschrijving opgesteld? Dan moet je de plaatsbeschrijving nu bij het schriftelijk huurcontract voegen, dagtekenen en elke pagina ondertekenen. Zowel het huurcontract als de plaatsbeschrijving moeten vervolgens worden geregistreerd. Dit kan eenvoudig via de MyRent-toepassing. Deze registratie is gratis en bij niet-registratie binnen de twee maanden moet de verhuurder een boete betalen.

Veelgestelde vragen over plaatsbeschrijvingen

  • Wat is een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving of een staat van bevinding is een gedetailleerde vaststelling van de feitelijke toestand van het pand op een welbepaald moment, op tegenspraak opgesteld door de huurder en verhuurder en al dan niet door tussenkomst van een onafhankelijke derde.

  • Waar vind ik een voorbeeld van een eenvoudige plaatsbeschrijving?

Via de website van Test Aankoop vind je een modelplaatsbeschrijving terug. Ook de Gezinsbond heeft een eenvoudig model gemaakt.

  • Wie betaald de plaatsbeschrijving bij uittrede?

De kosten voor de uittredende plaatsbeschrijving worden gedeeld door de huurder en de verhuurder.

  • Moet een plaatsbeschrijving met foto’s?

Foto’s zijn niet verplicht, maar wel aangeraden.

  • Hoeveel kost een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving kan gratis worden opgesteld door de huurder en de verhuurder. Wanneer zij een beroep doen op een expert, betalen ze daar meestal 300 à 400 euro voor. Omdat ze de kosten delen, moet je rekenen op 150 tot 200 euro als huurder of als verhuurder.

  • Wat als ik zonder plaatsbeschrijving een appartement verhuur?

Dan wordt er op het moment van uittreden aangenomen dat het pand zich in dezelfde staat bevindt als op het moment van intreden. Dit is heel nadelig en is te vermijden. Bovendien is een plaatsbeschrijving opmaken verplicht en kan je dus een boete krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here