DELEN

Energiezuinigheid is een belangrijk onderwerp in Vlaanderen. Er worden steeds meer investeringen gedaan om energie te besparen en minder schadelijke stoffen uit te stoten. Gelukkig zijn er verschillende energie subsidies die Vlaamse particulieren kunnen gebruiken om dergelijke investeringen te doen. In dit artikel vertellen we je wat deze energie subsidies precies inhouden en waarom energiezuinige investeringen de moeite waard zijn.

Subsidie isolatie dak

Dakisolatie is een belangrijke stap in het verbeteren van de energie-efficiëntie van een gebouw. Door de dakbedekking te isoleren, beperk je de warmteverliezen tijdens de wintermaanden en houd je de warmte buiten tijdens de zomermaanden. Vermindering van warmteverlies betekent dat het gebouw minder energie verbruikt, waardoor jouw energierekening omlaag zal gaan. Naast de financiële voordelen is dakisolatie ook een duurzame keuze die bijdraagt aan een beter milieu. Door de dakisolatie wordt de hoeveelheid broeikasgassen die wordt uitgestoten, verminderd. Het zijn stuk voor stuk redenen waarom er een Subsidie Isolatie Dak is. Met de Subsidie Isolatie Dak wil de overheid dakisolatie aanmoedigen.

De Mijn VerbouwPremie voor Dak, ook wel de Subsidie Isolatie Dak genoemd, is een subsidie voor het plaatsen van nieuwe dak- of zolderisolatie, het verwijderen van asbest, de afbraak van de dakstructuren, de plaatsing van een onderdak bij hellende daken en soortgelijke werken. Er zijn heel wat voorwaarden aan verbonden. Zo dient het gebouw ten minste vijftien jaar oud te zijn op de datum van de aanvraag van de Subsidie Isolatie Dak. Het bedrag van de Subsidie Isolatie Dak is afhankelijk van verschillende factoren en kan oplopen tot vijftig procent van de investering. Het is een van de veelgebruikte energie subsidies in Vlaanderen.

Subsidies isolatie gevel en muren

We weten allemaal dat subsidies verbouwen een stuk aangenamer kan maken. Zo is het ook mogelijk om met behulp van subsidies gevelisolatie te plaatsen. Muur- en gevelisolatie is van groot belang voor een woning. Het is essentieel om de warmte of de koude in de woning te behouden, waardoor je energie bespaart en jouw energierekening laag houdt. Muur- en gevelisolatie helpt ook om geluidsoverlast te verminderen en het comfort van de woning te verhogen.

Het is niet alleen mogelijk om met subsidies gevelisolatie langs de buitengevel te plaatsen, ook het plaatsen van muurisolatie aan de binnenkant van de gevel of het navullen van een bestaande spouwmuur komt in aanmerking. Om met deze subsidies verbouwen een stuk betaalbaarder te kunnen maken, moet er wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo kan je enkel voor gebouwen van ten minste vijftien jaar oud deze subsidie isolatie aanvragen. Ook zijn er strikte voorwaarden met betrekking tot de isolatiewaarden van toepassing. De subsidies isolatie gevel variëren tussen 35% en 50% van het factuurbedrag in 2023. In 2024 daalt dit naar 25% en 35%. Het is dus aan te raden om deze investering nog in 2023 te doen.

Subsidie isolatie kruipruimte en vloer

Vloerisolatie is een belangrijk onderdeel van het energiebesparingsplan van een woning of gebouw. Door middel van vloerisolatie voorkom je dat warme lucht naar buiten stroomt en dat koude lucht naar binnen stroomt, waardoor je energie bespaart. Daarnaast voorkomt vloerisolatie dat koude lucht uit de vloer naar boven stijgt en dat er koudebruggen ontstaan. Vloerisolatie verhoogt ook het comfort en bespaart je van koude voeten. Daar is je partner ook blij mee. Door vloerisolatie te gebruiken, kan je op de lange termijn ook geld besparen. En zo is iedereen tevreden.

Zowel het plaatsen van nieuwe vloerisolatie op de volle grond als het plaatsen van kelderplafondisolatie komt in aanmerking voor een subsidie voor vloerisolatie. Het gebouw dient wel ten minste vijftien jaar oud te zijn. Er gelden ook andere eisen, bijvoorbeeld wat de Rd-waarde van de vloer of het kelderplafond betreft. De premie bedraagt 35% tot 50%, afhankelijk van de inkomensgroep. Vanaf 2024 dalen de energie subsidies voor vloerisolatie.

