DELEN

Veel mensen denken dat ze zelf niet kunnen klussen. Vaak hoor je ‘ik ben er te onhandig voor’ of ‘ik heb daar geen verstand van’. Toch kun je heel veel klussen prima uitvoeren. Of je nu man of vrouw bent en oud of jong: déze 6 klussen kun je gemakkelijk zelf doen!

1. Boren, schroeven en ophangen

Wil jij graag een mooi schilderij aan de muur hangen? Of moet de klok eigenlijk op een andere plek? Dit soort klusjes kun je zelf. Je vindt goed gereedschap bij het Gereedschapcentrum. Voor het boren van gaten in zacht materiaal en het indraaien van schroeven gebruik je meestal een accuschroefmachine. Voor boren in steen kun je beter een klopboormachine gebruiken. Wist je trouwens dat je gaatjes in hout en in muren ook weer dicht kunt maken met een vuller als je toch per ongeluk verkeerd hebt geboord?

2. Hout schuren

Hout schuren is vrij eenvoudig. Je kunt dit met de hand doen, maar je kunt ook een schuurmachine gebruiken. Dat laatste is vooral handig als je niet zo sterk bent of als je een groot oppervlak moet schuren. Wil je hout schuren, dan begin je met grof schuurpapier en doe je het daarna nog eens met een fijnere korrel. Zo krijg je mooi glad hout, prima om te schilderen.

3. Schilderen

Veel mensen zijn bang dat schilderwerk mislukt en daarom beginnen ze er liever niet aan. Toch kan echt iedereen schilderen. Het belangrijkst is een goede voorbereiding. Lees dus op internet tips hoe je dit het beste kunt aanpakken. Let op dat je rekening houdt met het materiaal: hout schilder je heel anders dan een gipsen muur of plafond.

4. Zagen

Bij zagen is het vooral een kwestie van oefenen. Ga dus eerst aan de slag met een oefenplank en kijk of je die recht afgezaagd krijgt. Het is ook belangrijk welke zaag je kiest. Vaak werken vrouwen liever met een wat fijnere zaag, waarbij je minder spieren en meer geduld nodig hebt. Mannen werken juist liever met een grove zaag: veel spierballen nodig, maar je bent ook snel klaar.

5. Kitten

Een mooie kit rand maken lijkt vrij lastig. Gelukkig zijn er hulpstukken te vinden waarmee echt iedereen het kan. Het zijn kleine schijfjes met verschillende hoeken. Je maakt eerst een dikke rand kit met de spuit en vervolgens haal je het plaatje erlangs. Zo houd je een keurige rand kit over en wordt overtollige kit meteen weggehaald. Jij kunt dus ook netjes kitten, bijvoorbeeld in de badkamer of keuken.

6. Timmeren

Spijkers ergens in slaan is niet zo moeilijk. De kunst is natuurlijk om dit netjes recht te doen. Een kwestie van oefenen, want je kunt het best. Neem een oud stuk hout en timmer net zo lang spijkers in tot je zeker weet dat je het kunt. Je hebt om te timmeren niet eens veel spieren nodig, want de hamer doet het meeste werk.

Heel veel klussen kun je eenvoudig zelf uitvoeren. Het is vaak simpelweg oefenen om erachter te komen of je dit kunt. Bovendien heb je voor veel klussen weinig ervaring nodig. Zelf klussen heeft alleen één nadeel: achteraf heb je vaak veel schoonmaakwerk. Maar daar zijn dan weer handige tips voor, zodat je ook met de schoonmaak niet te lang bezig bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here