Voor iedere boorklus is er wel een geschikte boormachine te vinden. Toch is de keuze voor zo’n boormachine lang niet altijd even eenvoudig. Soms lijken boormachines al eens sterk op elkaar, terwijl ze op vlak van vermogen en mogelijkheden niet verder uit elkaar kunnen liggen. Het begint eigenlijk al met het onderscheid tussen een bekabelde en een accuboormachine, maar het gaat al snel over naar de geschiktheid voor diverse materialen en uiteenlopende toepassingen.
Op zoek naar een geschikt boorapparaat? Onderstaand onderscheid helpt jou al snel verder. We gaan van start met een belangrijke tweedeling.
Boormachine kiezen voor diverse gebruikers
Lang niet iedere gebruiker zal op zoek zijn naar eenzelfde boormachine. Zij die slechts af en toe eens klussen, willen vooral een betaalbaar toestel dat geschikt is voor de courantste lichte klussen in en om het huis. Toch moet het toestel goed in de hand liggen. Best kies je hier voor een boorapparaat dat toch wel gaten tot 30 millimeter kan maken. Ook een maximale koppel van 54 Nm hoort echt wel te volstaan. Om het eenvoudiger te maken kies je voor een accuboormachine (+/- 1,5 Ah) met boorgatverlichting. Met een standaard set boren, pluggen en schroeven kom je vervolgens al een heel eind.
Als hobbyist die ook zelf meubelen bouwt en met plezier een aanrecht maakt op maat van zijn keuken, zal je dan weer kiezen voor een krachtigere boormachine. Vaak is zo’n boorapparaat iets duurzamer en voorzien van een accu met een hogere capaciteit. Idealiter beschik je zelfs over meerdere accu’s zodat je altijd verder kan werken. Kies voor een vermogen vanaf 750 watt, een boorcapaciteit van 35 mm of meer in hout en 20 mm in steen en een accucapaciteit van ongeveer 2,5 Ah.
Boormachine kiezen in functie van de toepassing
Wanneer we een boorapparaat kiezen, hebben we in principe de keuze tussen vier toestellen. In de eerste plaats is er de klassieke schroefmachine. Zo’n machine is geschikt voor eenvoudige klusjes zoals het snel indraaien van schroeven. Wil je daarentegen ook kunnen boren? Dan is een schroefboormachine een betere keuze. Zo’n schroefboormachine kan zowel boren in hout als in metaal, kunststof en zachte steen (bv. gips). Om te boren in baksteen zal je daarentegen over een klopboormachine moeten beschikken, terwijl een boorhamer ook boren in beton mogelijk maakt. Zo’n boorhamer kan je ook gebruiken voor het uitbreken van een vloer, maar in de praktijk zijn er ook hier betere oplossingen mogelijk.
Hoe moet je nu een geschikt boorapparaat kiezen?
Bovenstaand overzicht toont aan dat je je in de praktijk verschillende vragen moet stellen. Vraag je in de eerste plaats af wat je wilt gaan doen: enkel schroeven, ook boren of echt vloeren uitbreken? Ga ten tweede na in welke materialen je wilt gaan schroeven en boren en hoe zwaar jouw klus is. Pas in functie hiervan het gewenste vermogen en de gewenste koppeling van het boorapparaat aan. Uiteraard moet ook de capaciteit van de accu dat alles op de voet volgen.
Maak tot slot de afweging: ben jij een sporadische klusser of eerder een echte fanatiekeling die ook in de toekomst nog heel wat (zware) werken zal uitvoeren? Misschien moet het toestel in dat laatste geval immers toch iets meer kunnen dan wat nu noodzakelijk is. Is dat niet het geval? Dan mag je zeker kiezen voor de goedkopere keuze. Zorg er dan enkel voor dat het boorapparaat aan al jouw verwachtingen voldoet.
Bron uitgelichte afbeelding: Bidvine.com