Subsidie isolerend glas

Hoogrendementsglas is een essentieel onderdeel van duurzaam (ver)bouwen. Het helpt om de energierekening te verlagen en het milieu te beschermen. Door een hogere isolatiewaarde te hebben, voorkomt hoogrendementsglas dat warmte uit het gebouw ontsnapt. Hierdoor is er minder energie nodig om de binnentemperatuur te behouden. Daarnaast voorkomt isolerend glas dat warmte van buiten het gebouw binnendringt, waardoor er minder energie nodig is voor airconditioning. Kortom, hoogrendementsglas helpt om het energieverbruik te verlagen, waardoor het milieu en jouw portemonnee worden beschermd.

Het mag dan ook niet verbazen dat je met behulp van subsidies woning of appartement met hoogrendementsglas kan uitrusten. Houd wel rekening met voorwaarden en beperkingen bij deze energie subsidies. Zo komt het plaatsen van glas in een veranda niet in aanmerking voor de Subsidie Isolerend glas. Je kan tot vijftig procent van de investering terugkrijgen met behulp van de subsidie Isolerend Glas.

Subsidie voor volle buitendeuren

Bij de plaatsing van volle buitendeuren, dit zijn buitendeuren zonder glas, kan je eveneens een subsidie isolatie aanvragen. Uiteraard dient het dan wel te gaan om volle buitendeuren die voldoende geïsoleerd zijn. De U-waarde van nieuw geplaatste volle buitendeuren mag maximaal 2 Wm²/K bedragen. Bovendien kan je slechts een keer per vijf jaar de subsidie isolatie aanvragen voor volle buitendeuren en hoogrendementsglas.

Energie subsidies Vlaanderen voor een warmtepomp

Een warmtepomp is een flexibel en energiezuinig alternatief voor het verwarmen en koelen van een gebouw. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een geothermische warmtepomp maakt gebruik van de warmte van de bodem om het gebouw te verwarmen en te koelen. Een lucht/lucht-warmtepomp maakt gebruik van de lucht om het gebouw te verwarmen en te koelen. Een lucht/water-warmtepomp gebruikt de lucht om een waterreservoir te verwarmen, wat vervolgens wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen. Tot slot is er de hybride lucht/water-warmtepomp. Dit is een combinatie. Al deze warmtepompen komen in aanmerking voor energie subsidies. Het type warmtepomp is bepalend voor welk subsidiebedrag je krijgt.

Energie subsidies voor een zonneboiler

Een zonneboiler is een energiebesparende technologie die gebruikmaakt van de warmte van de zon om warm water te maken. Door middel van een paneel dat aan het dak van het huis is bevestigd, zal het de warmte van de zon absorberen. Deze warmte wordt vervolgens doorgegeven aan een vloeistof, meestal water, dat door de zonneboiler wordt verwarmd. De warme vloeistof wordt vervolgens doorgegeven aan een boiler voor warm water. De boiler kan het water verder verwarmen. Het is een energiebesparende technologie, omdat het warmte opwekt zonder de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De afgelopen jaren had men veel aandacht voor zonnepanelen, maar ook een zonneboiler blijft een goede investering.

Dat is meteen ook de reden waarom het in aanmerking komt voor een van de energie subsidies. Het bedrag van de subsidie is afhankelijk van onder meer het inkomen, het factuurbedrag en de apertuuroppervlakte. Dit is de oppervlakte van de panelen die het zonlicht opvangen en in warmte omzetten. De apertuuroppervlakte is kleiner dan de totale oppervlakte, wat ook de randafwerking omvat.

Energie subsidies voor een gascondensatieketel

Een gascondensatieketel is een modern en energiezuinig type verwarmingssysteem dat warmte produceert door het verbranden van gas. Het is het meest efficiënte gasverwarmingssysteem op de markt, waardoor het een populair keuze is voor energie-efficiënte woningen. De ketel maakt gebruik van de warmte die vrijkomt als het gas wordt verbrand. De premie bedraagt in principe 1800 euro (tot 40% van de factuur), maar je kan een hogere premie krijgen als je een oude verwarmingsinstallatie op stookolie vervangt door een gascondensatieketel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here