DELEN

Spaarlampen werden lange tijd vermeden in het interieur. Dit omwille van hun grote vormen, koude kleuren en het gebrek aan dimbaarheid. Gelukkig staat de techniek niet stil en hebben spaarlampen nu ook pluspunten. Ben je benieuwd of spaarlampen interessant zijn voor jou? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje voor je!

De voordelen van spaarlampen

– Het grootste voordeel is toch wel het energieverbruik. Een spaarlamp heeft namelijk een lager energieverbruik dan de traditionele gloeilamp. Aangezien een spaarlamp meer licht geeft met minder watt, verbruik je minder.

– Spaarlampen hebben een langere levensduur. Een spaarlamp heeft 6000 tot 10.000 branduren en gaat 5 keer zo lang mee ten opzichte van een gloeilamp. Een gloeilamp heeft slechts 1000 tot 1500 branduren.

– Er zijn veel witte kleurvariaties spaarlampen. Door de samenstelling van het fluorescentiepoeder te veranderen, kunnen verschillende soorten wit verkregen worden. Gaande van koude blauwachtige kleuren tot warme roodachtige kleuren.

– Sommige spaarlampen zijn, afhankelijk van het type, te dimmen door middel van een normale dimmer of door een aan/uit-schakelaar. Dit laatste type kan niet traploos gedimd worden, maar beschikt over een aantal standen (bijvoorbeeld 100%, 66%, 33% en 5%).

– Mat licht is mogelijk. Na de uitfasering van de matte gloeilamp, worden in glazen armaturen heel veel spaarlampen voorzien. Het matte glas zorgt voor een aangenaam licht dat niet te scherp is in de ogen en onregelmatigheden in het matte glas wegwerkt.

De nadelen van spaarlampen

– Het uitzicht is minder. Spaarlampen worden nog vaak gezien als lelijke lampen. Inmiddels zijn er spaarlampen die een mooie bol of kaarsvorm hebben.

– Sommige mensen ervaren het licht van spaarlampen als onprettig omdat de fluorescerende laag slechts een smal spectrum aan kleuren kan opwekken.

– Net zoals de meeste energiebesparende middelen zijn ook spaarlampen duurder in aankoop, gewone lampen zijn goedkoper, maar bij veelvuldig gebruik verdien je deze meerkost natuurlijk snel terug.

– Het veel in- en uitschakelen is nefast voor de levensduur van de lamp. Een spaarlamp in het toilet is dus niet te raden. Je plaatst beter spaarlampen in ruimtes waar de lampen lang branden, bijvoorbeeld in de keuken en woonkamer.

– Spaarlampen passen niet in alle armaturen waar een gloeilamp wel in past.

– Bij de meeste spaarlampen duurt het even vooraleer de lamp op volle sterkte brandt en dat vinden sommige mensen irritant.

– Spaarlampen bevatten kwikdamp, een zwaar metaal, dat terecht kan komen in het milieu of de voedselketen. Daarom moeten kapotte spaarlampen worden verwerkt als klein chemisch afval en dus met de nodige aandacht gesorteerd worden.

Je leest het, spaarlampen hebben zowel voordelen als nadelen. Aan jou de keuze welke punten je het interessantste vindt. Tip: Ben je nog op zoek naar spaarlampen? Bij Budgetlight.be vind je een ruim aanbod aan lampen, waaronder ook spaarlampen!

Maak jij al gebruik van spaarlampen in huis? We zijn benieuwd naar je reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here