DELEN

Afwasmiddel heeft vrijwel iedereen in huis. Je hebt het iedere dag nodig om mee af te wassen. Maar wist je dat je met afwasmiddel nog veel meer kan doen? Je kan afwasmiddel gebruiken voor verschillende klusjes in huis. Wij zetten alvast tien manieren op een rijtje voor je!

afwasmiddel

1. Vlekken in kleding verwijderen

Heb je saus gemorst op je blouse? Kan gebeuren. Gelukkig hoef je geen speciaal product tegen vlekken te gaan kopen. Je kan ook afwasmiddel gebruiken om de vlekken eruit te krijgen. Zelfs vetvlekken en bloedvlekken die een normaal wasmiddel er niet uit krijgt, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hoe vlekken in kleding verwijderen? Breng een beetje afwasmiddel aan op de vlek en wrijf het goed in. Vervolgens laat je dit even intrekken, spoel je het uit en steek je het kledingstuk in de wasmachine. Het voordeel is dat je dit trucje op vrijwel ieder kledingstuk kan toepassen en op iedere stof. Dit om de reden dat afwasmiddel geen hardnekkige werking heeft.

2. Kleding wassen met afwasmiddel

Heb je geen wasmachine in de buurt? Dan kan je ook afwasmiddel gebruiken. Afwasmiddel in wasmachine is geen goed idee, maar dit product is wel prima geschikt voor handwas. Vul een emmer met lauwwarm water, giet er een beetje afwasmiddel bij, laat het even weken en maak je kleding schoon. Om beschadiging van kleding te voorkomen is het belangrijk dat je niet teveel wringt en wrijft. Let er vervolgens op dat het sop goed uit de kleding is verdwenen. Dit kan je doen door te spoelen onder stromend water of een emmer water te gebruiken zonder afwasmiddel. Knijp tenslotte voorzichtig het vocht uit de kleding en hang het op aan een waslijn of wasrek.

3. Badkamer- en keukentegels schoonmaken

De tegels van de badkamervloer zijn vaak vies door vette zeepresten. En ook op de tegels achter het fornuis zie je vaak bakvet. Met afwasmiddel kan je ze makkelijk ontvetten. Het enige wat je nodig hebt is een emmer warm water en twee eetlepels afwasmiddel om de vloer en muur mee schoon te maken. Je tegels in de badkamer en keuken gaan weer prachtig blinken door het afwasmiddel.

4. Ramen wassen met afwasmiddel

Heb jij een hekel aan ramen wassen? En lukt het je niet om de ramen te wassen zonder strepen? Afwasmiddel is jouw reddende engel! Vul een emmer met warm water en voeg een paar druppeltjes afwasmiddel toe. Dompel je spons even in het water en begin met schoonmaken. Maak de ramen vochtig met de spons (niet te nat) en neem de hoeken en randen goed mee. Zodra de ramen goed ingesopt zijn, kan je de trekker erbij halen. Beweeg met de trekker van boven naar beneden, het liefst in één vloeiende beweging, om zo strepen te voorkomen. Neem je trekker af met een zeem om de vuiligheid weg te nemen.

5. Auto wassen met afwasmiddel

Voor het wassen van je auto gebruik je best een goede autoshampoo. Deze hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn. Veel mensen vragen zich af of ze hun auto mogen wassen met afwasmiddel. Dit doe je beter niet. In wasmiddel zitten ingrediënten die de beschermende laag van de lak verwijderen (was) en zelfs de lak kunnen uitdrogen. In dit laatste geval kan de lak een dof effect krijgen en op termijn kan de lak beschadigen. Heb je geen autoshampoo in huis? Dan kan het heus geen kwaad om één keer afwasmiddel te gebruiken, maar maak er geen gewoonte van.

6. Vlekken en kringen op hout verwijderen

Heb je een houten kastje en zitten er een paar vlekken of kringen op? Die kan je met een sponsje, water en afwasmiddel makkelijk verwijderen. Sop het oppervlak goed in, laat het even intrekken en maak alles schoon met een lauwe doek. Let er wel op dat al het sop goed is verwijderd.

7. Zilveren sieraden schoonmaken

Ook voor het schoonmaken van zilveren sieraden kan je afwasmiddel gebruiken. Doe in een glas met wat bruisend mineraalwater een scheutje wasmiddel. De bubbels helpen om het vuil eraf te weken en verspreiden de zeep extra goed zodat ook de moeilijk bereikbare plekken en vervelende hoekjes worden aangepakt. Laat je sieraden vervolgens vijf à tien minuten weken en gebruik een zachte tandenborstel om eventuele stenen voorzichtig te borstelen. Je sieraden zien er weer als nieuw uit!

8. Haarborstels schoonmaken

Je staat er misschien niet bij stil, maar eigenlijk zijn haarborstels een bron van vuil: talg, vet haar en allerlei haarproducten zoals gel en lak. Hoe kan je een haarborstel schoonmaken? Je raadt het al: met afwasmiddel! Doe een paar druppeltjes wasmiddel in een kom met heet water en laat het even weken. Op die manier wordt al het vuil goed opgelost. Spoel de borstel vervolgens af met koud water en laat hem goed drogen.

9. Fruitvliegjes vangen met afwasmiddel en azijn

Heb jij last van fruitvliegjes in huis? Er zijn verschillende manieren om fruitvliegjes te bestrijden. Eén van de manieren is afwasmiddel gebruiken. Doe wat azijn in een glas, doe hier een beetje wasmiddel bij en roer alles goed door elkaar totdat je een schuim krijgt. Na een aantal uren zal je zien dat er heel wat fruitvliegjes op de bodem van het glas liggen. De fruitvliegjes worden namelijk aangetrokken door de geur van de azijn, maar het wasmiddel zorgt ervoor dat ze niet meer kunnen vliegen en vervolgens verdrinken.

10. Bellenblaas maken

Als laatste geen huishoudelijke tip, maar wel een goede manier om je kleine kinderen bezig te houden. Je kan zelf bellenblaas maken met water en een beetje afwasmiddel. De verhouding is ongeveer tien delen water en één deel afwasmiddel. Ook al is een bellenblaas in de winkel niet zo duur, je bespaart er toch weer wat geld mee door zelf bellenblaas te maken!

Lees ook: Waarom azijn het wondermiddel in huis is

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here