DELEN

In België betaal je in principe 21% btw op al jouw aankopen. Ook indien je een keuken koopt en laat plaatsen, bedraagt het standaardtarief 21% btw. In sommige gevallen is er echter sprake van een btw-verlaging tot 6%. Daaraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Indien het overigens een horecakeuken betreft, zijn de spelregels opnieuw anders.

Renovatie woning aan 6% btw

Voor bepaalde renovatiewerken is het verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing. Dat is het geval indien je woning ouder is dan tien jaar, indien de woning als privéwoning wordt gebruikt en indien de uitgevoerde werken aan de eindgebruiker worden gefactureerd. Niet alle renovatiewerken komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6%. In het geval van een keuken is het verlaagd btw-tarief bijvoorbeeld enkel van toepassing indien je niet alleen de keuken koopt, maar het ook door de verkoper laat installeren. Bovendien zijn een aantal inbouwtoestellen uitgesloten van het verlaagd btw-percentage. Dat is onder andere het geval voor de kookplaat, de (microgolf)oven, de koelkast, de diepvriezer en de vaatwasmachine. Op deze toestellen zal je nog steeds 21% btw moeten betalen. Het is dus niet onlogisch dat de factuur verschillende btw-percentages bevat.

Woning moet ouder zijn dan tien jaar

Soms is het niet duidelijk wanneer de woning exact tien jaar oud is. Onthoud vooral dat het niet het bouwjaar is waar men rekening mee houdt, maar wel de datum van de eerste bewoning. Bovendien telt die bewoning meteen mee voor een volledig jaar. Wanneer je bijvoorbeeld op 1 november 2019 een nieuwe keuken koopt en laat plaatsen, moet de woning voor het eerst bewoond geweest zijn in de loop van 2009 (of eerder). De deadline voor de eerste bewoning is in dat geval 31 december 2009.

Speciale regels voor horecakeuken

Wanneer een deel van de woning ook voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt, wordt het al snel ingewikkelder. In principe is de regeling beperkt tot de privéwoning. Hierdoor kan het enkel worden toegepast indien de woning “hoofdzakelijk” privé wordt gebruikt.

Indien de werken zich beperken tot het privégedeelte (bv. een privékeuken) is in principe het verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing. In het tegengestelde geval is het btw-tarief van 21% van toepassing. Bovendien gelden er talloze uitzonderingen op dit principe, bijvoorbeeld wanneer de woning niet over een eigen privékeuken beschikt en de horecakeuken ook privé wordt gebruikt. Of indien het privégedeelte van de woning groter is dan 50% en het gaat om een totaalrenovatie.

Horecazaken hoeven hoe dan ook niet wakker te liggen van btw-percentages, gezien ze de btw netjes via hun aangifte kunnen terugvorderen. Enkel op vlak van cashflow kan het misschien niet onbelangrijk zijn. Indien het gaat om uitgevoerde werken biedt het stelsel van btw-medecontractant een uitweg. Ga je ten slotte zelf aan de slag met de aangekochte keukenapparatuur en wil je de btw niet voorschieten? Koop dan jouw keuken en apparatuur bij een buitenlandse leverancier als Horecagrootkeukenshop. In dat geval gaat het om een intracommunautaire levering en moet je opnieuw de btw niet voorschieten.

1 REACTIE

  1. Beste,

    Wij wonen in Nederland (Oostburg) aan de grens met Belgie (8 km). Wij hebben vorige week een nieuwe keuken aangeschaft in Belgie (Eeklo) die dus in Nederland gemonteerd gaat worden.
    Gezien renovatie in Nederland voor woningen ouder dan 10 jaar een BTW tarief geld van 9 pct bestaat en in Belgie een tarief van 6 pct, ik vraag mij af waarom de keuken leverancier 21 pct
    berekend, Is dit correct ? Kan hij dit ook aan het lager tarief doen ? Indien zo, wat moet hij hiervoor doen ?

    Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

    m.vr.gr.

    Henny Stokkerman
    Grote Beer 86
    4501 ES Oostburg (ned)

    tel. 0031 628129716
    email [email protected]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here