DELEN

In Vlaanderen krijgen nog steeds veel gezinnen te maken met hard water. We spreken van hard water vanaf 30 fH (Franse graden). Vanaf dit punt heeft een waterontharder zeker nut, maar vaak wordt het ook al aangeraden vanaf 25 fH. Wat doet zo’n waterontharder eigenlijk en hoe werkt het? In dit blogbericht ontleden we de waterontharder en hebben we het over de zin en onzin ervan.

Waterhardheid bepalen

Hoe hard het water bij jou is, kan je in principe zelf bepalen. Hiervoor bestaan er speciale testsets met een vloeistof die met kalk reageert. Zorg er wel voor dat je de gebruiksaanwijzing goed doorneemt en volgt. Toch hoef je dit helemaal niet zelf te bepalen. Via de website van Bayard Water Experts vraag je eenvoudig, bijvoorbeeld op basis van je postcode, de waterhardheid in je gemeente op. Ze geven er meteen ook aan welke problemen je mag verwachten en wat de ideale waterontharder is.

Waterontharders zijn enkel nuttig bij hard of erg hard water

Ongeacht de hardheid is het drinkwater in Vlaanderen gewoon drinkbaar. Toch heeft het plaatsen van een waterontharder nut. Hard of erg hard water kan apparaten namelijk flink beschadigen. Dit is al helemaal zo bij temperaturen boven 55°C, zoals bij de wasmachine. Dan ontstaat er namelijk al snel kalkaanslag die verwarmingselementen kan slopen. In je waterkoker los je dat nog met azijn op, maar in je wasmachine is dat zo eenvoudig niet. Daarnaast zorgt kalkaanslag er ook nog eens voor dat apparaten flink meer energie verbruiken. Bij een enkele millimeter kalkaanslag is er al sprake van 10% meer energieverbruik. En ten slotte zorgt hard water voor extra kalkaanslag, bijvoorbeeld op de douchewanden.

Wanneer er sprake is van hard of extreem hard water, helpt een waterontharder je met andere woorden om te besparen. Een extra voordeel van een waterontharder: ook de huid en het haar voelen zachter aan na het wassen. Er zijn met andere woorden meer dan voldoende redenen om iets aan de waterhardheid te doen.

Het blijft natuurlijk een flinke investering en het is niet altijd duidelijk wat de terugverdientijd zal zijn. Hoe dan ook wordt een waterontharder aangeraden vanaf 25 tot 30 fH en dat is niet voor niets: bij lagere waterhardheden heeft een waterontharder vaak geen zin, terwijl het bij hogere waterhardheden zich wel terug zal verdienen.

Verschillende soorten waterontharders

Verschillende soorten waterontharders

Bij de waterontharder die de professionele installateur plaatst, is de werking gebaseerd op ionenuitwisseling. Hierbij leid je het hard water door een cilinder met daarin kunsthars. Deze korreltjes nemen de kalk en het magnesium uit het water en zorgen ervoor dat het niet uit de kraan komt. Deze waterontharders hebben een bewezen werking. Aan het water wordt wel natrium toegevoegd. Daarom is het water niet geschikt als drinkwater voor mensen die een zoutarm dieet volgen of voor zuigelingen. Voor de was en de plas is er natuurlijk geen probleem, maar voor drinkwater kiezen ze dan beter voor natriumarm bronwater.

Er bestaan ook zogenaamde wateronthardermagneten. Deze zijn flink goedkoper. Fabrikanten claimen dat ze de kristalstructuur aanpassen en hierdoor de vorming van kalkaanslag verminderen. Ze ontharden het water dus niet, maar het zou volgens de fabrikanten net hetzelfde effect hebben. Let toch maar op met dergelijke magneten. Hun werking is niet bewezen of is gebaseerd op onduidelijke of gedateerde onderzoeken. Onder meer Stiftung Warentest, het Duitse broertje van Test Aankoop, heeft ooit tests met dergelijke magneten uitgevoerd en kwam tot de conclusie dat ze weinig soelaas bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here