DELEN

onderhoud aan de condensatieketel is niet alleen goed voor je portemonnee. Het is in België volgens de wet verplicht om als eigenaar van een gasketel of mazoutketel deze goed te onderhouden, ook als je een huurder bent. In dit artikel geven we je in een nutshell de belangrijkste info mee.

De kosten van cv-ketel onderhoud

Het is waarschijnlijk de eerste vraag die bij je naar boven komt: wat kost cv-ketel onderhoud me? De prijs van het onderhoud is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk te begrijpen dat cv-ketel onderhoud niet zelf uit te voeren is. Een cv-ketel is een zeer complex apparaat. Onderhoud de gasketel of mazoutketel daarom nooit zelf, maar huur een specialist in voor dit project. Je hebt bij het onderhoud 2 keuzes:

  • Eenmalig onderhoud
  • Een onderhoudscontract

Gemiddeld kost eenmalig onderhoud aan een gasketel € 80 en bij een mazoutketel leg je € 100 neer. Ga je toch liever voor onderhoud aan de hand van een onderhoudscontract? Maandelijks betaal je bij een gasketel € 10 per en bij een mazoutketel € 15.

Waarom een onderhoudscontract aangaan?

Zoals hierboven uitgelegd lijken de kosten van een onderhoudscontract hoger te zijn dan eenmalig onderhoud. Toch is het aangaan van een onderhoudscontract zeer voordelig:

  • Op lange termijn goedkoper. Doordat de brander die de brandstof verbrand na verloop van tijd vies wordt, daalt het rendement. Dit rendement kan tot 35% minder hoog zijn dan bij een gasketel die wel schoon is. Tijdens het onderhoud wordt voornamelijk de brander goed opgeschoond. Een slecht onderhouden gasketel of mazoutketel kost op lange termijn dus veel energiekosten.
  • Direct hulp bij nood dankzij 24-uurs lijn. In bijna alle onderhoudscontracten die afgesloten worden voor het onderhoud aan de cv-ketel, staat dat je gebruik kan maken van de 24-uurs lijn. Erg fijn voor als je midden in de winter met een kapotte ketel opgescheept zit.
  • Veiliger. Een goed onderhouden gas- of mazoutketel is veiliger. Het kan namelijk zo zijn dat een kapotte cv-ketel explodeert of koolstofmonoxide verspreidt met alle gevolgen van dien. Door tijdig de ketel te onderhouden, wordt dit voorkomen.

Wat zegt de wet over cv-ketel onderhoud?

Aan het onderhoud aan de cv-ketel zijn de volgende regels verbonden:

  • Ben jij de gebruiker van de ketel? Dan ben jij volledig verantwoordelijk voor wat ermee gebeurt, dus ook het onderhoud.
  • In Wallonië en Brussel moet iedere 3 jaar onderhoud verricht worden aan gasketels die werken op butaan, aardgas of propaan.
  • Ketels die werken op mazout (stookolie) dienen ieder jaar onderhouden te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here