DELEN

We durven wel te stellen dat het een van de belangrijkste items in huis is: de stoel! Je brengt er immers toch al snel heel wat uurtjes op door. Daar komt bij dat het een behoorlijk groot meubelstuk is – en de stijl dus ook niet geheel onbelangrijk is. Wat zijn nu belangrijke punten om op te letten bij het in huis halen van de juiste stoel? Lees snel verder: we vertellen je onze tips en tricks.

De functie van de stoel

De zoektocht begint bij het vaststellen van de functie van de stoel – want daar zitten nogal wat essentiële verschillen in! Zo is er de stoel die met name bedoeld is om rechtop aan te zitten, maar er is natuurlijk ook de variant waar je juist lekker in wilt luieren. En om in die ontspannen modus te komen, wil je graag onderuitgezakt zitten. Denk van tevoren dus goed na over de precieze functie van de stoel.

Waar je dit verschil op kunt baseren? Meestal is het afhankelijk van de plek waar je de stoel wilt plaatsen in huis. Zo doe je er goed aan om een stoel bij de eetkamer neer te zetten die maakt dat je rechtop zit, in een actieve houding. Hetzelfde geldt voor de stoel aan je bureau – daar is dit misschien zelfs wel nog belangrijker. In de woonkamer gelden daarentegen heel andere regels: daar is de stoel al snel bedoeld om in te hangen. Een fauteuil past hier dan ook stukken beter.

De juiste stoel in huis halen: let op de functie van de stoel

Het materiaal

Het tweede belangrijke punt bij het uitkiezen van de juiste stoel draait om het materiaal. Hoewel je misschien al snel denkt dat dit niet zo relevant is, ligt dat in werkelijkheid wel anders. Zo doet het materiaal veel voor het comfort van de stoel – en daarbij is het maar net waar je naar op zoek bent. Zo is stof heerlijk zacht aan de benen, wat wel zo prettig zit. Zeker als je gaat voor een materiaal als fluweel – ook nog eens perfect passend bij de laatste trends. Leer zorgt bijvoorbeeld voor verkoeling: heerlijk in de zomermaanden.

Niet alleen comfort speelt een rol bij de materiaalkeus. Denk ook eens aan het schoonhouden van de stoel. Bij bijvoorbeeld kunstleer is dit heel eenvoudig: een doekje erover heen, en je bent klaar. Ideaal wanneer je met kleine kinderen of huisdieren in huis woont. Stof is in dat geval namelijk een stukje minder eenvoudig bij te houden. Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Nieuwe stoel uitkiezen? Het materiaal doet wonderen!

Wel of geen armleuning

Om toch nog even bij dat comfort te blijven hangen: ook de armleuning is hierbij bepalend. Wie voor een stoel met leuning kiest, gunt de armen de ruimte om bij te kunnen komen. Dit is met name van belang als je op zoek bent naar een stoel om dagelijks urenlang in te zitten – denk aan de bureaustoel. Je lichaam moet dan immers kunnen ontspannen!

De armleuning is daarbij wel bepalend voor het uiterlijk van de stoel, ook iets om goed bij stil te staan. Als je het liefst wilt gaan voor een strakke look in bijvoorbeeld de eetkamer, dan doe je er goed aan om die armleuningen achterwege te laten. Zo kies je immers voor en variant die er zo basic mogelijk uitziet.

Meer lezen? De eetkamer inrichten: dit mag niet ontbreken!

De armleuning doet wonderen voor het comfort van de stoel

De look van de stoel

Dan komen we bij het laatste punt: de look van de stoel. Hierboven werd al aangestipt dat bijvoorbeeld de armleuning hierbij bepalend is. Maar dat is natuurlijk niet alles! Zo is het ook relevant om goed na te denken over de kleur van de stoel die je in huis neemt. Ga je voor een opvallende tint, waarmee je echt een eyecatcher maakt van de stoel? Of kies je juist liever voor een basic kleur?

Er zijn meer zaken om bij stil te staan. Zo bepalen ook de stoelpoten een groot deel van de look van de stoel. Hout heeft hierbij een warme uitstraling, terwijl metaal juist industriëler overkomt – om maar een voorbeeld te noemen. Kortom: genoeg stof tot nadenken bij het in huis halen van de juiste stoel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here