DELEN

Een woninghuurovereenkomst of handelshuurovereenkomst is strikt gereglementeerd. Hierdoor is het opstellen ervan echt specialistenwerk, hoewel er natuurlijk ook sjablonen voor te vinden zijn. Bij het opstellen van een huurcontract garagebox is er echter veel meer vrijheid. Hierdoor is het verleidelijk om zo’n huurcontract garagebox zelf op te stellen, maar er zijn toch wel een aantal dingen om op te letten. Onderstaande zaken kan je bijvoorbeeld maar beter in het huurcontract garagebox opnemen.

Duur van de overeenkomst

In de eerste plaats moet je in het contract verhuur garagebox opnemen hoelang de huur zal duren. Dit kan een bepaalde tijd (bv. 1 jaar) of een onbepaalde tijd zijn. De eerste optie is handig voor wie nu al weet dat hij volgend jaar een auto zal kopen en dan zelf de garagebox nodig zal hebben. Het is meteen duidelijk voor iedereen en het huurcontract garagebox moet dan ook niet worden opgezegd. In het tweede geval is het aan te raden om een opzegtermijn in het huurcontract garagebox op te nemen. Hoelang zo’n opzegtermijn moet zijn, is niet wettelijk geregeld. Het is gebruikelijk om een opzegtermijn van twee of drie maanden in de huurovereenkomst garagebox op te nemen. Dan heeft de huurder de tijd om een andere oplossing te zoeken en kan je zelf vrij snel opnieuw over je garagebox beschikken. Hierbij kan je ook afspreken dat de opzegbrief huur garage niet aangetekend moet worden verzonden, maar bijvoorbeeld gewoon per mail kan worden toegezonden.

Waarborg

Bij woninghuurovereenkomsten is de waarborg strikt geregeld en mag deze niet te hoog zijn. Dergelijke beperkingen heb je niet bij een huurcontract garagebox. Het maakt daarbij ook niet uit of je met je huurcontract garagebox particulier of zakelijk verhuurt. Natuurlijk is het niet zo handig om al te hoge waarborgen te vragen, want dit schrikt kandidaten af. Bovendien is de schade die men kan aanrichten ook gewoon veel beperkter dan bij een woning. In het verhuurcontract garage een waarborg opnemen van twee of drie maanden huur lijkt dan ook te volstaan. Goed om te weten: er is wettelijk niet geregeld hoe dit moet worden betaald. Het hoeft dus niet op een geblokkeerde rekening te staan, zo is het zelfs toegestaan om de waarborg contant te betalen.

Huurprijs

De huurprijs is uiteraard een van de essentiële onderdelen van het huurcontract garagebox en zal opgenomen zijn in elk huurcontract garage voorbeeld. Bepaal altijd goed wat er al dan niet in de huurprijs is opgenomen en welke kosten al dan niet zijn inbegrepen. Zijn bijvoorbeeld de elektriciteitskosten inbegrepen of niet? Houd er verder rekening mee dat garageverhuur in tegenstelling tot woninghuur niet vrijgesteld is van btw. Geef de huurprijs exclusief en inclusief btw weer om misverstanden te voorkomen. Neem verder in het huurcontract garagebox op hoe en wanneer de huurprijs moet worden betaald. Het is perfect toegestaan om een contante betaling te eisen.

Gaat het om een huurcontract garagebox dat voor een langere tijd wordt afgesloten of wordt het voor een onbepaalde tijd afgesloten? Voorzie dan de mogelijkheid om de huurprijs te indexeren. Neem in het huurcontract garagebox de formule op, geef aan op basis van welk indexcijfer je indexeert en neem ook op wanneer de huurprijs wordt geïndexeerd. Dit kan bijvoorbeeld altijd op 1 januari gebeuren, maar ook op de verjaardag van het huurcontract garagebox.

Opgelet: als je de garagebox aan een ondernemer of een bedrijf verhuurt die de huur geheel of gedeeltelijk als beroepskosten inbrengt, dan heeft dit ook fiscale gevolgen en moet je de huurinkomsten aangeven. Daarom nemen veel verhuurders in het huurcontract garagebox op dat het enkel particulier mag worden gebruikt. Verhuur je toch aan een ondernemer? Dan raden we aan om bij een boekhouder te informeren naar de gevolgen voor je belastingaangifte. Als je nog geen boekhouder hebt, brengen wij je gratis en vrijblijvend in contact met goede boekhouders uit jouw regio.

Brandverzekering

Om problemen te voorkomen, is het aangeraden om in het huurcontract garagebox te eisen dat de huurder zich ertoe verbindt om de nodige verzekeringen af te sluiten zodat hij gedurende de huurtijd verzekerd is tegen brand. Vraag de huurder om een kopie van de brandverzekering aan de verhuurder te bezorgen. Voeg dit vervolgens aan het huurcontract garagebox toe. Uiteraard is dit nog geen garantie dat de huurder netjes de premie zal betalen, maar het geeft toch al wat meer zekerheid.

Regels en afspraken

Het is aan te raden om in een huurcontract garagebox afspraken op te nemen over het gebruik van de garage en wat al dan niet is toegestaan. Dit maakt het eenvoudiger om in te grijpen en indien nodig het huurcontract garagebox te verbreken als de huurder het te bont zou maken. Neem bijvoorbeeld de afspraak op dat het huurcontract garagebox wordt afgesloten voor het parkeren van een auto en niet om te repeteren met een bandje, er de intrek te nemen, er waardevolle spullen te stockeren of om er feestjes te organiseren. Ook het opslaan van chemische of ontplofbare producten kan je in het huurcontract garagebox verbieden.

Lees ook: 9 extra clausules die je maar beter in je verhuurcontract opneemt

Neem verder in het huurcontract garagebox op dat de huurder het gehuurde goed als een goede huisvader moet gebruiken en onderhouden en moet opdraaien voor de aangerichte schade. Om deze reden is het ook interessant om bij het huurcontract garagebox een goede plaatsbeschrijving met foto’s op te nemen. Andere clausules die interessant kunnen zijn voor het huurcontract garagebox zijn onder meer:

  • Een verbod op het uitvoeren van werken
  • Een verbod op onderverhuur
  • Ontbindingsmogelijkheden
  • Het beperken van de aansprakelijkheid van de verhuurder
  • Nalatigheidsinteresten bij wanbetaling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here