DELEN

Ben je op zoek naar zonwering voor jouw huis? Dan moet je niet alleen rekening houden met de stijl van jouw woning, maar ook met jouw levensstijl en budget. Dat is logisch. Daarnaast spelen er ook een aantal praktische factoren en dat blijkt soms al wat moeilijker te zijn. Onderstaande vijf praktische vragen dien je je dan ook te stellen.

Waar wil ik schaduw of verkoeling?

Dat is inderdaad geen onbelangrijke vraag. Indien je vooral buiten schaduw wilt, kan je bijvoorbeeld een terrasoverkapping of luifel plaatsen. Hierbij kan je ook nog rekenen op diverse afweringsvormen. Zo zijn er luifels die ook bescherming bieden tegen een laagstaande zon of tegen wind. Wil je dan weer vooral verkoeling binnenshuis? Dan zijn screens of rolluiken een beter idee. Gordijnen zijn hier minder geschikt voor, tenzij je kiest voor plisségordijnen die een sterke verduistering bieden.

Hoe zit het met de oriëntering?

Breng de oriëntatie van elke kamer in kaart en doe dat bijvoorbeeld ook voor het terras. Screens hoef je bijvoorbeeld niet te plaatsen bij ramen die noordelijk zijn gericht. Hier volstaan aluminium jaloezieën heus wel. Ramen die op het (zuid)westen gericht zijn, vergen dan wel weer aandacht. Zij hebben te kampen met veel lichtinval en zowel een hoog- als laagstaande zon is hier niet ongewoon. Screens of rolluiken zijn in dat geval een beter idee. Is de kamer dan weer gericht op het zuiden of zuidoosten? Ook dan doe je maar beter aan zonwering. Maar hier zal de zon in de zomer nooit echt laag komen te staan. Een luifel hoeft dan niet om bescherming te bieden tegen een laagstaande zon, dat heeft weinig nut. Kortom: ga voor elke kamer na wanneer je in deze kamer leeft en wat je er doet. Ga vervolgens na waar de zon zich op welk moment van de dag bevindt en pas jouw zonwering hierop aan.

Wat is de functie van de ruimte?

Nog te vaak wordt er gekozen voor een totaaloplossing terwijl wat werkt voor de keuken niet altijd elders geschikt hoeft te zijn. Zonwering moet je nu eenmaal kiezen in functie van de ruimte. In een leefruimte wil je bijvoorbeeld het uitzicht op de tuin niet verstoren. Dan zijn rolluiken niet het beste idee. In een bureau mag een laagstaande zon jou dan weer niet verblinden, waardoor verticale lamellen vast wel geschikt zijn. In een slaapkamer wil je ten slotte van maximale verduistering genieten. Een goed rolluik staat dan niet mis.

Wat met het onderhoud?

Het onderhoud is inderdaad ook iets om wakker van te liggen. Een zonweringdoek vervangen doe je bijvoorbeeld niet zomaar. Daarnaast vergen veel systemen extra onderhoud. Zo moet je de draaiende onderdelen jaarlijks met siliconenspray behandelen en mag je niet zomaar eender welk reinigingsmiddel gebruiken. Ook binnenshuis is dat overigens het geval, want ook gordijnen laten zich niet zo eenvoudig wassen. Dan zijn jaloezieën toch eenvoudiger, zeker indien ze tussen de glasplaten worden opgehangen en dus niet vuil kunnen worden. Ga voor elk type zonwering na welke onderhoudswerken nodig zijn en kom achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Leggen de ramen beperkingen op?

Gaat het om lage ramen? Dan hoef je je hier geen zorgen te maken. Bij lage ramen kan je bijna elk systeem gebruiken. Maar bij grote of erg hoge ramen ben je vaak toch beperkt en zal je al snel voor screens moeten kiezen. Wel kan je gordijnen of verticale jaloezieën op maat laten maken. Maar luifels en schuifpanelen zijn dan weer minder geschikt, vaak door de beperkingen die de uitkraging van het systeem jou opleggen.

1 REACTIE

  1. Het is altijd verstandig om je eerst te oriënteren voordat je een keuze maakt. Met name de keuze voor een materiaal moet niet onderschat worden. Gelukkig zijn er veel specialisten die je daarmee kunnen helpen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here