Bieden op een huis brengt nog steeds op. In sommige grootstedelijke regio’s mag het dan wel de gewoonte zijn om boven de prijs te bieden, maar elders kan een bod uitbrengen toch nog steeds in een besparing resulteren. Hoe een bod doen op een huis? Een bod uitbrengen op een huis: hoeveel onder vraagprijs? Het zijn slechts een aantal dingen die je moet weten vooraleer je overgaat tot een bod uitbrengen op een woning.
Bod uitbrengen op huis is bindend
In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat bieden op een huis niet vrijblijvend is. Een overeenkomst komt juridisch tot stand wanneer er een aanbod is dat wordt aanvaard. Door te bieden op een huis breng jij zo’n aanbod uit. Het enige wat de verkoper nog moet doen, is het bod aanvaarden en je kan niet meer terug. Het maakt daarbij niet uit op welke manier je van plan bent om een bod te doen op een huis. Ook per mail, sms of zelfs mondeling bieden op een huis volstaat.
Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van een lening van de bank. In zo’n geval kan je beter onder opschortende voorwaarde een bod op een huis doen. Als je dan geen lening van de bank krijgt, gaat de deal niet door.
Modaliteiten bij het bieden op een huis
Niet alleen een eventuele opschortende voorwaarde moet je vermelden bij het bieden op een huis, maar natuurlijk moet je aanbod ook geldig zijn. Dit wil zeggen dat je bij het bieden op een huis duidelijk moet aangeven om welk huis het gaat en hoe hoog je bod is. Vermeld de prijs zowel in cijfers als in letters. Als je bij het bieden op een huis ook concrete voorwaarden aan het bod stelt, bijvoorbeeld dat je al eerder in het huis kan in ruil voor een bezettingsvergoeding of dat de maatwerkgordijnen in de prijs moeten begrepen zijn, moet je dit natuurlijk ook aangeven. Verder is het belangrijk om bij het bieden op een huis duidelijk aan te geven hoelang je bod geldig blijft. Anders kan de verkoper blijven wachten op een beter bod.
Een geldigheid van één tot twee weken wordt over het algemeen als redelijk ervaren. In de tussentijd kan de verkoper wel nog altijd een ander bod aanvaarden, want ook andere mensen mogen bieden op het huis. Het maakt zelfs niet eens uit dat het ander bod lager is. Wil je meer zekerheid maar twijfel je nog? Dan kan je eventueel een optie overwegen.
Bod op huis: hoeveel onder vraagprijs?
Regelmatig vragen mensen zich af hoeveel onder de vraagprijs te bieden. Hierop is geen pasklaar antwoord mogelijk. Per slot van rekening is alles afhankelijk van de werkelijke waarde van de woning en de al dan niet realistische verwachtingen van de verkoper. Vorig jaar was het bijvoorbeeld zo dat het gemiddelde bod 95% van de vraagprijs bedroeg en je dus, om echt kans te maken, niet meer dan 5% onder de vraagprijs moest bieden. Toch zeggen gemiddelden weinig en was 2020 een uitzonderlijk jaar waarin de vastgoedmarkt zich op een bijzondere manier ontwikkelde. En zoals reeds gezegd is overbieden op een huis in centrumsteden niet eens ongewoon en trekt dit de gemiddelde cijfers uiteraard omhoog.
Voorbeeldbrief bod huis
Een bod doen op een huis is dus vormvrij. Je kan het zelfs per mail doen, zolang je maar rekening houdt met bovenstaande aandachtspunten. Wil je toch met een voorbeeldbrief een bod op een huis doen? Dan heeft Test Aankoop een goede modelbrief, maar deze is enkel beschikbaar voor leden.